Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η ΔΕΗ… καταργεί το μαξιλάρι οφειλής των 1.000 ευρώ για τους καταναλωτές

Η ΔΕΗ… καταργεί το μαξιλάρι οφειλής των 1.000 ευρώ για τους καταναλωτές
Τα «καμπανάκια» χτυπούν μόλις το χρέος ξεπερνά τα 100 ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Νέα πολιτική στην είσπραξή των λογαριασμών του ρεύματος εφαρμόζει η διοίκηση της ΔΕΗ για την αποφυγή νέας γενιάς «κόκκινων» οφειλετών.
Όταν ένας λογαριασμός ρεύματος αξίας άνω των 120 ευρώ δεν πληρωθεί στην αναγραφόμενη ημερομηνία και έχει εκδοθεί ο επόμενος λογαριασμός, το σύστημα ελέγχου πληρωμών «χτυπάει καμπανάκι».
Η ομάδα ελέγχου της ΔΕΗ για την πορεία των ανεξόφλητων λογαριασμών χωρίς χρονική καθυστέρηση επικοινωνεί με το φυσικό πρόσωπο στο οποίον βγαίνει ο λογαριασμός και του δίνουν σαφές μήνυμα ότι πρέπει να πληρώσει άμεσα τον λογαριασμό ρεύματος χωρίς βέβαια να προχωρούν στο επόμενο βήμα δίνοντας προειδοποίηση για διακοπή ρεύματος.
Βέβαια όταν έρθει η ώρα του τρίτου κατά σειρά λογαριασμού και υφίσταται οι οικονομικές εκκρεμότητες το σύστημα ελέγχου ανεβάζει τις προειδοποιήσεις και γίνεται επίκληση ακόμη και για διακοπή της παροχής ρεύματος.
Η σημερινή διοίκηση του Γιώργου Στάσση με τις συγκεκριμένες ενέργειες θέλει να στείλει σαφές μήνυμα στην αγορά, ότι δεν υφίσταται το «μαξιλάρι» των ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος στα επίπεδα των 1000 ευρώ που να σημειωθεί είχε καθιερωθεί άτυπα από την προηγούμενη διοίκηση επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πορεία των ανεξόφλητων λογαριασμών της ΔΕΗ τέθηκε ως ερώτημα από επενδυτές που συμμετείχαν χθες σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ Γιώργο Στάσση με την ευκαιρία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
Με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες της ΡΑΕ μια εταιρεία ενέργειας μπορεί να κατεβάσει το διακόπτη όταν η οφειλή έχει ξεπεράσει τα 100 ευρώ ή δύο λογαριασμοί δεν έχουν πληρωθεί.

Τι είπε ο CEO της ΔΕΗ στους επενδυτές

Ωστόσο η απάντηση που έδωσε ο CEO της ΔΕΗ δεν καθησύχασε τους επενδυτές καθώς πρόκειται για κατάσταση που διαρκώς αλλάζει διότι το κόστος της Mwh τετραπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι.
Ο κ. Στάσσης είπε ότι το «κρατικό πακέτο» χρηματοδότησης για τις πρώτες 300 kwh καλύπτει την συσσωρευμένη αύξηση των τιμολογίων των ρεύματος , σημειώνοντας ότι οι καταναλωτές δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστος.
Αναφορικά με την πορεία εξόφλησης των λογαριασμών ρεύματος, δήλωσε ικανοποιημένος ενώ δεν άφησε καμία …νότα ανησυχίας στους επενδυτές.
Η πραγματικότητα αργά ή γρήγορα θα έρθει στο προσκήνιο.
Η επιδότηση των 18 ευρώ για τις πρώτες 300 kwh για το μήνα Οκτώβριο θα αποδειχθεί πολύ κατώτερη της πραγματικής αξίας της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η μέση τιμή της Mwh για την αγορά της Επόμενης Ημέρας θα ξεπεράσει τα 180 ευρώ ανά Mwh.

Πόσο κοστίζουν οι 300 Kwh και τι δίνει το κράτος

Η αξία του ρεύματος για τον Οκτώβριο θα είναι 54 ευρώ όταν η κατανάλωση ρεύματος ανέρχεται σε 300 kwh.
Για τον Οκτώβριο οι καταναλωτές θα πληρώσουν επιπλέον 36 ευρώ για το ρεύμα χωρίς να υπολογιστούν οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις.
Τον Σεπτέμβριο ήταν 44,14 ευρώ και ο καταναλωτής έβαλε από την τσέπη του 26 ευρώ διότι η μέση τιμή της Mwh ήταν στα 147,13 ευρώ ανα Mwh ( 0,1471 kwh).
Βέβαια οι καταναλωτές έχουν να αντιμετωπίσουν ένα κύμα ανατιμήσεων σε προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως είναι αυτά των σούπερ μάρκετ.
Το πρόβλημα αποπληρωμής των λογαριασμών ρεύματος απασχολεί το σύνολο της αγοράς ενέργειας , η οποία να σημειωθεί φοβάται ότι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί θα έχουν ανοδική πορεία τους Χειμερινούς μήνες διότι η πλειονότητα των νοικοκυριών τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούσε την ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης