Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Τι κρύβουν τα υδροηλεκτρικά και το business plan για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;

ΔΕΗ: Τι κρύβουν τα υδροηλεκτρικά και το business plan για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;
Με την αύξηση κεφαλαίου 1,3 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ, μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών, θα κυμανθεί σε 3,8 δις. ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Με την αύξηση κεφαλαίου 1,3 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ, μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών, θα κυμανθεί σε 3,8 δις. ευρώ ή και υψηλότερα στα 4 δισ. ευρώ.
Όπως θα δούμε, ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα κεφαλαιοποίησης, η ΔΕΗ είναι υποτιμημένη σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία διαθέτει στην κατοχή της.
Αντίθετα, αν λάβουμε υπόψιν τον υψηλό δείκτη τιμή προς κέρδη P/E 215 ( πηγή Marketscreener ) τότε η μετοχή της ΔΕΗ δείχνει πανάκριβη, ωστόσο εάν υπολογίζουμε μόνο τον δείκτη P/E για την αποτίμηση τότε δεν αποκτούμε την συνολική εικόνα και φυσικά δεν θα χρειαζόταν η διαπραγμάτευση των μετοχών.
Ειδικά, σε μια εταιρεία, όπως η ΔΕΗ η οποία μετασχηματίζεται από την παλαιά λιγνιτική εταιρεία παραγωγής ρεύματος σε μια επιχείρηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & τηλεπικοινωνιών.
Με βάση και την παρουσίαση της ΔΕΗ, η μετοχή διαπραγματεύεται 6 φορές τον δείκτη ΕV/ebidta (2022), όταν ο ίδιος δείκτης είναι 15 φορές στους ανταγωνιστές σε ΑΠΕ - υδροηλεκτρικά , 12 φορές στους διαχειριστές ηλεκτρ. ενέργειας, 6 φορές στους προμηθευτές ενέργειας και 9 φορές στους intergrated ανταγωνιστές.
Τα περιθώρια ανόδου της κεφαλαιοποίησης, όπως εκτιμά η ΔΕΗ είναι σημαντικά, εφόσον υλοποιηθεί το πλάνο της εταιρείας.
Η σημερινή, όμως, αποτίμηση της ΔΕΗ που έδωσαν ξένοι επενδυτές στηρίζεται στις μελλοντικές ταμειακές ροές και την κερδοφορία της, δηλαδή στην ΔΕΗ που θα προκύψει μετά τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, ύψους 6 δισ. ευρώ, μέχρι το 2024.
Ο στόχος της ΔΕΗ στις ΑΠΕ είναι η εγκατεστημένη ισχύς να φθάσει τα 7,2 GW και λειτουργικά κέρδη 1,3 δισ. την ίδια χρονιά από περίπου 900 εκατ. ευρώ το 2021.
Ας επιστρέψουμε, όμως, σ ένα από τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ. Μόνο η αποτίμηση των 22 υδροηλεκτρικών σταθμών κυμαίνεται μεταξύ 3,2 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψιν μια συντηρητική εκτίμηση με 1,2 εκατ. ευρώ ανά 1 MW.
Η ίδια αποτίμηση αυξάνεται περαιτέρω αν ληφθούν υπόψιν τα ποσά τα οποία δίδονται για τις εξαγορές υδροηλεκτρικών σε βαλκανικές χώρες.
Ακόμα και σ αυτά τα επίπεδα, η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ δεν συμπεριλαμβάνει την αξία των μονάδων Φυσικού Αερίου, την αξία του 51% του ΔΕΔΔΗΕ, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και το Goodwill των 6 εκατ. πελατών.
Αν προχωρήσουμε σε μια σύγκριση με την Πορτογαλική ΕDP - που δεν είναι δόκιμη λόγω μεγεθών - θα δούμε όμως πόσο αναπτύχθηκε η αντίστοιχη πορτογαλική εταιρεία ενέργειας η οποία ξεκίνησε εδω και χρόνια την εξάπλωση στις Ανανέωσιμες πηγές ενέργειας και σήμερα διαθέτει κεφαλαιοποίηση 18 δισ. ευρώ.
Η Πορτογαλική ΕDP διαθέτει τριπλάσιες πωλήσεις 13 δις. ευρώ καθαρά κέρδη 854 εκατ ευρώ, αλλά και καθαρό χρέος 12,2 δισ. ευρω. Kαι ο Δείκτης τιμή προς κέρδη στην EDP διαμορφώνεται στο 20, κάτι ανάλογο μ ότι στοχεύει μετά απο χρόνια με το πλάνο της ΔΕΗ ( 384 εκατ. κέρδη το 2024 και 665 εκατ. ευρώ το 2026 ) .
Το εντυπωσιακό δε στοιχείο με την ΔΕΗ είναι ότι, εάν δεν προχωρούσε σε καμία επένδυση τα επόμενα χρόνια, με τα χρήματα της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και την αύξηση κεφαλαίου, δηλαδή συνολικά 2,6 δισ. ευρώ θα είχε καθαρό δανεισμό μόλις 200 εκατ. ευρώ. καθώς το καθαρό χρέος ανέρχεται σε 2,9 δισ. ευρώ.

Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί – Η “κρυμμένη” αξία

Η Ελλάδα στα υδροηλεκτρικά έργα διαθέτει ισχύ 3412 ΜW ( 16% στο σύνολο της παραγόμενης ενέργειας ) με βάση στοιχεία του διεθνούς Ιnternational Rewanable Εnergy Agency (IRENA ) και η ισχύς των 3200MW ανήκει στην ΔΕΗ.
Οι 22 υδροηλεκτρικοί σταθμοί διαθέτουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ 3200ΜW και αποτελούν, πιθανότατα, ένα από τα μεγαλύτερα asset της ΔΕΗ και δεν είναι διόλου τυχαίο ότι, κατά οι ιδιώτες ανταγωνιστές επικαλούμενοι τον ανταγωνισμό επιδιώκουν να λάβουν ένα κομμάτι από την φθηνή υδροηλεκτρική παραγωγή.
Το 2024, όπως θα δούμε, η ισχύς με τα νέα έργα θα φθάσει τα 3406MW.
H αξία ενός MW κυμαίνεται μεταξύ 1-2 εκατ. ευρώ κι αν ληφθεί μια συντηρητική μέση αποτίμηση 1,2 εκατ. ευρώ η συνολική αξία ανέρχεται 3,8 δις.
Κάποιοι από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς έχουν αποσβεστεί πλήρως συνεπώς ξεκινούν νέο κύκλο αποσβέσεων, ωστόσο αυτές δεν είναι χρηματικές εκροές.
Η διοίκηση της ΔΕΗ, όπως έχει δημοσιευτεί, αναζητά υδροηλεκτρικά έργα στα Βαλκάνια ισχύος 400 ΜW με αξια 600 εκατ. ευρώ, συνεπώς με αυτή την παραδοχή, τα 3,200 MW δινουν μια υψηλότερη αποτίμηση ύψους 4,8 δισ. ευρώ.
Οι πρώτοι μικροί σταθμοί της ΔΕΗ ισχύος 6MW κατασκευάστηκαν το 1950, οι οκτώ σταθμοί κατασκευάστηκαν την περίοδο 1950-1975 και την περίοδο 1976 έως σήμερα κατασκευάστηκαν 8 μεγάλοι και 3 μικρότεροι σταθμοί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη του κ. Γ. Λέρη για το Υπουργείο Οικονομίας ( διευθυντή εκμετάλλευσης σταθμών - 2007 ) στο συγκρότημα του ποταμού Αχελώου λειτουργούν οι σταθμοί Κρεμαστά, Καστράκι, Στράτος Ι & ΙΙ, Γκιώνα, Γλαύκος με συνολική ισχύ 925,6 MW.
Στο συγκρότημα του ποταμού Αλιάκμονα, λειτουργούν οι σταθμοί Πολύφυτο, Σφηκιά, Ασώματα, Μακροχώρι, Βέρμιο, Αγράς, Εδεσσαίος με συνολική ισχύ 879,3 MW.
Στο συγκρότημα του ποταμού Άραχθου λειτουργούν οι σταθμοί Πηγές Αώου, Πουρνάρι I & ΙΙ, Λούρος με συνολική ισχύ 553,9MW.
Στο συγκρότημα του Ποταμού Νέστου λειτουργούν οι σταθμοί Θησαυρός, Πλατανόβρυση με συνολική ισχύ 500 ΜW. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, λειτουργούν οι σταθμοί Πλαστήρα 129MW, Λάδωνα 70MWκαι λοιποί μικροί σταθμοί 1,3 MW.
Επιπλέον, το 2024, με βάση το ενημερωτικό δελτίο της ΔΕΗ το 2024 θα έχει ολοκληρωθεί το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας ισχύος 160 MW, επένδυση 281,9 εκατ. ευρώ, και το υδροηλεκτρικό στο Μετσοβίτικο, ισχύος 46ΜW, επένδυση 46 εκατ. ευρώ.

* Υ.Γ Το 2007 επί διοικήσεως Αθανασόπουλου η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ είχε φθάσει στα 37 ευρώ και η Morgan Stanley είχε βγάλει έκθεση με σύσταση αγοράς και με τιμή- στόχο τα 68 ευρώ!!

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης