Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

CVC Capital: Μέτοχος κατά συνθήκη στη ΔΕΗ και νέες εξαγορές στα σχέδια του αμερικανικού fund, προσεχώς

CVC Capital: Μέτοχος κατά συνθήκη στη ΔΕΗ και νέες εξαγορές στα σχέδια του αμερικανικού fund, προσεχώς
Μέχρι σήμερα το επιτελείο του CVC Capital αποτιμούσε τις ελληνικές εταιρείες και προσέφερε συγκεκριμένα τιμήματα
Σχετικά Άρθρα

Η συμφωνία μεταξύ της CVC Capital - ΔΕΗ με τρεις συγκεκριμένους όρους -συμμετοχή κεφαλαίων έως 395 εκατ. ευρώ, τιμή διάθεσης έως 9 ευρώ και εγγύηση για την κατανομή ποσοστού 10% μετά την αύξηση κεφαλαίου- αλλάζει την ιδιότητα του αμερικανικού fund, το οποίο μέχρι τώρα έχει επενδύσει κεφάλαια από 900 έως 1 δισ. ευρώ στις εταιρείες Υγεία, Vivartia, Eθνική Ασφαλιστική, Skroutz, D- Marin, Travel.
Από Private Εquity Fund, το CVC capital προσθέτει ακόμα μία ιδιότητα καθώς θα μετατραπεί, κατά συνθήκη, σε μεσομακρόπροθεσμο μετόχο της ΔΕΗ, παρά τον όρο για τη διακράτηση του ποσοστού για έξι μήνες, o oποίος αποτελεί τη συνήθη πρακτική στις αυξήσεις κεφαλαίου σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Παρά ταύτα, και με δεδομένο ότι έλαβε την κυβερνητική έγκριση για την απόκτηση του 10% της ΔΕΗ, το CVC capital, παρέμεινε επενδυτής θετόντας το όριο των 9 ευρώ – όταν οι περισσότεροι αναλυτές είχαν θέση ως τιμή-στόχο τα 15 ευρώ μετά την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΗ.
Η συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ αποτελεί ένα ξεκάθαρο σήμα ότι οι επενδυτές του CVC πιθανότατα έχουν λάβει ευρύτερες αποφάσεις ή βρίσκονται κοντά σε αυτές προκειμένου να τοποθετήσουν περισσότερα κεφαλαία στην Ελλάδα για νέες εξαγορές.

Οι εξαγορές και τα τιμήματα στην Ελλάδα

Μέχρι σήμερα το επιτελείο του CVC Capital αποτιμούσε τις ελληνικές εταιρείες και προσέφερε συγκεκριμένα τιμήματα για να καταστεί πλειοψηφικός μέτοχος ώστε στη συνέχεια να αναπτύξει τις εταιρείες με στελέχη που έχει επιλέξει το ίδιο για τις διοικήσεις.
Για το Υγεία προσέφερε τίμημα 205 εκατ. ευρώ και ανέλαβε δανεισμό 130 εκατ. ευρώ, στη Vivartia πλήρωσε 175 εκατ. ευρώ και ανέλαβε δάνεια 423 εκατ. ευρώ (τα οποία αναδιαρθρώθηκαν) και στην Εθνική Ασφαλιστική θα καταβάλει τίμημα 505 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 120 εκατ. ευρώ συνδέονται με την επίτευξη στόχων για την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.
Η συνήθης πρακτική των private equity funds όταν εξαγοράζουν μια εισηγμένη επιχείρηση είναι να πραγματοποιούν δημόσια πρόταση να αποκτούν την πλειοψηφία και στη συνέχεια αποσύρουν τις μετοχές των εταιρειών από τα χρηματιστήρια, ώστε να μην έχουν και ενδεχόμενες πιέσεις στα χαρτοφυλάκιά τους από τις διακυμάνσεις της αγοράς.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όμως, τα private επαναεισάγουν τις αποκτώμενες εταιρείες, αφού προηγουμένως έχουν ενισχυθεί οι εταιρείες με εξαγορές και καρπώνονται τις υπεραξίες.
Στην περίπτωση της ΔΕΗ, η συμμετοχή με 10% στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου είναι εντυπωσιακή, καθώς το CVC Capital δεν θα διοικεί την εταιρεία ούτε θα συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο - αν και με το ποσοστό που αποκτά θα είχε κάθε δικαίωμα να συμμετάσχουν τα στελέχη του στη διοίκησή της.

Το επόμενο βήμα - Έμμεσο «όχημα» εξαγορών η ΔΕΗ για το CVC Capital;

Η υψηλή ρευστότητα της ΔΕΗ και οι επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί για τα επόμενα χρόνια (5,3 δισ. ευρώ) εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τους στόχους που έχει θέσει αμερικανικό fund για την Ελλάδα.
Μέσω του 10% της ΔΕΗ, το CVC θα έχει τη δυνατότητα για μια έμμεση συμμετοχή και στις πιθανές εξαγορές που θα πραγματοποιήσει η ΔΕΗ είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
Και, φυσικά, η συμμετοχή πραγματοποιείται για την καταγραφή υπεραξιών, εκτός εάν η τωρινή συμφωνία αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα, καθώς οποιαδήποτε εταιρεία θα επιθυμούσε να έχει ως μετόχους private equity με τα μεγέθη και τη ρευστότητα των Μacquarie capital ή CVC Capital.
Να σημειωθεί ότι όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews το CVC διερευνά και την πιθανότητα εξαγοράς του supermarket Μασούτης αλλά και μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της Βορείου Ελλάδος.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης