Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Μουδιασμένος» ο τουρισμός στη σκιά του πολέμου και των καταιγιστικών εξελίξεων

«Μουδιασμένος» ο τουρισμός στη σκιά του πολέμου και των καταιγιστικών εξελίξεων
Οι εστίες ανησυχίας, ο χρόνος που μετρά αντίστροφα και η συγκρατημένη αισιοδοξία της αγοράς
Σχετικά Άρθρα

Δεν υπάρχουν ακυρώσεις σε βαθμό ανησυχίας αυτή τη στιγμή - παρά ελάχιστες και η χώρα μας τηρεί στάση αναμονής στην οποία ίσως χρειαστεί να παραμείνει αρκετές ακόμη εβδομάδες έως ότου μετρηθούν με ασφάλεια οι επιπτώσεις του ουκρανικού στον τουριστικό τομέα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.
Ασφαλής αποτίμηση δεν μπορεί να υπάρξει άμεσα, λένε παράγοντες του κλάδου και συνιστούν ψυχραιμία, παρακολουθώντας και αξιολογώντας όλα τα νέα δεδομένα, καθώς οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και η εμπόλεμη κατάσταση δημιουργεί ένα νέο οικονομικό τοπίο.

Με το βλέμμα στραμμένο σε δύο κατευθύνσεις

Η ανησυχία έχει να κάνει κατ΄ αρχήν με τις τουριστικές ροές, από τις οποίες εξαρτώνται τα τουριστικά έσοδα.
Μέχρι προτού δύο εβδομάδες οι προκρατήσεις σημείωναν άνοδο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο προ πανδημίας, αλλά σήμερα, μιας και η χώρα μας δεν βρίσκεται αρκετά μακριά γεωγραφικά από την Ουκρανία, ένα πέπλο ανησυχίας μοιάζει να έχει τυλίξει αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα που βλέπει με τα σημερινά δεδομένα να χάνει την ουκρανική και τη ρωσική αγορά, φοβούμενη παράλληλα ότι ίσως επηρεαστούν και χώρες που γειτνιάζουν με την εμπόλεμη περιοχή.
Καθώς βρισκόμαστε ήδη σε περίοδο προκρατήσεων, άνθρωποι του χώρου εκτιμούν ότι υπάρχει χρόνος μέχρι τον Μάιο για να ισοσκελιστούν πιθανές απώλειες με νέες κρατήσεις από άλλες αγορές, αλλά κρατούν μικρό καλάθι για το μεγάλο θέμα που τους απασχολεί και δεν είναι άλλο από την έκρηξη των τιμών στην ενέργεια και τις ανατιμήσεις που οδηγούν σε ακρίβεια, προεξοφλώντας ότι το ουκρανικό θα έχει δυσμενείς συνέπειες στο ήδη επιβαρυμένο λειτουργικό τους κόστος.
«Βρισκόμαστε ακόμη στις αρχές Μαρτίου και έχουμε περιθώρια μέχρι το κύριο κύμα των αφίξεων που ξεκινάει το μήνα Μάιο.
Προέχουν σήμερα οι ανθρώπινες ζωές και είναι λίγο οξύμωρο να μιλάμε για τουρισμό αυτή τη στιγμή.
Όμως έχοντας στις πλάτες μας δύο χρονιές με ζημιές ήδη λόγω πανδημίας, η κατάσταση μας ανησυχεί ιδιαίτερα.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε, οι εχθροπραξίες να τερματιστούν άμεσα για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση το συντομότερο δυνατόν, αν και διακρίνουμε μια διστακτικότητα από τις διεθνείς αγορές, διότι υπάρχει ο φόβος ότι θα κλονιστούν οι οικονομίες της Ευρώπης», τονίζει επιχειρηματίας, ο οποίος εκτιμά ότι είναι καθοριστική η διάρκεια του πολέμου για το πόσο αυτή θα επηρεάσει τις αφίξεις από γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, αλλά και η Τσεχία και η Σλοβακία.
Την ίδια ώρα, η πολεμική κλιμάκωση της κρίσης δημιουργεί προβλήματα και στην κρουαζιέρα, με αποχώρηση εταιρειών από τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ το κόστος της ενέργειας δημιουργεί νέους πονοκεφάλους στον κλάδο που ανέμενε για φέτος ισχυρή ανάκαμψη.

Συνάντηση Κικίλια με τον πρέσβη της Ουκρανίας

Τις δραματικές εξελίξεις, ανάμεσά τους και την ανθρωπιστική κρίση, αναμένεται να συζητήσει σήμερα ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας με τον Ουκρανό πρέσβη κ. Sergii Shutenko, καθώς στην Ουκρανία ζουν περισσότεροι από 150.000 ομογενείς κυρίως στην Μαριούπολη και στην Οδησσό που, εκτός από φροντίδα και περίθαλψη, θα υπάρξει ενδεχομένως ανάγκη και για θέσεις εργασίας.
«Με βάση τη ραγδαία ανάπτυξη που έχει το τουριστικό προϊόν στη χώρα και σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, γεννήθηκε η ανάγκη για επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας.
Αυτές δεν καλύφθηκαν πέρυσι από το ελληνικό εργατικό δυναμικό, οπότε αυτές οι θέσεις εργασίας, ενδεχομένως θα μπορούσαν να καλυφθούν από ομογενείς μας ή Ουκρανούς πρόσφυγες, αν αυτοί έρθουν στην Ελλάδα για να μείνουν» επανέλαβε ο κ. Κικίλιας σε συνέντευξή του στο Action 24.
Μέσα στο ασταθές παγκόσμιο πλαίσιο που διαμορφώνεται και από τις κυρώσεις αυτή τη στιγμή της ΕΕ προς τη Ρωσία, υπουργείο και φορείς θεωρούν μεν τις ασφαλείς προβλέψεις παρακινδυνευμένες, εξετάζουν δε όλα τα πιθανά σενάρια για το πως τείνει να εξελιχθεί η κατάσταση και για το πόσο αναστρέψιμες μπορούν να είναι οι επιπτώσεις στον τουρισμό, από τους κραδασμούς και την πίεση που θα δεχθεί.
Την ίδια ώρα, άνθρωποι της αγοράς αν και δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι ο τομέας θα καταφέρει να ανταπεξέλθει και σε αυτή την κρίση όπως το έχει αποδείξει στο παρελθόν, θεωρούν ότι η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη.
Ο προβληματισμός τους για τον χρόνο επιστροφής στην κανονικότητα μεγαλώνει από το ήδη αυξημένο ενεργειακό κόστος που αντιμετωπίζουν κατά τους τελευταίους μήνες και ενώ ήλπιζαν στην πολύ καλή πορεία του τουρισμού φέτος για να επουλώσουν τις πληγές που άνοιξε η πανδημία, καλούνται όπως λένε να ξαναχτίσουν αντοχές από την αρχή.
Προβλέπουν ότι οι πληθωριστικές τάσεις θα συνεχιστούν λόγω ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μετά την πολεμική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία και ορισμένοι έχουν ξεκινήσει ήδη υπολογισμούς για το διαθέσιμο εισόδημα, το οποίο εκτιμούν ότι θα περιοριστεί σημαντικά εάν δεν υπάρξει σύντομα αποκλιμάκωση και ειρήνη στην εμπόλεμη περιοχή.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης