Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πώς «τσαλακώθηκε» η κυβέρνηση μέσω…. της εταιρικής διακυβέρνησης στα Ελληνικά Πετρέλαια

Πώς «τσαλακώθηκε» η κυβέρνηση μέσω…. της εταιρικής διακυβέρνησης στα Ελληνικά Πετρέλαια
Αίτημα αναβολής από το ΤΑΙΠΕΔ θα επανεξεταστούν τα σχέδια των ΕΛΠΕ
Σχετικά Άρθρα

“Τσαλακώθηκε” μερικώς η επίσημη κυβερνητική γραμμή για τον μετασχηματισμό στα ΕΛ.ΠΕ. καθώς η διοίκηση τους προχωρεί με ολιγοήμερη καθυστέρηση για την πλειοψηφία στο ΔΣ και την δημιουργία εταιρείας Συμμετοχών, μετά την χθεσινή “αναδίπλωση” του Δημοσίου δια του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) που κατέχει το 35,47%.
Το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε χθες αναβολή στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των ΕΛ.ΠΕ με αίτημα να ορίζει τα 2/5 του νέου 11μελούς Συμβουλίου της εταιρείας – ενώ το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να ορίζει 4 από τα 11 μέλη εφόσον διατηρεί τουλάχιστον το 35% των μετοχών της εταιρείας, όπως αναφέρεται στην πρόταση που υπέβαλλε για το άρθρο 20 του καταστατικού της εταιρίας.
Θα δούμε, όλη η εμπλοκή για την εκπροσώπηση του Δημοσίου προκύπτει από το γεγονός ότι, η συμφωνία Δημοσίου- Paneuropean (όμιλος Λάτση) δεν άλλαξε νομοθετικά, αλλά επιχειρείται να μετατραπεί δια της “πλαγίας” οδού και μέσω…. της εταιρικής διακυβέρνησης.

Διάσταση απόψεων

Η ολιγοήμερη, όμως, αναβολή στα σχέδια της διοίκησης των ΕΛ. ΠΕ για την εναρμόνιση του καταστατικού σύμφωνα με την εταιρική διακυβέρνηση όπως υποστηρίζει, αποκάλυψε ότι, υπήρχε διάσταση απόψεων της κυβέρνησης και του Ταμείου καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών είχε αποδεχθεί την πρόταση της διοίκησης για εκλογή όλων των μελών από την Γενική Συνέλευση.
Το Ταμείο, έκρινε διαφορετικά αφού ο νόμος δίνει το δικαίωμα οι μέτοχοι να επιλέγουν τα 2/5 των μελών, τότε αυτό θα ήταν προτιμότερο για τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Άλλωστε, από την πλευρά των Ελληνικών Πετρελαίων και σε ανεπίσημη ενημέρωση τονιζόταν ότι “ Ο νόμος παρέχει 2 δυνατότητες στους μέτοχους για την ανάδειξη του ΔΣ.
Tο διορισμό των 2/5 από συγκεκριμένους μετόχους και την εκλογή των υπολοίπων από τη ΓΣ στην οποία συμμετέχουν οι υπόλοιποι μέτοχοι, ή την εκλογή του συνόλου των μελών από τη ΓΣ που είναι και η βέλτιστη διεθνής πρακτική και αποτέλεσε και την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου.”

Εκτός ΔΣ οι εργαζόμενοι – Τι θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Με την αλλαγή στο καταστατικό και το νέο 11μελες δ.σ καταργείται η εκπροσώπηση των εργαζομένων στο Δ.Σ. της μητρικής.
Εως σήμερα, βάσει της συμφωνίας Δημοσίου - Paneuropean τα επτά από τα δεκατρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου διορίζονταν από το δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, τα δύο από τον όμιλο Λάτση, δύο από τους μετόχους μειοψηφίας ενώ δύο ήταν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Πέραν της εκπροσώπησης μείζον ζήτημα υπάρχει από την κριτική που ανέπτυξε η αντιπολίτευση (ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) δηλαδή ότι το Δημόσιο απεμπολεί το δικαίωμα να έχει την πλειοψηφία στο δ.σ δίχως να λάβει ένα τίμημα. Ειδικότερα, βάσει της σύμβασης πώλησης το Δημόσιο είχε το bonus των παραπάνω μελών στο δ.σ ( control premium ) και το οποίο βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας αποτιμάται στο 15-20% της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να καταθέσει τροπολογία ώστε όπου υπάρχει ειδική συμφωνία του Δημοσίου και με το νόμο 4758/2020 το Δημόσιο να διατηρεί το δικαίωμα της πλειοψηφίας.

Το ΤΑΙΠΕΔ για το άρθρο 14

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έτερη αλλαγή του καταστατικού ( άρθρο 14 εξαιρετική απαρτία και πλειοψηφία ) προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι, η εταιρεία
μπορεί να προχωρεί “στην διάθεση, με μία ή περισσότερες συναλλαγές, περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας, οι οποίες λαμβάνουν χώρα εντός χρονικού διαστήματος δύο (2) ετών και η αξία των οποίων αντιπροσωπεύει άνω του πενήντα ένα τοις εκατό (51%) της συνολικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας”.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΤΑΙΠΕΔ, πρόκειται για ενσώματωση του άρθρου 23 του Νόμου 4706/2020 περί εταιρικής διακυβέρνησης, και το Ταμείο δηλώνει πως είναι καλυμμένο καθώς απαιτείται απαρτία των 2/3 για να ενεργοποιηθεί η διάταξη.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης