Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

H Better Future αποκαλύπτει ότι 6 στις 10 εισηγμένες δεν εφαρμόζουν το νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση

H Better Future αποκαλύπτει ότι 6 στις 10 εισηγμένες δεν εφαρμόζουν το νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση

Η έρευνα διαπιστώνει και αμοιβές ψαλιδισμένες για τους CEO

Σχετικά Άρθρα
«Κούρεμα» έως 100.000 ευρώ στις ετήσιες αποδοχές τους αποδέχτηκαν οι διευθύνοντες εισηγμένων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2020 όπως και για μεγάλη μερίδα στελεχών οι απολαβές ήταν «κουτσουρεμένες» και το 20221.

H σχετική έρευνα της Better Future εταιρεία συμβούλων για τις αποδοχές όμως έβγαλε «λαυράκι» Η ενασχόλησή της με τις αποδοχές των προέδρων και των CEO εκτός από τις λιγότερες αμοιβές , στο ραντάρ της έπιασε ότι οι έξι στις δέκα εισηγμένες δεν έχουν εφαρμόσει το νέο νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι το 60% των Προέδρων είναι Εκτελεστικοί, παρότι η σύσταση που προκύπτει από το νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση είναι οι πρόεδροι Δ.Σ να μην έχουν εκτελεστικά καθήκοντα.
Η τεκμηριωμένη ανάλυση της Better Future έρχεται να ανατρέψει την αρχική εικόνα που είχε διαμορφωθεί με την εφαρμογή του νέου νόμου Εταιρικής Διακυβέρνησης , ότι οι εισηγμένες έχουν συμμορφωθεί πλήρως εκτός από κάποιες εξαιρέσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος 4706/2020 δεν ακυρώνει τις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των εισηγμένων και αρκείται μόνο στην επιβολή προστίμων.
Ένας ακόμη νόμος του Ελληνικού κράτους που δεν εφαρμόζεται αλλά υπάρχει στο νομικό οπλοστάσιο πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά κατά περίπτωση.
Το βασικό θέμα της έρευνας είναι οι αποδοχές διαπιστώνοντας μεγάλες ανισότητες αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταγραφεί αμοιβή CEO άνω των 4 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Οι απολαβές καθορίζονται ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας ενώ οι βασικοί μέτοχοι δεν χάνουν τις ευκαιρίες να τις …ψαλιδίζουν, όταν οι οικονομικές συνθήκες το ευνοούν.
Ωστόσο ελαφρώς ενισχυμένες είναι αποδοχές των μη εκτελεστικών μελών των διοικητικών συμβουλίων , χάρη στην εφαρμογή του νόμου για την Εταιρική Διακυβέρνηση, διότι ενίσχυσε το ρόλο τους στα ΔΣ των εταιρειών.
O μέσος όρος αποδοχών για μη εκτελεστικά μέλη των Δ.Σ. είναι 40 χιλ. ευρώ για τις μεγάλες εταιρείες και κάτω από 20 χιλ. ευρώ στις μεσαίες ,που όμως έχουν τη τάση να τις αυξήσουν.
Στις 986 χιλ. ευρώ κατά μέσο όρο οι αποδοχές Διευθύνοντος Συμβούλου στις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης
Οι αμοιβές των επικεφαλής εισηγμένων εταιρειών ήταν ελαφρά μειωμένες το 2021 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Η κρίση της αγοράς περιόρισε κυρίως τις μεταβλητές αποδοχές (μπόνους) που εισπράττουν οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι και οι Εκτελεστικοί Πρόεδροι εισηγμένων εταιρειών.
Βέβαια η μείωση αποδοχών για τα ανώτερα στελέχη δεν αφορά όλες τις εταιρείες καθώς διαπιστώνεται μεγάλη ανισότητα παρότι οι εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης εμφανίζουν τάση ενίσχυσης των αποδοχών καθώς βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τις μεγάλες εταιρείες.
Ο ένας στου δύο CEO αμείβεται λιγότερο.
Στις 25 μεγάλες εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης οι μισοί από τους Διευθύνοντες Συμβούλους αμείβονται σημαντικά λιγότερο καθώς η βρίσκεται στις 571 χιλ. ευρώ ενώ το 45% των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης έδωσαν μεταβλητές αμοιβές (μπόνους) για την οικονομική χρήση του 2020.
Πάντως η προνομιούχος ομάδα των CEO αμείβονται με 1,3 εκατ. ευρώ ενώ την προηγούμενη χρονιά οι αμοιβές ξεπερνούσαν τα 1,4 εκατ. ευρώ.
Η συγκράτηση αμοιβών έγινε επειδή το 45% των μεγάλων εταιρειών περιόρισαν το μπόνους στους Διευθύνοντες Συμβούλους σε 695 χιλ. από 1 εκατ. ευρώ που ήταν την προηγούμενη χρονιά.
Στις 20 εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μέση αμοιβή του Διευθύνοντος Συμβούλου είναι 609 χιλ. ευρώ αλλά και στην περίπτωση αυτή ο μέσος όρος αυξάνεται από συγκεκριμένη ομάδα «υψηλόμισθων» καθώς οι μισοί περίπου όπως βρίσκονται στις 387 χιλ. ευρώ.
Όσον αφορά τις αμοιβές των Προέδρων Διοικητικών Συμβουλίων, ο μέσος όρος στις μεγάλες εταιρείες είναι 658 χιλ. ευρώ και στις 266 χιλ. ευρώ στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με την υψηλότερες αμοιβές σε 371 χιλ. ευρώ.
Σχετικά με τις αμοιβές των μη εκτελεστικών Προέδρων Διοικητικών Συμβουλίων, ο μέσος όρος στις μεγάλες εταιρείες είναι 195 χιλ. ευρώ, και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση 77 χιλ. ευρώ.
Επίσης φαίνεται ότι η υποχρέωση των εταιρειών να έχουν γυναίκες σε ποσοστό 25% των μελών του ΔΣ, έχει αποδώσει καθώς το ποσοστό γυναικών μελών Δ. Σ. αυξήθηκε από 15% το 2020 σε 23% το 2021. Επίσης το ποσοστό Ανεξάρτητων Μελών ΔΣ αυξήθηκε από 38% το 2020 σε 42% το 2021.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης