Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Άνοδο 30% σημείωσε η τιμή του σιταριού από την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου

Άνοδο 30% σημείωσε η τιμή του σιταριού από την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου
Σε διάστημα λίγων ημερών εκτινάχθηκε στα 378 ευρώ ο τόνος από 290 ευρώ που ήταν την περασμένη Παρασκευή.
Σχετικά Άρθρα

Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία απογειώνει τις διεθνείς τιμές του σιταριού
Σε διάστημα λίγων ημερών εκτινάχθηκε στα 378 ευρώ ο τόνος από 290 ευρώ που ήταν την περασμένη Παρασκευή.
Η πρόσφατη άνοδος των τιμών του σιταριού σε ιστορικά επίπεδα αναμένεται να επηρεάσει και τις τιμές των αλεύρων το επόμενο διάστημα.
Στέλεχος μεγάλης αλευροβιομηχανίας λέει στο ΒΝ ότι όταν η πρώτη ύλη που αποτελεί το βασικό κόστος της βιομηχανίας, έχει ως επακόλουθο να επηρεάζεται όλη την αλυσίδα των προϊόντων που έχουν ως βάση το αλεύρι.
Το ίδιο διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει ζήτημα επάρκειας αλλά τιμών επισημαίνοντας ότι όλοι είναι πωλητές στις τρέχουσες τιμές.
Η Ελλάδα καταναλώνει περίπου 1,5 εκατομμύρια τόνους σε μαλακό σιτάρι εκ των οποίων οι 989.453 τόνοι προέρχονται από εισαγωγές.
Τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα μας είναι σχετικά μικρά διότι δεν υπάρχουν αποθήκες και η διατήρησή τους είναι υπόθεση της κάθε βιομηχανίας.
Η μέγιστη περίοδος αποθήκευσης δεν μπορεί να ξεπερνά τους τρεις μήνες.

Η αμαρτωλή ΚΥΔΕΠ δεν άφησε αντικαταστάτη

Τη διαχείριση αποθεμάτων την είχε η πάλαι ποτέ κραταιά ΚΥΔΕΠ η οποία καταργήθηκε και διαμελίστηκε από τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ως αμαρτωλή που γιγαντώθηκε επι ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.
Στη συνέχεια ο ρόλος της ΚΥΔΕΠ δεν αντικαταστάθηκε από άλλο οργανισμό με συνέπεια να χαθεί κάθε έννοια ελέγχου των αποθεμάτων με το αγροτικό πληθυσμό να στραφεί σε άλλες καλλιέργειες αναζητώντας αγοραστές.
Οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν δεν ασχολήθηκαν με το ζήτημα με αποτέλεσμα η κρατική μηχανή να μην γνωρίζει πόσους τόνους σιτάρι είναι διαθέσιμοι για την εγχώρια αγορά.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει στο προσκήνιο της γύμνιας της κρατικής μηχανής να διαχειριστεί καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Νέος κύκλος ανατιμήσεων στο ψωμί

Το επιπλέον κόστος των 90 ευρώ στην πρώτη ύλη στο σιτάρι θα φέρει άμεσα νέο κύκλο ανατιμήσεων στο ψωμί. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στη αλυσίδα λένε στην περίπτωση που η τιμή στο μαλακό σιτάρι διατηρηθεί κοντά στα 400 ευρώ ο τόνος, το ένα κιλό αλεύρι θα ανατιμηθεί 9 λεπτά. Οι φούρνοι της γειτονίας ανέβασαν πρόσφατα έως 10 λεπτά την φρατζόλα των 330 γραμμαρίων με την λιανική τιμή να διαμορφώνεται στα 0,80 ευρώ. Οι επαγγελματίες που ανέβασαν έως 10 λεπτά τη λιανική τιμή υπολόγισαν και το ενεργειακό κόστος. Όμως ο νέος κύκλος ανόδου του σιταριού θα επιβάλει επιπλέον 10 λεπτά για να καλυφθεί μέρος του ενεργειακού κόστους, το οποίο ενισχύεται από την άνοδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης