Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα νέα σχέδια της Reggeborgh για τον Ελλάκτωρ - Έρχονται διοικητικές αλλαγές μετά τις απανωτές αποτυχίες

Τα νέα σχέδια της Reggeborgh για τον Ελλάκτωρ - Έρχονται διοικητικές αλλαγές μετά τις απανωτές αποτυχίες
Δεν είναι βέβαιον ότι ο ολλανδός μέτοχος του Ελλάκτωρ συμφωνεί με την υποβάθμιση αλλά ακόμα κι αν την αποδεχθεί, θα υλοποιήσει την συμφωνία με άλλα πρόσωπα, λιγότερο εκτεθειμένα.
Σχετικά Άρθρα

Νέες και μη αναμενόμενες εξελίξεις δρομολογούνται στην υπόθεση του ομίλου Ελλάκτωρ.
Η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου έκρυβε τελικά εκπλήξεις που δεν περίμεναν όσοι την είχαν σχεδιάσει.
Οι εφοπλιστές Μπάκος – Καϋμενάκης, που σύμφωνα με το σενάριο που πίστεψαν ίσως και οι ολλανδοί, δεν θα συμμετείχαν στην αύξηση επειδή δεν είχαν χρήματα, αύξησαν τελικά το ποσοστό τους και μάλιστα μειώνοντας το κόστος αγοράς αφού συμμετείχαν στην αύξηση αγοράζοντας τα περισσότερα δικαιώματα που προσφέρονταν στην αγορά.
Παράλληλα υπάρχουν άλλες, άγνωστες στο ευρύ κοινό, εξελίξεις που οδηγούν την ολλανδική Reggeborgh να επανεξετάζει συνολικά την παρουσία της στην μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία Ελλάκτωρ.
Οι ολλανδοί αξιολογούν με πολύ χαμηλή βαθμολογία το σημερινό ηγετικό επιτελείο.
Το γεγονός ότι δεν πήραν είδηση τις κινήσεις των εφοπλιστών στο χρηματιστήριο, μοιάζει διασκεδαστικό αλλά είναι το λιγότερο σημαντικό.

Θέμα εμπιστοσύνης

Το κρίσιμο είναι ότι τίθεται θέμα εμπιστοσύνης.
Τα περισσότερα άτομα από τη σημερινή διοίκηση, ο πρόεδρος Γ. Μυλωνογιάννης, ο αντιπρόεδρος Α. Ξενόφος αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος Ε. Μπουλούτας ήταν προτάσεις του ισχυρού άνδρα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρη ο οποίος ήταν τότε συνέταιρος των Ολλανδών.
Θυμίζουμε ότι την «μακρινή» εκείνη περίοδο, δηλαδή μόλις πριν από ένα εξάμηνο, ισχυρίζονταν ότι είναι «παθητικοί μέτοχοι» και στις δύο μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.
Όταν η (ευρωπαϊκή) αρχή Ανταγωνισμού ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί τον παράλογο ισχυρισμό, έπαψε ο συνεταιρισμός αλλά στην διοίκηση της Ελλάκτωρ παρέμειναν οι επιλογές της προηγούμενης περιόδου.
Όχι για πολύ ακόμα.
Το ουσιαστικό στοιχείο, είναι ότι αποδεικνύεται ότι το management εμφανίζει αδυναμία χειρισμού των κρίσιμων λεπτομερειών στην μεγάλη εταιρεία με πολύπλοκη διοικητική δομή.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι έχουν κατατεθεί σε διάφορες υπηρεσίες και κοινοπραξίες χιλιάδες εξουσιοδοτήσεις στελεχών από τις προηγούμενες διοικήσεις που αδυνατούν να εντοπίσουν και να ανανεώσουν επειδή απέλυσαν ή υποβάθμισαν ή αγνοούν δεκάδες στελέχη!
Κάθε μία από τις εξουσιοδοτήσεις αυτές είναι αναγκαία για κάποια δραστηριότητα…

Παταγώδης αποτυχία στα νέα έργα

Το μεγάλο κεφάλαιο που επίσης προβληματίζει είναι η παταγώδης αποτυχία όσον αφορά την ανάληψη νέων έργων.
Οι αρμόδιοι προσπαθούν να καλύψουν την ανικανότητα με το επιχείρημα ότι δεν έχουν εγγυητικές επιστολές, αλλά το ανώτερο επιτελείο της Ολλανδίας γνωρίζει ότι δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός αυτός.
Έχασαν έργα ακόμα και στις περιπτώσεις που οι τράπεζες είχαν δεσμευτεί στην παροχή εγγυητικών!
Όσα έργα υπέγραψε η νέα διοίκηση το τελευταίο τετράμηνο ήταν έργα που είχαν ωριμάσει και εκκαθαριστεί δικαστικώς από την προηγούμενη διοίκηση.
Η αποχή της ΑΚΤΩΡ από την παραχώρηση της Εγνατίας ήταν προφανώς συμφωνημένη ωστόσο η «πεφωτισμένη» διοίκηση της μεγαλύτερης(;) κατασκευαστικής εταιρίας κατάφερε να απέχει ή να χάσει όλα τα έργα της περιόδου ακόμα και τα αντιπλημμυρικά που μοίρασε με απευθείας αναθέσεις το Υπουργείο Υποδομών.
Αυτό όμως που ίσως είναι ακόμα χειρότερο είναι ότι αναπτύσσεται δειλά είναι αλήθεια, η φιλολογία περί αλλαγής προσανατολισμού της εταιρίας.
Προσπαθούν να πουν ότι η εταιρεία δεν υπάρχει λόγος να αναλαμβάνει μεγάλα έργα υποδομής αλλά θα στραφεί σε ιδιωτικά κτιριακά έργα.
Το προφανές είναι ότι έργα αυτού του βεληνεκούς περιλαμβάνει η εμπειρία των περισσότερων από τα σημερινά στελέχη της εταιρείας.
Ίσως όμως υπάρχει κάτι πιο σάπιο.
Η αποχώρηση από τα πολύπλοκα μεγάλα έργα υποδομής, θα ευνοήσει άλλους παίκτες και κυρίως εταιρείες όπως η μεγάλη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ανερχόμενη -ξαφνικά- ΙΝΤΡΑΚΑΤ ακόμα και η ΑΒΑΞ.
Δεν είναι βέβαιον ότι ο ολλανδός μέτοχος συμφωνεί με την υποβάθμιση αλλά ακόμα κι αν την αποδεχθεί, θα υλοποιήσει την συμφωνία με άλλα πρόσωπα, λιγότερο εκτεθειμένα.

Ν.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης