Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στροφή σε άλλες τουριστικές αγορές για να καλυφθούν απώλειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στροφή σε άλλες τουριστικές αγορές για να καλυφθούν απώλειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας προσφέρουν «αγκαλιά» σε πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις εστίες τους και φτάνουν στη χώρα μας

 

Σχετικά Άρθρα

Έτοιμοι να συνδράμουν συντονισμένα τη μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη ώστε να ανακουφιστεί άμεσα το δράμα των προσφύγων που εγκαταλείπουν άρον άρον τις εστίες τους στην Ουκρανία για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς και κατευθύνονται προς τη χώρα μας, είναι οι Έλληνες ξενοδόχοι.
Τα τελευταία 24ωρα γίνεται προσπάθεια ώστε να φιλοξενηθούν κυρίως γυναικόπαιδα σε μονάδες της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας και της Καβάλας – περιοχές στις οποίες αναμένεται να φτάσουν πρώτα, αφήνοντας πίσω τους τη φρίκη του πολέμου.
Η βοήθεια ζητήθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συνεννοήσεις που αναμένεται να ενταθούν το προσεχές διάστημα,  για να υπάρξει στη συνέχεια αξιοπρεπής στέγαση και φιλοξενία άμαχου πληθυσμού σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής.

Κίνηση και από Ιβάν Σαββίδη

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το κομβόι των προσφύγων, ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος δήλωνε στο Open: "Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε πρόσφυγες και εκτός από στέγαση, θα τους δώσουμε και τη δυνατότητα να εργαστούν σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εφόσον το θελήσουν". Ακολούθησε μάλιστα αντίστοιχη κίνηση και από τον ομογενή επιχειρηματία και μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ κ. Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος φέρεται να ζήτησε από τους συνεργάτες του να προβούν σε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες, ώστε Έλληνες ομογενείς που εγκαταλείπουν τη Μαριούπολη της  Ουκρανίας να βρουν καταφύγιο φιλοξενίας στο «Πόρτο Καρράς Σιθωνία» της Χαλκιδικής. Το ξενοδοχείο  διαθέτει 487 δωμάτια και ανήκει στο συγκρότημα resort «Πόρτο Καρράς» ιδιοκτησίας του κ. Σαββίδη, μαζί με το «Μελίτων», τις βίλες «Γαλήνη», το οινοποιείο με το βιολογικό αμπελώνα, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λπ. 

Δυνατότητα εργασίας προσφύγων στον τουρισμό

Οι λεπτομέρειες της στήριξης του τουριστικού τομέα στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό συζητήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης, ανάμεσα στον υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια και τον Πρέσβη της χώρας στην Αθήνα κ. Sergii Shutenko. «Ήδη δεχόμαστε πρόσφυγες από την Ουκρανία, Έλληνες της διασποράς, Πόντιους και Ουκρανούς πρόσφυγες, στους οποίους με γρήγορες διαδικασίες, σε συνεννόηση με τον τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο, εκτός από άδεια παραμονής και φροντίδα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε και τη δυνατότητα εργασίας», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, ανακοινώνοντας πως η ΕΕ αποφασίζει να τους δώσει άδεια παραμονής για ένα συν ένα έτη. «Εμείς θέλουμε να ζήσουν αξιοπρεπώς στη χώρα μας και τους δίνουμε τη δυνατότητα να μπορέσουν να εργαστούν στον ξενοδοχειακό κλάδο. Πέρυσι μας έλειψαν 50.000 θέσεις εργασίας, είχαμε παραπάνω προσφορά για 50.000 θέσεις εργασίας που δεν καλύφθηκαν από την εγχώρια αγορά» επανέλαβε.

TUI: Αποχώρηση Mordashov από το εποπτικό συμβούλιο

Στο μεταξύ, ύστερα από τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ ο βασικός μέτοχος της TUI κ. Alexey Mordashov υπέβαλε την παραίτησή του από το εποπτικό συμβούλιο,  με τον Όμιλο να ανακοινώνει ότι η εξέλιξη δεν αναμένεται να έχει καμία επίδραση στη λειτουργία του, στους πελάτες και στο προσωπικό του. Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος φέρεται να είναι στενός φίλος του Ρώσου προέδρου κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος της TUI για περίπου 15 χρόνια, κατέχοντας το 34 τοις εκατό των μετοχών της εταιρείας. Το υπόλοιπο 66 τοις εκατό ανήκει σε αρκετούς ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. «Ο στόχος των κυρώσεων της ΕΕ είναι να εμποδίσουν τον κ. Mordashov να διαθέσει τις μετοχές του στην TUI AG», ανέφερε η εταιρεία. «Αυτό γίνεται για να τον εμποδίσει να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε έσοδα ή κέρδη από την επένδυσή του στην TUI».

Πάγωσαν οι νέες κρατήσεις

Σύμφωνα με εκπροσώπους της ECTAA δεν καταγράφονται μέχρι στιγμής ακυρώσεις όμως έχει ανακοπεί η ροή των κρατήσεων αφού οι περισσότεροι ταξιδιώτες τηρούν στάση αναμονής και ίσως το αποφασίσουν last minute. Εκφράζονται όμως έντονες ανησυχίες για τις συνέπειες που θα έχει η άνοδος της τιμής των καυσίμων - κυρίως οι ανατιμήσεις και ο πληθωρισμός στο διαθέσιμο εισόδημα καταναλωτών.  Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του ΗΑΤΤΑ κ. Νικόλα Κελαϊδίτη, των εν Ελλάδι τουριστικών γραφείων και προέδρου της Επιτροπής Τουρισμού της ECTAA και συμμετείχαν ο Treasurer της ECTAA και αντιπρόεδρος του ΗΑΤΤΑ κ. Μάριος Καμμένος και ο πρόεδρος της FedHATTA κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, προτάθηκε η δημιουργία στρατηγικού πλάνου προώθησης του ευρωπαϊκού τουρισμού σε μακρινές αγορές (ΗΠΑ, Καναδάς, Λατινική Αμερική, ΝΑ Ασία – Κίνα, Αυστραλία, Αφρική, ΗΑΕ και Ινδία) ως έναν τρόπο για να μπορέσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αντισταθμίσουν τις τουριστικές απώλειες από τη ρωσική αγορά το 2022 αλλά και να ενισχυθούν οι τουριστικές ροές από αυτές τις αγορές προς την Ευρώπη.

«Ο χρόνος θα δείξει»

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στον τουρισμό, ο πρόεδρος των ξενοδόχων εκτίμησε ότι ο χρόνος και μόνον αυτός, μπορεί να δείξει για το ποιες αναμένεται να είναι τελικά οι συνέπειες αυτής της κρίσης, όπου μετά το ευρύ φάσμα κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας προς τη Ρωσία, η Μόσχα «κόβει» ως αντίποινα τα τουριστικά πακέτα προς όλες τις χώρες που πήραν μέτρα εναντίον της μετά την εισβολή στην Ουκρανία – άρα και την Ελλάδα. Εξέφρασε ωστόσο συγκρατημένη αισιοδοξία ότι εφόσον τερματιστούν σύντομα οι εχθροπραξίες και επανέλθει άμεσα η ειρήνη στην περιοχή, μεγάλο μέρος του κενού που θα αφήσει η απώλεια Ρώσων και Ουκρανών σε σχέση με  προσδοκώμενες τουριστικές ροές και έσοδα, θα μπορέσει να καλυφθεί ενδεχομένως από άλλες, ευρωπαϊκές αγορές από όπου η ζήτηση για την Ελλάδα ήταν μέχρι πρότινος ισχυρότερη, ακόμη και σε σχέση με το 2019.

Η κλίμακα των επιπτώσεων

Για παράδειγμα, Γερμανοί τουριστικοί πράκτορες αναφέρουν ότι η Ελλάδα βρισκόταν τον Φεβρουάριο στη θέση νούμερο 2 όσον αφορά τις κρατήσεις για το καλοκαίρι, δηλαδή πίσω από την Ισπανία.  Η τουριστική παγκόσμια οικονομία παραμένει επιφυλακτική (αλλά όχι απαισιόδοξη) και σε στάση αναμονής και έτσι είναι άγνωστο για την ώρα το πώς και το πόσο θα επηρεαστεί η φετινή χρονιά. Άλλωστε το ενεργειακό είναι για τους επιχειρηματίες βασικός παράγοντας, όπως και η ψυχολογία του εν δυνάμει ταξιδιωτικού κοινού που ενδέχεται να επηρεαστεί και αυτή μέσα στο γενικότερο κλίμα. Άνθρωποι του χώρου θεωρούν ότι ο τουρισμός διανύει άλλη μια περίοδο αβεβαιότητας (μικρή η μεγαλύτερη θα φανεί στην πορεία). Όσον αφορά τις  επιπτώσεις της πολεμικής σύγκρουσης στους προσδοκώμενους για φέτος στόχους που είχαν τεθεί για την ελληνική τουριστική οικονομία τουλάχιστον στο 80% του 2019, μπορεί, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, να είναι από μηδενικές έως πολύ μεγάλες.   

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης