Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Elvalhalcor: Υπεραποδόσεις με τη νέα δυναμικότητα - Έκτακτα κέρδη

Elvalhalcor: Υπεραποδόσεις με τη νέα δυναμικότητα - Έκτακτα κέρδη
Αποδίδουν οι επενδύσεις των νέων ελάστρων στην Εlvalhalcor
Σχετικά Άρθρα

Αποδίδουν πλήρως οι επενδύσεις των νέων ελάστρων στην Εlvalhalcor καθώς τα καθαρά μετά φόρων κέρδη αυξήθηκαν με εκρηκτικό ρυθμό κατά 998% ή 85,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Αιτίες, η άνοδος των όγκων πωλήσεων σ όλες τις διεθνείς αγορές και το ράλυ στις τιμές αλουμινίου, καθώς περύσι η μέσες τιμή διαμορφωνόταν κατά 28% χαμηλότερα.
Το α΄εξάμηνο του 2021, όμως, στα κέρδη περιλήθηκαν και οι υπεραξίες από την διανομή των μετοχών της Cenergy, αλλά και τα κέρδη μετάλλου.
Ακόμη, όμως, κι αφαιρεθούν τα 22,2 εκατ. ευρώ κέρδη ( στα βιβλία της Elvalhalcor οι μετοχές Cenergy που διανεμήθηκαν πέρυσι βρίσκονταν σε χαμηλότερες τιμές ) και τα 31,4 εκατ. ευρώ ( καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους στο αλουμίνιο ), τα καθαρά κέρδη εξαμήνου του 2021 διαμορφώνονται σε 32 εκατ. ευρώ έναντι 28 εκατ. ευρώ που διαμορφώθηκαν σ’ ολόκληρη της χρήση του 2020.
Για την καλύτερη, πάντως, συγκρισιμότητα των αποτελεσμάτων ο όμιλος της Elvalhalcor χρησιμοποιεί τα προσαρμοσμένα κέρδη Ebidta ( δίχως την επίδραση του μετάλλου ) τα οποία ανήλθαν σε 85,2 εκατ. ευρώ έναντι 67,8% σημειώνοντας άνοδο 25%.

Υπέρβαση στους όγκους πωλήσεων έναντι του 2019

Η χαμηλή βάση των περυσινών αποτελεσμάτων λόγω της πανδημίας και η ανάκαμψη σε τομείς οι οποίοι πέρυσι κατέγραφαν πτώση ( όπως αυτοκινητοβιομηχανία- μεταφορές ), αλλά και οι αυξημένοι όγκοι πωλήσεων σε αλουμίνιο – χαλκό λόγω της υψηλής ζήτησης προκάλεσαν αύξηση στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών της Elvalhalcor καθώς ανήλθε σε 1,3 δις. ευρώ έναντι 998 εκατ. ευρώ πέρυσι. Σύμφωνα με την διοίκηση, οι όγκοι πωλήσεων ξεπέρασαν τους αντίστοιχους όγκους του 2019. Ενδεικτικά, οι όγκοι πωλήσεων του Αλουμινίου στο εξάμηνο ανήλθαν σε 85 χιλ. τόνους έναντι 80 χιλ τόνων του 2019. Η ίδια τάση παρατηρήθηκε και στον χαλκό με όγκους πωλήσεων 48 χιλ. τόνων.
Συνολικά, η παραγωγιοκή δυναμικότητα έχει ανέλθει στους 360 χιλ. τόνους και με τις πρόσθετες επενδύσεις θα φθάσει τους 520 χιλ. τόνους. Υπενθυμίζεται ότι μόνο για το πρώτο εξάμηνο δαπανήκαν 55,9 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του διετούς επενδυτικού προγράμματος.
Η διοίκηση της Elvalhalcor εξαιτίας της υψηλής ζήτησης σ όλες τις αγορές ( πλην των κερμάτων ) να διατηρηθούν οι ανοδικές τάσεις και τα megatrends να συνεχιστούν και το υπόλοιπο διάστημα του 2021.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης