Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Noval: Πέντε πράσινες επενδύσεις 316 εκατ. ευρώ μετά το ομόλογο - Πως θα κινηθεί η έκδοση;

Noval: Πέντε πράσινες επενδύσεις 316 εκατ. ευρώ μετά το ομόλογο - Πως θα κινηθεί η έκδοση;
Η εταιρεία θα εφαρμόσει πράσινες ενεργειακά αποδοτικές πρακτικές
Σχετικά Άρθρα

Επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 316 εκατ. ευρώ, προωθεί η Noval Properties, η οποία εκδίδει σήμερα έως τις 2 Δεκεμβρίου 7ετη ομολογιακή έκδοση 120 εκατ. ευρώ με εύρος επιτοκίου 2,60-2,95%.
Η εταιρεία η οποία θα υποβάλει το 2022 ενημερωτικό δελτίο για την ένταξη των μέτοχων της στο χρηματιστήριο θα εφαρμόσει πράσινες ενεργειακά αποδοτικές πρακτικές με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη κα θα διαθέτει ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο 700 εκατ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων την περίοδο 2024-25.
Συγκεκριμένα, μέσω των κεφαλαίων του πράσινου ομολόγου θα χρηματοδοτηθεί το 31% των εξής πέντε επενδύσεων για την περίοδο 2022-2025:

α) ανάπτυξη ακινήτου στο πρώην κτίριο της Kodak συνολικής επιφανείας 49.000 τ.μ από κοινή εταιρεία Grid ( 50% Noval, 50% brook lane) με κεφαλαιουχική δαπάνη 48,7 εκατ. ευρώ

β) Υπό ανάπτυξη αστική ανάπλαση του πρώην βιομηχανικού ακινήτου (αρχικής επιφάνειας 72.500 τ.μ. περίπου) στην οδό Πειραιώς 25.
To κτίριο έχει ενταχθεί στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων με κεφαλαιουχικές δαπάνες 152 εκατ. ευρώ.

γ) Ανακατασκευή κτιρίου στην οδό Αρδηττού στο Μετς, συνολικής επιφάνειας περίπου 3.480 τ.μ. σε κτίριο διαμερισμάτων και γραφείων με κεφαλαιουχικές δαπάνες 8 εκατ. ευρώ

δ) Υπό ανάπτυξη νέο κτίριο γραφείων στο ακίνητο της οδού Χειμάρρας 16 στο Μαρούσι, συνολικής επιφάνειας περίπου 20.175 τ.μ, με κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου 22 εκατ. ευρώ

ε) Υπό σχεδιασμό μετατροπή πρώην βιομηχανικών ακινήτων συνολικής επιφάνειας 22.200 τ.μ. σε κτίρια logistics κατάλληλης ενεργειακής απόδοσης, με κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 10 εκατ. ευρώ .
Για όλα τα κτίρια, η Noval αναμένεται να λάβει διεθνή πιστοποίηση LEED / LEED Neighborhood Development ή BREEAM Communities και κατάλληλης ενεργειακής απόδοσης.

Aνάπτυξη βιομηχανικών ακινήτων και εξαγορές

Παρουσιάζοντας την εταιρεία, ο διευθύνων σύμβουλος της κ. Π.Καπετανάκος επισήμανε την στρατηγική της, για την ανάπτυξη του δικού της χαρτοφυλακίου ακινήτων ( βιομηχανικών ή πρώην βιομηχανικών ακινήτων καθώς η Βιοχάλκο είναι μετόχος της εταιρείας με 87,3% ), την εξαγορά άλλων ακινήτων και τέλος την ενεργή διαχείριση του χαρτοφυλακίου.
Η Νoval αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα με ενεργητικό 390 εκατ. ευρώ και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο 43 ακινήτων,συνολικής επιφανείας 453.000 τ.μ με μέση απόδοση μίσθωσης 6,9% και πληρότητα 95%.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι εμπορικοί χώροι συνεισφέρουν σχεδόν το 50% των ετήσιων μισθωμάτων.
Μεταξύ των 43 ακινήτων, συγκαταλέγονται το συγκρότημα γραφείων Οrbit ( Κηφισίας), τα εμπορικά κέντρα River west, Mare west, το κατάστημα Ikea, το ξενοδοχείο Wyndam, γραφεία στην Βουλγαρία, γραφεία στην Αθήνα, καθώς και βιομηχανικά συγκροτήματα (Vitruvit ).
Η εταιρεία διαθέτει μακροχρόνιες και σταθερές συμβάσεις μίσθωσης με πρόβλεψη για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, έτσι η αύξηση των τιμών εξισορροπείται.
Το ετησιοποιημένο ετήσιο μίσθωμα είναι 21,4 εκατ, ευρώ. ενώ η εσωτερική λογιστική αξία ( NAV) των ακινήτων ανήλθε σε 298,7 εκατ. ευρώ, και ο δείκτης δάνεια/αξία χαρτοφυλακίου είναι 28,6%.
Στο πρώτο εξάμηνο, η εταιρεία πραγματοποίησε καθαρά κέρδη 16,8 εκατ. ευρώ, τα τραπεζικά δάνεια ανήλθαν στα 115,4 εκατ. ευρώ, ενω τα ταμεικά διαθέσιμα ανήλθαν σε 15,9 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα των 21,4 εκατ.ευρώ εμφανίζουν διαφοροποίηση δίχως εξαρτήσεις από ισχυρούς παίκτες της αγοράς ακινήτων.
Οι κυριότεροι μισθωτές είναι η House Market, Βιοχάλκο και Ζεύς και η λήξη των συμβάσεων στον πρώτο και στο τρίτο μισθωτή είναι το 2033 και 2030 αντίστοιχα. Επίσης, το χαρτοφυλάκιο εμφανίζει και γεωγραφική διασπορά καθώς εκτός από την Αττική, υπάρχουν ακίνητα σε Πελοπόννησο, Ιωάννινα, Κιλκίς, Ηράκλειο.
Η εταιρεία βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις για την εξαγορά νέων ακινήτων ( γραφεία, logistics, τουριστικά καταλύματα), ύψους 85 εκατ. ευρώ και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου για αρκετά από αυτά.
Τα καθαρά κονδύλια από τό ομόλογο περίπου 100 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν στο προαναφερόμενο πρόγραμμα σε πράσινα κτίρια με υιοθέτηση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή διαχείριση υδάτων, μείωση εκπομπών Co2, εξοικονόμηση ενέργειας, ΑΠΕ στα κτίρια, καθαρές μορφές μεταφορών. Τέλος, όπως τόνισε η σύμβουλος της αναδόχου Εθνικής Τράπεζας κ. Δ. Κρούσκα το ομόλογο θα έχει δικαίωμα πρόωρης προεξόφλησης (ανάκλησης) μετά την συμπλήρωση τριετίας και οι ομολογιούχοι θα λάβουν ως επιπλέον ποσό premium το 60% των τόκων ενός έτους, ενω αναλογικό πρόσθετο ποσό περιλαμβάνεται και για τα επόμενα έτη.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης