Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εξαιρετικός ο Δεκέμβριος 2021 για τη Fourlis – Το IPO της Trade Estate και η νέα εξαγορά

Εξαιρετικός ο Δεκέμβριος 2021 για τη Fourlis – Το IPO της Trade Estate και η νέα εξαγορά
Σε ανατιμήσεις που δε θα ξεπεράσουν μεσοσταθμικά το 3-4% στα προϊόντα ΙΚΕΑ θα προχωρήσει από τον Φεβρουάριο η Fourlis
Σχετικά Άρθρα
Νέα εξαγορά αναμένεται να ανακοινώσει στις επόμενες μέρες η Fourlis σύμφωνα με πληροφορίες.
Επιπλέον, εξαιρετικός ήταν ο Νοέμβριος αλλά κυρίως ο Δεκέμβριος παρά τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας αλλά και τις ελλείψεις που υπάρχουν σε προϊόντα.

Η νέα εξαγορά

Μετά την εξαγορά του εμπορικού πάρκου Florida 1 στη Θεσσαλονίκη που ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες, η Fourlis αναμένεται να ανακοινώσει και την εξαγορά του Piraeus Retail Park που βρίσκεται στη συμβολή της Πειραιώς με τον Κηφισό.
Το εμπορικό κέντρο που αναπτύσσει η Ten Brinke φέρεται να πέρασε στο τέλος του 2021 στον όμιλο και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα που κατασκευάζει η Ten Brinke και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Η πορεία τον Δεκέμβριο για ΙΚΕΑ και Intersport

Μιλώντας στο BN ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Απόστολος Πεταλάς, σημείωσε πως παρά τις δυσκολίες η χρονιά κλείνει καλύτερα από τις εκτιμήσεις.
«Οι πωλήσεις αθλητικών ειδών και ειδών σπιτιού λόγω της πανδημίας πάνε παγκοσμίως πολύ καλά και έτσι η χρονιά κλείνει καλύτερα από τις εκτιμήσεις», ανέφερε ο κ.Πεταλάς.
Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία τηλεδιάσκεψη η διοίκηση της Fourlis είχε δώσει εκτίμηση πως τα κέρδη προ φόρων και τόκων του 2021 θα είναι περισσότερα κατά 20 εκατ. ευρώ από αυτά του 2020.
Σημαντικό θέμα αποτελούν οι ελλείψεις, καθώς έχει διαταραχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα και για την ΙΚΕΑ περίπου το 8% με 10% των κωδικών είναι εκτός stock.
Ο κ.Πεταλάς αναμένει πως σταδιακά θα μειωθούν οι ελλείψεις μέσα στο 2022 και από το δεύτερο εξάμηνο θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
Σημαντικές ελλείψεις υπάρχουν και στα προϊόντα της Nike, λόγω έξαρσης του covid σε Μπαγκλαντές και Βιετναμ, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η παραγωγή.
Αναφορικά με τις ανατιμήσεις, ο κ.Πεταλάς σημείωσε πως η ΙΚΕΑ είχε επιλέξει να χρηματοδοτήσει το 100%, απορροφώντας η ίδια τις αυξήσεις στα κόστη.
Τώρα, θα απορροφά το 50% και το υπόλοιπο 50% θα περάσει στην Fourlis.
Από τον Φεβρουάριο η Fourlis θα προχωρήσει σε ανατιμήσεις που μεσοσταθμικά δε θα ξεπεράσουν το 3-4%.
Ουσιαστικά η εταιρεία θα απορροφήσει τη μισή αύξηση (που δεν απορροφά η ΙΚΕΑ) και θα μετακυλίσει στον πελάτη την άλλη μισή, χωρίς να επηρεαστούν τα περιθώρια κέρδους.

Η εισαγωγή της Trade Estate στο ΧΑ

Αναφορικά με την Trade Estate, μετά την ίδρυσή της τον περασμένο Ιούλιο, έχει αποκτήσει assets πάνω από 180 εκατ. ευρώ από τον όμιλο, ενώ πήρε και ένα μικρό μέρος των δανείων.
Ήδη, η εταιρεία μιλάει με αναδόχους και συμβούλους, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες εισαγωγής στο ΧΑ, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ γίνονται και κάποιες συζητήσεις με στρατηγικούς συνεργάτες, στο ίδιο πλαίσιο.
Η διοίκηση της Fourlis στοχεύει όταν θα γίνει η εισαγωγή να έχει περιουσιακά στοιχεία κοντά στα 270 εκατ. ευρώ, μέσω εξαγορών που θα κάνει.
Ήδη έχει ανακοινώσει την εξαγορά του εμπορικού πάρκου Florida 1 στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα δημιουργήσει και retail park στο Ελληνικό.
Το επόμενο διάστημα αναμένονται και άλλες ανακοινώσεις που θα φέρουν το επιθυμητό ύψος στα περιουσιακά στοιχεία.
Αναφορικά με τον τρόπο εισαγωγής, αναμένεται απόφαση της διοίκησης, με τον κ.Πεταλά να σημειώνει πως σκοπός είναι ο μέτοχος να έχει το μεγαλύτερο όφελος.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης