Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι σημαίνει το μπλόκο των κρατών και κεντρικών τραπεζών στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ρωσίας και ο ρόλος του SWIFT

Τι σημαίνει το μπλόκο των κρατών και κεντρικών τραπεζών στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ρωσίας και ο ρόλος του SWIFT
Δεν έχουμε δει όλο το εύρος των επιπτώσεων από τον αποκλεισμό από το Swift, λένε τραπεζικά στελέχη
Σχετικά Άρθρα

Ο αποκλεισμός σε ένα μεγάλο αριθμό ρωσικών τραπεζών (περίπου το 70%) να χρησιμοποιούν το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT δίνει ένα καίριο “κτύπημα” στην Ρωσία να χρηματοδοτεί την πολεμική της μηχανή, ενώ από την άλλη πλευρά τα υψηλά συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, ύψους 643 δισ. (σε αξία δολ.) θα μείνουν “παγωμένα” σε κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης ή των ΗΠΑ.
Όπως εξηγεί υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος στο treasury, αυτά τα συναλλαγματικά διαθέσιμα σε νομίσματα, μετοχές ή ομόλογα, χρυσός “κατά κόρον βρίσκονται σε κεντρικές τράπεζες “ και όχι σε ιδιωτικές.
Και ο λόγος για τον οποίο βρίσκονται σε Κεντρικές Τράπεζες είναι ότι, ενέχουν υψηλότατο ρίσκο για τους ισολογισμούς ιδιωτικών τραπεζών, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα βρίσκονταν εκτεθειμένοι σε μεγάλες διακυμάνσεις.
Με την απόφαση της Ευρώπης, αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ ένα μεγάλο μέρος αυτών των συναλλαγματικών αποθεμάτων “παγώνει” με εξαιρέσεις πιθανότατα τα διαθέσιμα σε κινεζικό γουάν ή τον χρυσό. Ακόμα, όμως, και τα αποθέματα σε χρυσό, η Ρωσία λόγω του υψηλού όγκου δεν θα μπορούσε να βγεί άμεσα να τα πωλήσει καθώς θα επηρέαζε άμεσα τις τιμές στην αγορά χρυσού.
Σύμφωνα με στοιχεία αμερικανικών μέσων, το 16,4% των συναλλαγματικών αποθεμάτων ήταν σε δολάρια, ενώ ανάλογα ποσοστά βρίσκονται σε ευρωπαϊκά κράτη (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία).
Επίσης, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ρωσίας, που βρίσκονται σε άλλες κεντρικές τράπεζες δεν βρίσκονται εκεί για να χρηματοδοτήσουν
την οικονομία της εκάστοτε χώρας, συνεπώς δεν υπάρχει καμία συσχέτιση ούτε αυτά τα χρήματα θα λείψουν από τις οικονομίες. Ακόμα, όμως κι αν ένα μέρος των διαθεσίμων να βρίσκονται σε ιδιωτικές τράπεζες η εντολή που έχει δοθεί από τις κεντρικές τράπεζες είναι το “πάγωμα” της χρησιμοποίησης αυτών των κεφαλαίων.

Δεν έχουμε δει όλο το εύρος των επιπτώσεων από τον αποκλεισμό από το Swift

Σύμφωνα με την ίδια τραπεζική πηγή “ Δεν έχουμε δει όλο το εύρος των επιπτώσεων από τον αποκλεισμό από το διεθνές σύστημα πληρωμών.
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρώπη είναι έξυπνες καθώς περιλαμβάνουν προϋποθέσεις λ.χ ποιός είναι ο λόγος μεταφοράς των χρημάτων.
Από την άλλη πλευρά, ο αποκλεισμός της χρησιμοποίησης του Swift δεν αφορά όλες τις ρωσικές τράπεζες, έτσι συνεχίζονται οι πληρωμές για το Φυσικό Αέριο ή άλλα αγαθά τα οποία είναι κρίσιμα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Ένα άλλο θέμα προκύπτει από τις μετοχικές ή ομολογιακές τοποθετήσεις αυτών των συναλλαγματικών αποθεμάτων είτε σε μετοχές ρωσικών ομίλων, είτε σε ομόλογα τους.
Η μετοχή της μεγάλης πετρελαϊκής Rosneft οδηγήθηκε χθες πάλι σε κατάρρευση της μετοχής της, ενώ η πετρελαϊκή BP, ανακοίνωσε την πώληση του μεριδίου της 19%.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η ανακοίνωση αφορούσε μάλλον την πρόθεση πώλησης του μεριδίου και όχι την πώληση της καθώς μια τόσο μεγάλη συναλλαγή χρειάζεται μήνες προκειμένου να ολοκληρωθεί και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε 48 ώρες.

Η δέσμευση ρωσικών κεφαλαίων στις τράπεζες

Εν τω μεταξύ, ο ευρωπαίος επόπτης έχει ήδη ενημερωθεί για τα υπόλοιπα λογαριασμών Ρώσων υπηκόων σε ελληνικές τράπεζες και αυτά τα κεφάλαια είναι περιορισμένα ( υπολογίζονται σε 160 εκατ. ευρώ ) και ήδη έχουν δοθεί οδηγίες για την δέσμευση των κεφαλαίων.
Κάθε χώρα διαθέτει το δικό της ποσοστό εξάρτησης από Ρωσικά κεφάλαια, εξ ου και είδαμε τις αρχικές επιφυλάξεις σ ότι αφορά το πάγωμα των κεφαλαίων.
Με καθυστέρηση, μια χώρα παραδοσιακά ουδέτερη, η Ελβετία αποφάσισε χθες το πάγωμα λογαριασμών σε 336 άτομα από την Ρωσία οι οποίοι περιλαμβάνονται στις λίστες της Eυρωπαϊκής Ένωσης ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η απαγόρευση εισόδου σε πέντε Ρώσους ολιγάρχες.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης