Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κινητοποίηση και της DGComp για την τήρηση των συνθηκών ανταγωνισμού στις ελληνικές κατασκευές και τις αθλιότητες Reggeborgh

Κινητοποίηση και της DGComp για την τήρηση των συνθηκών ανταγωνισμού στις ελληνικές κατασκευές και τις αθλιότητες Reggeborgh
Η δραστηριοποίηση της Reggeborgh στην κατασκευαστική αγορά δεν είχε ως αποτέλεσμα μόνον την υποβάθμιση της Ελλάκτωρ αλλά φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσει πλήγμα τόσο στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που εμφανίζεται ως η ωφελημένη αλλά κυρίως στην ελληνική οικονομία

Το προαναγγελθέν έγκλημα φαίνεται να έχει ήδη συντελεστεί καθώς εντείνονται οι ενδείξεις ότι υπηρεσίες της Κομισιόν κινητοποιήθηκαν προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού κατά την ανάθεση μεγάλων δημοσίων έργων στη Ελλάδα που πραγματοποιούνται κυρίως με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν υποβληθεί καταγγελίες από ξένες κυρίως κατασκευαστικές εταιρείες που ισχυρίζονται ότι παρεμποδίζεται η δραστηριότητά τους στην ελληνική αγορά εξαιτίας «συνεννόησης» τοπικών εταιρειών.
Η δραστηριοποίηση της Reggeborgh στην κατασκευαστική αγορά δεν είχε ως αποτέλεσμα μόνον την υποβάθμιση της Ελλάκτωρ αλλά φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσει πλήγμα τόσο στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που εμφανίζεται ως η ωφελημένη αλλά κυρίως στην ελληνική οικονομία που κινδυνεύει με επιβράδυνση (τουλάχιστον) της επόμενης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να διαπιστωθεί ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι δεν διασπαθίζονται από παρέα επιτηδείων.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ήδη η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει εξαγγείλει ότι θα δημοσιοποιήσει κανόνες τήρησης των συνθηκών ανταγωνισμού στην κατασκευαστική αγορά και κυρίως τις δημοπρασίες του δημοσίου.
Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα θέσει σε εφαρμογή νέους κανόνες για το μέλλον αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δοθεί και κάποιου είδους αμνηστία σε πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος, οι οποίες θα μείνουν ατιμώρητες.

Έγκυροι κύκλοι των Βρυξελλών αποφεύγουν επίσημα να κάνουν δηλώσεις για το θέμα, αλλά δεν κρύβουν την αντίληψη που επικρατεί και σύμφωνα με την οποία η ασυλία που έχουν έως τώρα «παραβατικές» συμπεριφορές μπορούν να οδηγήσουν σε αυστηρές ποινές που επιβαρύνουν την ελληνική οικονομία συνολικά.
Χαρακτηριστικό θεωρείται το παράδειγμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που ασχολείται το τελευταίο διάστημα με την υπόθεση συντονισμού μετόχων της Ελλάκτωρ που είχε ως αποτέλεσμα τον έλεγχο της εταιρείας παρακάμπτοντας την υποχρέωση δημόσιας προφοράς.
Η υπόθεση ενώ έχει ξεκινήσει από την ίδια την Επιτροπή, λιμνάζει σε αναμονή απαντήσεων από τους ενεχόμενους.
Προφανώς οι ίδιοι δεν θα ήθελαν να απαντήσουν ποτέ εφόσον με τον τρόπο αυτό αποφεύγουν την τιμωρία τους.
Αυτή όμως η αποφυγή επιβολής δίκαιων αλλά αυστηρών ποινών σε όσους παρανομούν βλάπτοντας την εταιρεία, αλλά κυρίως την αγορά και την οικονομία, είναι η αιτία της ασυδοσίας που επικρατεί.
Ο ορατός κίνδυνος είναι η ελληνική αγορά να συνεχίσει να είναι έρμαιο τυχοδιωκτών που παραπλανούν το κοινό, κρύβοντας ποιοι είναι και τι θέλουν….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης