Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΕΥΔΑΠ: Προς επιστροφή κεφαλαίου μετά τη νέα σύμβαση - Καθαρό ταμείο 2,91 ευρώ ανά μετοχή

ΕΥΔΑΠ: Προς επιστροφή κεφαλαίου μετά τη νέα σύμβαση - Καθαρό ταμείο 2,91 ευρώ ανά μετοχή
Nέα εποχή ξεκίνησε για την ΕΥΔΑΠ με την ψήφιση τροπολογίας στην Βουλή, αλλά και την αναμενόμενη σύμβαση με το Δημόσιο
Σχετικά Άρθρα

Nέα εποχή ξεκίνησε για την ΕΥΔΑΠ με την ψήφιση τροπολογίας στην Βουλή, αλλά και την αναμενόμενη σύμβαση με το Δημόσιο σχετικά με το κόστος του ακατέργαστου νερού.
Συγκεκριμένα, προχθές στη Βουλή ψηφίστηκε ειδική τροπολογία η οποία ανανεώνει το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης έως το 2040.
Επιπλέον, με την νέα σύμβαση που θα υπογράψει η ΕΥΔΑΠ με το Δημόσιο μειώνεται κατά 29% το ετήσιο τίμημα που καταβάλλει η επιχείρηση για το αδιύλιστο νερό.
Το χαμηλότερο κόστος που προκύπτει από τη νέα συμφωνία θα επιτρέψει στην εταιρεία να διανείμει στους μετόχους επιστροφή κεφαλαίου, προοπτική την οποία ήδη εξετάζει.

Οφέλη για την ΕΥΔΑΠ από την σύμβαση με το Δημόσιο

Στην τροπολογία πραγματοποιείται αναφορά στη νέα σύμβαση της εταιρείας με το Δημόσιο για το κόστος του νερού, αλλά και τις οφειλές της ΕΥΔΑΠ μέχρι τα τέλη του περασμένου χρόνου για το αδιύλιστο νερό, ύψους 157,5 εκατ. ευρώ ποσό το οποίο θα εγγραφεί στην φετινή οικονομική χρήση.
Με βάση τα όσα ήδη έχει παρουσιάσει η ΕΥΔΑΠ, το ετήσιο κόστος για το ακατέργαστο νερό από 46 εκατ. ευρώ ( περίοδος 2013-2020 ) θα μειωθεί κατά μέσο όρο σε 33 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2040.
Ειδικότερα, για την περίοδο 2021-2023 το κόστος θα ανέρχεται σε 46 εκατ. ευρώ και για την περίοδο 2024-2040 θα ανέλθει σε 31 εκατ. ευρώ.

Σε 60 ημέρες η εξόφληση των εκατέρωθεν απαιτήσεων – τα τιμολόγια αποσκοπούν στην ανάκτηση του ποσού

Επίσης σύμφωνα με την τροπολογία, ορίζεται ότι “οι εκατέρωθεν απαιτήσεις μεταξύ Δημοσίου και ΕΥΔΑΠ συμψηφίζονται και τυχόν υπερβάλλον ποσό εξοφλείται, κατά παρέκκλιση των περι διαγραφής διατάξεων, εντός εξήντα ημερών από την έκδοση της απόφασης ( κοινής υπουργικής απόφασης ) του προηγούμενου εδαφίου, η οποία αποτελεί το μοναδικό δικαιολογητικό στοιχέιο πληρωμής.
Σε κάθε περίπτωση τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ δύναται να αποσκοπούν στην ανάκτηση του συνόλου του ποσού που θα καταβάλλει για το κόστος υπηρεσιών ύδατος και διαμορφώνονται σύμφωνα με την υπο στοιχεία οικ. 135275/19.05.2017 απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων” (Β’1751).
Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ στην ίδια τροπολογία ορίζεται ότι με σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου εκπροσωπούμενο από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, της «Εταιρείας Παγίων ΕΥΔΑΠ» και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., ανατίθεται στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. η συντήρηση και λειτουργία του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) της μείζονος περιοχής της Πρωτεύουσας για τρία έτη.
Μετά τη λήξη της εν λόγω σύμβασης, η συντήρηση και λειτουργία του Ε.Υ.Σ. θα ανατίθεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανάδοχο, ο οποίος θα αναδεικνύεται μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας σύμφωνα με τον ν. 3389/2005 (Α’ 232), στην οποία διαγωνιστική διαδικασία προτίθεται να συμμετάσχει η ΕΥΔΑΠ.

Επιστροφή κεφαλαίου

Σύμφωνα με ανάλυση της Μerit ΑΧΕΠΕΥ, τα ταμειακά διαθέσιμα μειωθούν σε 310 εκατ. ευρώ μετά την πληρωμή του κόστους του ακατέργαστου νερού και του μερίσματος χρήσης 2020, έτσι το ταμείο θα αντιστοιχεί σε 2,91 ευρώ ανά μετοχή.
Υπενθυμίζεται ότι, το καθαρό μέρισμα χρήσης 2020 ανήλθε σε 0,228 ευρώ ανά μετοχή. Και όπως έχει ήδη δηλώσει η εταιρεία εξετάζει επιστροφή κεφαλαίου, αφού ληφθούν υπόψη διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές.
Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της ΕΥΔΑΠ είναι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών 50%, το ΤΑΙΠΕΔ 11,33%, ο John Paulson 9,99%.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης