Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι αναμένουν προορισμοί σε επίπεδο κρατήσεων και από ποιες χώρες, ώστε να αναπληρώσουν το κενό Ρώσων – Ουκρανών

Τι αναμένουν προορισμοί σε επίπεδο κρατήσεων και από ποιες χώρες, ώστε να αναπληρώσουν το κενό Ρώσων – Ουκρανών
Προβληματίζουν οι επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας -Ουκρανίας και η άνοδος του ενεργειακού κόστους τον τουριστικό κλάδο
Σχετικά Άρθρα

«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» υποστηρίζουν άνθρωποι της αγοράς που όσο δεν βλέπουν να βγαίνει «λευκός καπνός» για τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, το ενδιαφέρον τους περιστρέφεται στο πότε θα ξεκινήσει ουσιαστικά η σεζόν, από άποψη κρατήσεων και ικανοποιητικών πληροτήτων.
«Τις τελευταίες ημέρες κάποιοι εξετάζουν ακόμη και το εάν συμφέρει καλύτερα να κρατήσουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους, εξαιτίας του υπέρογκου κόστους στην ενέργεια και της ακρίβειας που πλήττει όλα τα μέσα νοικοκυριά.
Με τιμές του 2019 «κλειδωμένες» στις συμφωνίες που είχαν γίνει πριν ένα χρόνο με τους tour operators και με ένα επιπλέον κόστος που φτάνει το 30% στα έξοδά τους, το δίλημμα είναι εύλογο», υποστηρίζει ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας στην ηπειρωτική χώρα.
Ο πόλεμος και ό,τι αυτός συνεπάγεται, έχει τυλίξει με «πέπλο αβεβαιότητας και αγωνίας» την τουριστική βιομηχανία, αφού η εξέλιξή του μπορεί να επηρεάσει σημαντικά αποφάσεις για ταξίδια εκτός συνόρων.
Πολλές καλοκαιρινές διακοπές παραμένουν επί της ουσίας σε κάποιες... αίθουσες αναμονής, έως ότου δρομολογηθούν με προκαταβολές και κρατήσεις από εν δυνάμει τουρίστες.
Όσο «ροκανίζεται» ο χρόνος και δεν διαφαίνεται εκεχειρία, αρκετοί στην αγορά θα τοποθετούν την ουσιαστική επανεκκίνηση από τα τέλη Μαίου.
Την ίδια ώρα, τουριστικές επιχειρήσεις στην Κρήτη κυρίως και το Νότιο Αιγαίο, ετοιμάζονται να ανεβάσουν ρολά από τον Απρίλιο, κοντά στο Πάσχα δηλαδή, και σύμφωνα με τον αρχικό τους προγραμματισμό.
Ακυρώσεις δεν παρατηρούνται για την ώρα. Αλλά, ενώ σε ορισμένες «ώριμες» περιοχές οι κρατήσεις από κύριες αγορές συνεχίζονται κανονικά, στις υπόλοιπες η ροή μοιάζει να έχει «παγώσει», αφού αρκετοί Ευρωπαίοι και Βαλκάνιοι τηρούν στάση αναμονής για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και δείχνουν να ανησυχούν για το διαθέσιμο εισόδημά τους λόγω ανατιμήσεων.
«Ακόμα και αύριο αν τερματιστεί ο πόλεμος, θα χρειαστεί ένα εύλογο διάστημα περίπου δύο εβδομάδων ώστε να επανέλθει η αρχική δυναμική που ήταν εμφανής προ των δραματικών εξελίξεων», προσθέτει ξενοδόχος της Βόρειας Ελλάδας και εκφράζει φόβους για πιθανές επιπτώσεις στην καταναλωτική συμπεριφορά ακόμη και Δυτικοευρωπαίων.

Θα βγει «λαβωμένος» ο τουρισμός από την ουκρανική κρίση;

Με το μυαλό εστιασμένο στις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος στον τουρισμό και το φόβο μήπως επηρεαστούν οι μετακινήσεις από άλλες χώρες εξαιτίας του δυσθεώρητου ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού, ζουν οι άνθρωποι του χώρου.
Εκτός από τις άμεσες πληγές, δηλαδή τους χαμένους πελάτες για φέτος από τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας, «κρατούν την ανάσα τους» και απεύχονται η κατάσταση να συμπαρασύρει και άλλες «πηγές».
Περισσότερο «υποψήφιες» για να μπουν στο ίδιο κάδρο είναι οι γειτονικές της πολεμικής εστίας αγορές.
Ειδικά οι Πολωνοί εμφάνιζαν σημαντική αύξηση αφίξεων σε πολλές περιοχές της χώρας και οι Ρουμάνοι αποτελούν έναν από τους κύριους «τροφοδότες» τουριστικών επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.
Το πόσο θα επηρεαστούν άλλες αγορές, μένει να το δούμε στην πορεία.
Το ευχάριστο είναι ότι δεν υπάρχουν συνέπειες στις δύο μεγαλύτερες, τη γερμανική και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Για όσο διάστημα θα είναι η κατάσταση ρευστή θα παρατηρούνται περιπτώσεις χρονικής μετάθεσης διακοπών για κατοίκους χωρών που συνορεύουν με την Ουκρανία.
Βλέπουμε να υπάρχει «πάγωμα» κρατήσεων» εξηγεί τουριστικός πράκτορας.
Εκτιμά δε, ότι προορισμοί όπως η Ρόδος, θα συνεχίσουν να έχουν τις αφίξεις που είχαν προϋπολογίσει την άνοιξη από την Κεντρική Ευρώπη και κυρίως από την αγγλική αγορά. «Υπάρχει ακόμη χρόνος για να τα καταφέρουμε», δηλώνει και βάζει στην εξίσωση και τον παράγοντα last minute, αφού πέρυσι λόγω κορωνοϊού, σχεδόν οι μισές κρατήσεις πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα προτού το ταξίδι.
Παρά το αρνητικό κλίμα, παράγοντες του χώρου εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά: Ότι ο ελληνικός τουρισμός θα καταφέρει να είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της σεζόν και ότι δεν θα χρειαστεί να βγει «λαβωμένος» σε σχέση με τις αρχικές τους προσδοκίες - θα ανακτήσει δηλαδή έδαφος συγκριτικά με τις επιδόσεις του 2019.
Υπό την προϋπόθεση, ότι θα αντιμετωπιστεί το ενεργειακό, για αυτό και θεωρούν καίριας σημασίας τα μέτρα και τις παρεμβάσεις της Ευρώπης και της ελληνικής κυβέρνησης τόσο για τα τουριστικά έσοδα, όσο και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που καταγράφουν ζημιές τρεις συνεχόμενες χρονιές, λόγω πανδημίας.
Η απώλεια της ρωσικής και ουκρανικής αγοράς άλλωστε δεν θεωρείται για πολλούς ιδιαίτερα καθοριστική για την πορεία των συνολικών τουριστικών εσόδων, παρ’ όλο που επηρεάζονται άμεσα επιχειρήσεις που είχαν σχέση εξάρτησης με τις δύο «δεξαμενές» - για αυτές, όπως έχει ειπωθεί «θα είναι καταστροφή» και θα χρειαστούν πρόσθετη στήριξη.

TUI: Δημοφιλής προορισμός η Ελλάδα

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, οι Γάλλοι ενδέχεται να κάνουν την έκπληξη τόσο στην Κρήτη, όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Οι προτιμήσεις ανά χώρα, σύμφωνα με το TUI Holiday Atlas 2022, θέλουν τους Βρετανούς να κατευθύνονται προς την τουρκική Ριβιέρα, την Αίγυπτο και την Ελλάδα, ενώ ισχυρή είναι και η επιθυμία τους για διακοπές μακρινών αποστάσεων (Μεξικό, Φλόριντα, Μαυρίκιος, Μαλδίβες κλπ).
Οι Γερμανοί τουρίστες επιλέγουν ξεκάθαρα Μεσόγειο, με τη Μαγιόρκα να παραμένει έως αυτή τη στιγμή ο κορυφαίος προορισμός τους.
Ακολουθεί το δυναμικό comeback της Αττάλειας και η Κρήτη που είναι η τρίτη πιο δημοφιλής επιλογή για τους Γερμανούς, με τη Ρόδο και την Κω να ακολουθούν.
Ελλάδα και Ισπανία αναμένεται να «ξιφουλκήσουν» φέτος για το μεγαλύτερο κομμάτι της τουριστικής «πίτας». Η «ναυαρχίδα» είναι η Κρήτη, η οποία βρίσκεται στην κορυφή του top 5 των προορισμών μαζί με τη Μαγιόρκα, τα Κανάρια, τη Ρόδο και την Αττάλεια, ενώ μεγάλη ζήτηση έχει επίσης και το νησί της Κω – κορυφαίος προορισμός για τους Ελβετούς.
Όμως και οι Σκανδιναβοί συνεχίζουν να αγαπούν την Ελλάδα, αφού Κρήτη, η Ρόδος και Σάμος είναι από τα νησιά που έχουν «πέραση» στους Βορειοευρωπαίους. Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αγαπητή και στην Αυστρία, ενώ οι κάτοικοί της επιλέγουν φέτος και την Αττάλεια, αλλά και τις ακτές της Κροατίας στην Αδριατική.
Επίσης, το ένα τέταρτο των Βέλγων της TUI αναμένεται να «πετάξει» φέτος για διακοπές με προορισμό τα ελληνικά νησιά.
Για την TUI Αυστρίας μάλιστα, η Ελλάδα συγκεντρώνει κρατήσεις στα επίπεδα προ κρίσης, εξαιτίας της καλής διαχείρισης στο μέτωπο της πανδημίας.
«Η ασφάλεια αποτελεί προϋπόθεση για τα ταξίδια και επειδή δεν έχουμε ακόμη ξεμπερδέψει με την covid, το υγειονομικό μας προφίλ θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και φέτος στην επιλογή των ταξιδιών» υποστηρίζει ξενοδόχος από το Ιόνιο.
Η Ζάκυνθος μαζί με την Κάρπαθο, το Βόλο, τη Σάμο και τη Μύκονο έχουν μπει και αυτές στο χάρτη των διακοπών για τους Αυστριακούς τουρίστες, με εξίσου καλή πορεία κρατήσεων.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης