Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γιατί άλλαξε η μετοχική συμπεριφορά της Jumbo - Τι συμβαίνει με την μετοχή και τα ταμειακά διαθέσιμα;

Γιατί άλλαξε η μετοχική συμπεριφορά της Jumbo - Τι συμβαίνει με την μετοχή και τα ταμειακά διαθέσιμα;

Σε μια περίοδο κατάρρευσης του FTSE 25 κάποιοι ενδιαφέρονται για την προσφορά μετοχών

Σε μια «ζώνη... απαγόρευσης πτήσεων» ( No fly zone ) κινείται η μετοχή της Jumbo, η οποία εσχάτως κινείται αντίθετα από την κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου και του Δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Ftse25.
Χθες, ενω ο Γενικός Δείκτης έχασε 3,92%, η Jumbo ήταν η μοναδική μετοχή της υψηλής κεφαλαιοποίησης που έκλεισε με κέρδη 1,92%. Βεβαίως, μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, όμως, ακολούθησε ανακοίνωση της εταιρείας με τίτλο «Εξαιρετικά αποτελέσματα παρά την αναταραχή», όπου ανακοινώθηκαν τα κέρδη Ebidta του 2021, ύψους 305 εκατ. ευρώ, μια άνοδος 46% έναντι του 2020. Την ίδια, όμως, θετική συμπεριφορά, είχε η μετοχή της Jumbo και στις 2 Μαρτίου όταν η αγορά κατέγραφε πτώση 1,66% και η Μπέλα έκλεινε με κέρδη 4,66%. Αντίθετα, όταν η αγορά κατέγραψε άνοδο με κέρδη 4,38% στις 25 Φεβρουαρίου, η μετοχή της Jumbo παρέμενε αμετάβλητη στα 13 ευρώ, ένα επίπεδο τιμής το οποίο διατηρεί το τελευταίο διάστημα με εξαίρεση δυο συνεδριάσεις.

Ποια «χέρια» συγκεντρώνουν την προσφορά;

Σε ποιους λόγους αποδίδεται λοιπόν η καλύτερη μετοχική συμπεριφορά της Jumbo όταν όλες οι υπόλοιπες 24 μετοχές του ftse24 καταρρέουν εν μέσω του της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ; Αναμφίβολα, τα θεμελιώδη μεγέθη δεν έχουν αλλάξει και η εταιρεία εξαιτίας των υψηλών ταμειακών ροών θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί δυνητικό στόχο επενδυτών. Το 2021 η εταιρεία διένειμε υψηλή μερισματική απόδοση, ενω όπως ανακοίνωσε διατηρεί υψηλό περιθώριο κέρδους και συνεχίζει απτόητη τις επενδύσεις με άνοιγμα τεσσάρων νέων υπερ- καταστημάτων, δυο σε Ελλάδα και δυο στην μεγαλύτερη αγορά του εξωτερικού τη Ρουμανία.
Η δε κεφαλαιοποίηση της, κινείται σταθερά σε 1,8 δις. κεφαλαιοποίηση ( πάνω απο τα 13 ευρώ ), ωστόσο όπως προαναφέρθηκε παρατηρείται ότι, στις άσχημες συνεδριάσεις απορροφάται όλη η προσφορά και τελικώς η μετοχή κλείνει με θετικό πρόσημο.Με άλλα λόγια, επενδυτές ή επενδυτής συγκεντρώνει την όποια προσφορά όσο η τιμή συνεχίζει να κινείται στα τρέχοντα επίπεδα κεφαλαιοποίησης.

Αλλαγή πλεύσης – Τα ταμειακά διαθέσιμα

Με την χθεσινή ανακοίνωση της Jumbo, όμως, φαίνεται να εγκαταλείφθηκε και η συνήθης γκρίνια από τον ιδρυτή κ. Α. Βακάκη είτε για τους εφοπλιστές, είτε για τις υψηλές τιμές προμήθειας. Επίσης, τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου σχέσεις φαίνεται πως βρίσκουν τους απαραίτητους διαύλους επικοινωνίας με τους ξένους επενδυτές. Ανεξάρτητα πάντως από την παράδοξη μετοχική πορεία – εν μέσω της πολεμικής αναταραχής – αυτό που ενδιαφέρει τους επενδυτές είναι οι υψηλές ταμειακές ροές. Η εταιρεία, διαθέτει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα τα οποία το 2021 ήταν ανώτερα των δανειακών υποχρεώσεων και των μισθώσεων κατά 549 εκατ. ευρώ, έναντι 359 εκατ. ευρώ το 2020. Στο ταμείο και ιδιαίτερα στις υψηλές ταμειακές ροές κρύβεται το ενδιαφέρον της Jumbo. Το εάν θα εκδηλωθεί προσφορά γι αυτές μένει να απαντηθεί.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης