Επιχειρήσεις

Η Reggeborgh έπρεπε να είχε κάνει δημόσια πρόταση και στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ… και τα «υπολογιστικά λάθη» Περιστέρη

Η Reggeborgh έπρεπε να είχε κάνει δημόσια πρόταση και στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ… και τα «υπολογιστικά λάθη» Περιστέρη
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τα «λάθη» θα «αντιμετωπιστούν δεόντως» το ερώτημα είναι αν περιλαμβάνονται στις πληροφορίες του ενημερωτικού δελτίο του ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Σχετικά Άρθρα
Μεγαλύτερο βάθος αποκτά η υπόθεση συντονισμού μετόχων στην Ελλάκτωρ με την οποία ασχολείται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Φαίνεται ότι η Reggeborgh ακολούθησε την πρακτική που εφάρμοσε στην περίπτωση Ελλάκτωρ και στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην οποία ήταν βασικός μέτοχος με ποσοστό 32% τουλάχιστον.
Ταυτόχρονα οι ίδιες μετοχές που είχε αγοράσει η εταιρεία σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις ανέρχονταν σε 6,33% του μετοχικού κεφαλαίου.

Και μόνον από τα στοιχεία αυτά προκύπτει υποχρέωση της Reggeborgh, να κάνει πρόταση δημόσιας προσφοράς στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καθώς το ποσοστό της υπερέβαινε το όριο του 33%.
Η νομοθεσία στην περίπτωση των ιδίων μετοχών προβλέπει ότι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου και συνεπώς οι μετοχές αυτές δεν υπολογίζονται στις ψηφοφορίες των γενικών συνελεύσεων ούτε υπολογίζονται στα κέρδη ανά μετοχή.

Εφόσον, λοιπόν αφαιρεθεί το ποσοστό των ιδίων μετοχών, αναπροσαρμόζονται τα ποσοστά των άλλων μετόχων και το μερίδιο της Ολλανδικής εταιρίας Reggeborgh ξεπερνούσε το 33% χωρίς να υπολογίζονται μετοχές που επίσης διέθετε η συνεργαζόμενη μαζί της επενδυτική εταιρεία Atlas.

Προφανώς ο επικεφαλής της Reggeborgh, αποθρασύνθηκε από την ατιμωρησία που είχε εξασφαλίσει στην περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ακολούθησε την ίδια πρακτική και στην περίπτωση της Ελλάκτωρ.

Η μόνη διαφορά ήταν ότι στην περίπτωση αυτή ξεπέρασαν μαζί με την Atlas κατά πολύ περισσότερο, το όριο του 33% αφού προσεγγίζουν το 40%.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η ίδια πρακτική συνεχίστηκε και από τον Γ. Περιστέρη που δήλωσε ότι αγόρασε τις μετοχές που κατείχε η Reggeborgh αλλά «ξέχασε» να υπολογίσει τις ίδιες μετοχές…
Ειδικά όμως για την περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έχει σημασία ότι δημοσίευμα του bankingnews «κινητοποίησε» την εταιρεία και με ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει ότι ο επιχειρηματίας Γ. Περιστέρης «κατέχει 31,80% επί των μετοχών της Εταιρείας».

Μάλιστα σε απάντηση ερωτήματος, «ως προς την υπέρβαση ποσοστών λόγω των διατάξεων περί ιδίων μετοχών και μετοχών κατεχομένων από θυγατρικές εταιρείες, σημειώνεται από τον κ. Περιστέρη ότι υφιστάμενες οριακές υπερβάσεις θα αρθούν με την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει η σχετική νομοθεσία και στο βαθμό που οφείλονται σε υπολογιστικό σφάλμα θα αντιμετωπιστούν δεόντως, χωρίς σε κάθε περίπτωση να γίνει χρήση σχετικών δικαιωμάτων ψήφου».

Πράγματι παρέχεται η ευχέρεια να διορθωθούν «υφιστάμενες οριακές υπερβάσεις» αλλά αυτό προϋποθέτει να γίνουν διορθώσεις άμεσα και πάντως πριν αυτές αποκαλυφθούν με δημοσιεύματα, αρκετούς μήνες αργότερα.
Προφανώς οι διορθώσεις μετά τις αποκαλύψεις απλώς επιβεβαιώνουν την παράβαση και κανείς δεν γνωρίζει αν θα είχαν διορθωθεί τα «υπολογιστικά σφάλματα» χωρίς να αποκαλυφθούν από την ανεξάρτητη έρευνα του bankingnews.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τα «λάθη» θα «αντιμετωπιστούν δεόντως» το ερώτημα είναι αν περιλαμβάνονται στις πληροφορίες του ενημερωτικού δελτίο του ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Θα γίνουν υποθέτουμε οι ανάλογες προσαρμογές ώστε και οι ομολογιούχοι να έχουν σωστή πληροφόρηση χωρίς εσφαλμένα η ψεύδη στοιχεία.
Επίσης δεν γνωρίζουμε ποια ήταν η συνέπεια των «υπολογιστικών λαθών» σε επενδυτικές αποφάσεις μεγάλων και μικρών επενδυτών.
Η προστασία μετόχων αλλά και της αγοράς από τις όποιες αυθαιρεσίες μεγαλόσχημων που κάνουν «αθώα» λάθη, είναι αναγκαιότητα.
Το μόνο ερώτημα είναι αν θα ασχοληθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς αποκλείεται ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας να βρίσκεται στο απυρόβλητο.

H ανακοίνωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά το δημοσίευμα του bankingnews

Σε συνέχεια σχετικών δημοσιευμάτων (αναφέρεται στο bankingnews), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (Εταιρεία) ανακοινώνει ότι ο κ. Περιστέρης κατέχει 31,80% επί των μετοχών της Εταιρείας.
Σε απάντηση σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Περιστέρης διέψευσε ότι υφίσταται οποιαδήποτε συμφωνία με οποιονδήποτε άλλο μέτοχο της Εταιρείας.
Ως προς την υπέρβαση ποσοστών λόγω των διατάξεων περί ιδίων μετοχών και μετοχών κατεχομένων από θυγατρικές εταιρείες, σημειώνεται από τον κ. Περιστέρη ότι υφιστάμενες οριακές υπερβάσεις θα αρθούν με την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει η σχετική νομοθεσία και στο βαθμό που οφείλονται σε υπολογιστικό σφάλμα θα αντιμετωπιστούν δεόντως, χωρίς σε κάθε περίπτωση να γίνει χρήση σχετικών δικαιωμάτων ψήφου.

Το δημοσίευμα του bankingnews που ενεργοποίησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς 

https://www.bankingnews.gr/index.php?id=607798

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Περιστέρης μήπως έχουν παραπληροφορήσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τα περίεργα με τις ίδιες μετοχές

Πολλά περίεργα γεγονότα αρχίζουν να αποκαλύπτονται με επίκεντρο την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που παρουσιάζεται ως εταιρία που ακολουθεί το γράμμα του νόμου αλλά ίσως δεν είναι μετά την εμπλοκή της με τους τυχοδιώκτες της Reggeborgh.

Το ζήτημα των ιδίων μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι από τα αξιοπερίεργα της χρηματιστηριακής αγοράς.
Αξίζει να δει κανείς πόσες ίδιες μετοχές είχε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όταν η Reggeborgh κατείχε το 32% στην ΤΕΡΝΑ και το 27% στον Ελλάκτωρ.
Πως επίσης η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν κολλημένη στα 7 ευρώ για να βρεθεί στα 9 ευρώ χωρίς κανένα εταιρικό γεγονός να δικαιολογεί την άνοδο της μετοχής.
Η απάντηση είναι μια επαναγορές ιδίων μετοχών με εντολές της Reggeborgh.
Οι ολλανδοί τυχοδιώκτες των χρηματιστηριακών παιχνιδιών επέβαλλαν να ενταθούν οι επαναγορές ιδίων μετοχών…

Τι συμβαίνει με τις ίδιες μετοχές και θα έπρεπε ο Περιστέρης να έχει υποβάλλει δημόσια πρόταση στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;

Συνδέονται οι ίδιες μετοχές, με τα ποσοστά που κατέχει ο Γιώργος Περιστέρης στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τα παρασκηνιακά παιχνίδια που παίζει η Reggeborgh;
Ας δούμε λίγο ορισμένα γεγονότα.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει 103.423.291 μετοχές.
Ο Γιώργος Περιστέρης ο διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει συνολικά 32.890.291 μετοχές.
Συγκεκριμένα 16,99% ως φυσικό πρόσωπο, ποσοστό 8,34% μέσω της εταιρίας Perge, ποσοστό 3,88% μέσω της εταιρίας Γαρδένια και 2,59% μέσω της εταιρίας Snakos.
Ο Περιστέρης άμεσα ή έμμεσα κατέχει 32.890.291 μετοχές ή 31,80% του συνόλου των μετοχών…

Τι συμβαίνει με τις ίδιες μετοχές;

Όμως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει 5.813.714 ίδιες μετοχές ή 5,62% του συνόλου των μετοχών.
Όμως και μέσω των θυγατρικών ΤΕΡΝΑ και Ηλιοχώρα που κατέχουν επίσης μετοχές ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο συνολικός αριθμός των ιδίων μετοχών ανέρχεται σε 7.118.754 μετοχές ή 6,88% του συνόλου των μετοχών της εταιρίας.
Επίσης ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί.
Η Reggeborgh κατέχει σήμερα Ιανουάριος 2022 το 2,45% με 2,5% των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ναι ή όχι;
Ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο… αλλά η απάντηση του έχει τεράστια σημασία….

Μήπως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Περιστέρης δεν έχουν πει όλη την αλήθεια στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;

Εφόσον ο Γιώργος Περιστέρης κατέχει 32,89 εκατ μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το επόμενο ερώτημα είναι οι ίδιες μετοχές εάν είναι να υποβληθεί δημόσια πρόταση περιλαμβάνονται ή όχι στην κατανομή των μετοχικών ποσοστών;
Με βάση την ελληνική νομοθεσία, οι ίδιες μετοχές δεν περιλαμβάνονται.
Ο Περιστέρης λοιπόν δεν κατέχει το 31,8% των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά το 34,15% των μετοχών της εταιρίας χωρίς τις ίδιες μετοχές.
Θα έπρεπε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να έχει ζητήσει από τον Γιώργο Περιστέρη να υποβάλλει δημόσια πρόταση στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ναι ή όχι;
Η ελληνική νομοθεσία ορίζει ότι μπορεί να ξεπεραστεί οριακά το όριο του 33% υπό τον όρο ότι ο βασικός μέτοχος σε ορισμένο χρόνο θα πουλήσει μετοχές ώστε να υποχωρήσει οριακά κάτω του 33%.

Τι συμβαίνει με την μετοχή;

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παραμένει την τρέχουσα περίοδο κολλημένη στην ζώνη των 9,5 ευρώ περίπου ενώ η Reggeborgh υποτίθεται ότι πούλησε στα 11,20 ευρώ τιμή στην οποία ο τίτλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν έφθασε ποτέ.
Ενώ λοιπόν γνωρίζουμε ότι η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τα 7 ευρώ αναρριχήθηκε στα 9 ευρώ χωρίς κανένα εταιρικό γεγονός αλλά με τις επαναγορές ιδίων μετοχών τις οποίες η Reggeborgh επέβαλλε να ενταθούν… και οι οποίες συνεχίζονται στον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ… η μετοχή στο χρηματιστήριο της εταιρίας είναι καθηλωμένη και δεν αντιδρά.
Τι και εάν το ανεκτέλεστο έφθασε στα 5 δισεκ. τι και εάν πήρε το δεύτερο μεγαλύτερο έργο – το πρώτο είναι η Αττική Οδός – την Εγνατία οδό… η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν ανακάμπτει.
Γιατί δεν ανακάμπτει;
Πρέπει να εξετάσουμε τους λόγους, όχι δεν είναι ούτε ο υπερδανεισμός της εταιρίας με δάνεια και ομολογιακά, ούτε τα μετοχοδάνεια του Περιστέρη… όλα αυτά δεν αρέσουν στις τράπεζες μεν αλλά δεν είναι αυτά οι αιτίες που η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται καθηλωμένη στα 9,5 ευρώ περίπου.
Υπάρχει μια βαθύτερη αιτία που συνδέεται με την τιμή των 11,20 ευρώ που υποτίθεται ότι πούλησε η Reggeborgh και μιας κρυφής συμφωνίας Περιστέρη με Reggeborgh που κατά τα άλλα είναι σκοτωμένοι…

Ερωτάται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς...

Ο Γιώργος Περιστέρης θα έπρεπε να έχει υποβάλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;
Η Reggeborgh συνεχίζει να κατέχει μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από την οποία υποτίθεται ότι αποχώρησε;
Υπάρχει μυστική συμφωνία Reggeborgh με Περιστέρη για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που προφανώς συνδέεται και με τον Ελλάκτωρ;

Υπάρχουν και άλλα ερωτήματα τα οποία θα παρουσιαστούν τις προσεχείς ημέρες ένα εκ των οποίων θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη γιατί δεν είναι γνωστό στην αγορά.

gekterna1.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης