Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο Ελλάκτωρ καταδικάζεται από ομάδες συμφερόντων που δρουν στο εσωτερικό – Οι τράπεζες δεν δανείζουν – Έρχεται νέα ΑΜΚ

Ο Ελλάκτωρ καταδικάζεται από ομάδες συμφερόντων που δρουν στο εσωτερικό – Οι τράπεζες δεν δανείζουν – Έρχεται νέα ΑΜΚ
Με εγγυητικές σχεδόν 840 εκατ ο Ελλάκτωρ βρίσκεται σε ομηρία διαρκείας και το σημαντικότερο παρά την αύξηση κεφαλαίου δεν βελτιώθηκε η φερεγγυότητα του ομίλου ως προς το τραπεζικό σύστημα.
Σχετικά Άρθρα

Τα όσα διαδραματίζονται το έσχατο διάστημα στον Ελλάκτωρ αποτελούν πρωτοφανείς εξελίξεις καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν δύο πυλώνες ανομίας.
Από την μια οι ομάδες συμφερόντων που δρουν στο εσωτερικό και πλήττουν την εικόνα του Ελλάκτωρ στην αγορά και από την άλλη η πλήρης αδιαφάνεια ως προς τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης με την προσβλητική απομόνωση μετόχου που κατέχει το 30% του Ελλάκτωρ.
Όλα αυτά είναι γνωστά και αντιληπτά πλέον και από το τραπεζικό σύστημα το οποίο παρά την αύξηση κεφαλαίου 120,5 εκατ ευρώ δεν δανείζουν τον Ελλάκτωρ και ούτε παρέχουν νέες εγγυητικές μόνο εάν λήξουν οι παλαιές προβαίνουν σε κάποιες οριακές ανανεώσεις.
Με εγγυητικές σχεδόν 840 εκατ ο Ελλάκτωρ βρίσκεται σε ομηρία διαρκείας και το σημαντικότερο παρά την αύξηση κεφαλαίου δεν βελτιώθηκε η φερεγγυότητα του ομίλου ως προς το τραπεζικό σύστημα.
Η Εθνική τράπεζα π.χ. δεν δανείζει... και δεν είναι η μόνη τράπεζα που δεν... δανείζει.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ανεκτέλεστο του Ελλάκτωρ είναι περί τα 1,85 δισεκ. και αξιολογώντας ότι οι τιμές πρώτων υλών έχουν αυξηθεί σχεδόν 25% με 30%, το συμπέρασμα είναι ένα το περιθώριο κέρδους για τα 1,85 δισεκ. ανεκτέλεστο είναι μηδέν ίσως και ζημίες.
Είτε το ελληνικό δημόσιο θα προβεί σε αλλαγές των αρχικών συμφωνιών για να αυξήσει το περιθώριο κέρδους του Ελλάκτωρ, είτε ο όμιλος θα χρειαστεί νέα αύξηση 100 με 150 εκατ ευρώ.
Η πιθανότητα για νέα αύξηση 100 με 150 εκατ αποτελεί όχι απλή εικασία αλλά φαίνεται ότι λίαν συντόμως θα καταστεί μονόδρομος, προκαλώντας νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο βασικών μετόχων.

Όργιο συμφερόντων δρα στο εσωτερικό

Στο εσωτερικό του Ελλάκτωρ δρα ένα σύστημα συμφερόντων ενίοτε αλληλοσυγκρουόμενων αποδεικνύοντας ότι έχουν μετατρέψει τον όμιλο σε παίγνιο… μηδενικής απόδοσης.
Ο Ε. Μπουλούτας ως διευθύνων σύμβουλος του Ελλάκτωρ διοικεί ένα όμιλο… που κατ΄ ουσία δεν διοικεί.
Π.χ. για να συνομιλήσει με τον βασικό μέτοχο την Reggeborgh που κατέχει το 29,3% του Ελλάκτωρ ειδοποιεί το μη εκτελεστικό μέλος του ομίλου τον Τούμπουρο ο οποίος διαμεσολαβεί στις επικοινωνίες.
Ο Τούμπουρος που εκπροσωπεί την Reggeborgh κατ΄ ουσία μαζί με τον Μπουλούτα είναι οι δύο κύριοι υπεύθυνοι για την σκληρή στάση της Reggeborgh απέναντι στον έτερο βασικό μέτοχο του ομίλου Ελλάκτωρ τους εφοπλιστές Μπάκου και Καυμενάκη μέσω της Greenhill και Kiloman.
Όταν έγινε μια απόπειρα να επέλθει κάποιος συμβιβασμός μεταξύ Reggeborgh και εφοπλιστών ο διευθύνων σύμβουλος ο Ε. Μπουλούτας σαμπόταρε την προσπάθεια.
Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η πλευρά των εφοπλιστών.
Ο Πρόεδρος του ομίλου Μυλωνογιάννης εκτελεί ένα σκοπό να αμαυρώσει την παλαιά διοίκηση αναζητώντας στοιχεία – ευθύνες…
Είναι αυτός που έχει βάλλει στο στόχαστρο τον Εξάρχου που ήταν πρώην διευθύνων σύμβουλος του Άκτωρ.
Ο Μυλωνογιάννης ως νομικός επιχείρησε να αμαυρώσει τα παλαιά στελέχη αλλά απέτυχε καθώς οι αποκαλύψεις… είναι ανέκδοτο στην κοινότητα των νομικών ενώ κρατάει ενήμερο και το Μέγαρο Μαξίμου για τα διαδραματιζόμενα και ενίοτε παρεμβαίνει και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς…
Όλοι βλέπουν τις κινήσεις του Προέδρου του Άκτωρ Χ. Παναγιωτόπουλου ως μη ηθικές καθώς χρησιμοποιεί την εταιρία του αδερφού του P&C Development για να παίρνει δουλειές μαζί με τον Άκτωρ.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Άκτωρ είναι μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρία και η P&C Development μια ασήμαντη κατασκευαστική εταιρία.
Εγείρονται σοβαρά θέματα αδιαφάνειας, που έχουν σχολιαστεί και στο εσωτερικό του Ελλάκτωρ.
Επίσης πολλοί μέσα στον όμιλο αναφέρονται στον Σαραντόπουλο ότι ίσως δεν ήταν η σωστότερη επιλογή για μέλος διοικητικού συμβουλίου.

Ο Ελλάκτωρ καταδικάζεται

Ο Ελλάκτωρ ακόμη δεν έχει παρουσιάσει νέο business plan.
Ο Ελλάκτωρ ακόμη δεν διαθέτει φερεγγυότητα στις τράπεζες
Ο Ελλάκτωρ χάνει την μια δουλειά μετά την άλλη
Ο Ελλάκτωρ αποτελεί μνημείο αδιαφάνειας καθώς πουθενά στον κόσμο μέτοχος με 30% όπως οι εφοπλιστές δεν συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο.
Ο Ελλάκτωρ θα χρειαστεί εκ νέου αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100-150 εκατ ευρώ.
Μάλιστα στην αύξηση αυτή θα παιχθεί το ίδιο σήριαλ ο ένας μέτοχος θα ποντάρει… να μην επενδύσει ο άλλος μέτοχος… και ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας θα ανοίξει…

Συμπέρασμα

Το μέλλον του Ελλάκτωρ δεν είναι ευοίωνο.
Η Reggeborgh αντιμετωπίζει τον Ελλάκτωρ, την Ελλάδα και τους άλλους μετόχους με αλαζονεία.
Οι εφοπλιστές ακολουθούν τακτικές αμυντικής επίθεσης ή επιθετικής άμυνας αλλά οι εκπλήξεις έρχονται λίαν συντόμως…
Το μέλλον του Ελλάκτωρ δεν είναι ευοίωνο.
Κρατείστε αυτή την τελευταία πρόταση γιατί θα δούμε πολλά και συναρπαστικά…

Υποσημείωση

Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας και ο Ελλάκτωρ τι κοινό έχουν;
Σίγουρα ο Ελλάκτωρ δεν είναι ένα από τα θαύματα της αρχαιότητας και σίγουρα ο Ελλάκτωρ δεν κατασκεύασε τους κήπους της Βαβυλώνας.
Υπάρχει κάτι κοινό…
Προσεχώς…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης