Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Προχωρούν τα έργα της Cosco στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος

Προχωρούν τα έργα της Cosco στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος
Η επένδυση στοχεύει στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης
Σχετικά Άρθρα

Προωθούνται οι αδειοδοτήσεις για τις σημαντικές επενδύσεις της COSCO στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη (ΝΕΖ) Περάματος, με την έγκριση της Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης από το ΥΠΕΝ για την εγκατάσταση και λειτουργία δύο εργοταξιακών χώρων, επιφάνειας 4,5 στρ., εντός της χερσαίας λιμενικής ζώνης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
Η εν λόγω απόφαση αφορά στο project που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Β’ Φάσης του έργου βελτίωσης των υποδομών της ΝΕΖ, συμπεριλαμβανομένων των πλωτών δεξαμενών που διαθέτει.
Η επένδυση στοχεύει στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην τόνωση της απασχόλησης στην περιοχή και στην στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Τα έργα της Β’ Φάσης

Το βασικό αντικείμενο του έργου, αρχικού προϋπολογισμού 23 εκατ. ευρώ, συμβασιοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και περιλαμβάνει εκτεταμένες εργασίες ανακατασκευής και αναβάθμισης των ηλεκτρομηχανολογικών εξοπλισμών, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες τροφοδοσίας και παροχής νερού και ρεύματος των εγκαταστάσεων της ΝΕΖ.
Ενδεικτικά, θα πραγματοποιηθούν εργασίες ανακατασκευής ανωδομών, σιδηροτροχιών γερανογεφυρών καθώς και δαπέδων σε συγκεκριμένη έκταση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Επιπλέον προβλέπεται η κατασκευή δικτύου συλλογής απορροών ομβρίων υδάτων, η κατασκευή δύο νέων κτιρίων Υποσταθμών, ενός αντλιοστασίου, η αναβάθμιση υφιστάμενων και εγκατάσταση νέων Η/Μ δικτύων, εξοπλισμού και υποδομών.

Τα έργα της Α’ Φάσης και οι υπερσύγχρονοι ναυπηγικοί γερανοί

Οι επενδύσεις στις COSCO στην περιοχή είχαν ξεκινήσει από τα προηγούμενα χρόνια με τα έργα της Α’ Φάσης, ύψους 32 εκατ. ευρώ. Τα έργα της πρώτης φάσης πραγματοποιήθηκαν το 2018 αυξάνοντας σημαντικά τα δεξαμενιζόμενα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, τα οποία από 69 το 2016 αυξήθηκαν σε 121 το 2020. Ένα ακόμη σημαντικό απόκτημα της ΝΕΖ από την προηγούμενη γενιά έργων είναι και η νέα πλωτή δεξάμενη «Πειραιάς ΙΙΙ» με χωρητικότητα 80.000 τόνων και δυνατότητα επισκευής μεγάλων πλοίων, μέχρι και κατηγορίας Panamax, που παλιότερα όδευαν προς επισκευή σε γειτονικά κράτη, ελλείψει εγχώριων υποδομών .
Οι αναβαθμίσεις όμως δεν σταματούν εδώ καθώς το προηγούμενο διάστημα, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς προχώρησε στην προμήθεια δύο ναυπηγικών γερανών για τις ανάγκες της ΝΕΖ. Πρόκειται για δύο γερανούς τελευταίας τεχνολογίας, τύπου “Double Level Jib Luffing Cranes” που μπορούν να υποστηρίξουν επισκευές πλοίων ύψους έως και 55 μέτρων με ανυψωτικές ικανότητες 40 τόνων. Η προμήθειά τους εντάσσεται στο πλαίσιο των υποχρεωτικών επενδύσεων της COSCO στην περιοχή, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 55 εκατ. ευρώ.

Φίλιππος Παναγόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης