Με «μνηστήρες» τους μεγαλύτερους παίκτες της εγχώριας κατασκευαστικής αγοράς συνεχίζει ο διαγωνισμός του κτηριακού ΣΔΙΤ, με αντικείμενο τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία και τη συντήρηση 17 σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της BN, οι εταιρείες και σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι οι:
- ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.,
- ΑΒΑΞ Α.Ε.,
- ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΚΤΕΡ Α.Ε.-ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε.,
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ,
- ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ REDEX-INTRAKAT,
- ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.-Α.Τ.Ε.Σ.Ε. Α.Ε.,
- ΤΕΚΑΛ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και
- ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.
Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος -που αφορά στην πρώτη φάση της διαδικασίας ανάθεσης- είχε μεταφερθεί, κατόπιν μικρής αναβολής, για τις 31 Μαΐου. Φορέας υλοποίησης των σημαντικών κτηριακών έργων είναι η εποπτευόμενη από το ΥΠ.Υ.ΜΕ., ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.
Σύγχρονες σχολικές υποδομές και στη Βόρεια Ελλάδα
Η «δοκιμασμένη συνταγή» των έργων ΣΔΙΤ αυτή τη φορά υπόσχεται να αναβαθμίσει τις σχολικές υποδομές στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας και κυριότερα στους Δήμους της μητροπολιτικής περιοχής Θεσσαλονίκης.
Πιο συγκεκριμένα, οι 17 σχολικές μονάδες πρόκειται να κατασκευαστούν στους Δήμους Νέαπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Καλαμαριάς, Θέρμης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Πυλαίας-Χορτιάτη και Κατερίνης.
Μετά και την προεπιλογή των ενδιαφερομένων, θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας που είναι η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, από τις οποίες -κατόπιν της αξιολόγησής τους- θα προκύψει και ο οριστικός ανάδοχος.
Όπως προβλέπεται και στη σχετική σύμβαση, η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 324 μήνες, δηλαδή 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο.
Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής ο ανάδοχος θα αναλάβει τη συντήρηση και λειτουργία των σχολικών μονάδων.
Σε χρηματοδοτικό επίπεδο, το έργο θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ποιότητας των κτηριακών έργων που αναπτύσσονται μέσω ΣΔΙΤ είναι και τα 24 σχολεία στην Αττική τα οποία κατασκευάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια ανεβάζοντας αισθητά τον πήχη των δημόσιων σχολικών υποδομών.
Το μοντέλο ΣΔΙΤ έχει αποδείξει διαχρονικά ότι αξιοποιεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οικονομικά οφέλη και έργα υψηλών προδιαγραφών προς όφελος των πολιτών.
Φίλιππος Παναγόπουλος
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών