Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Με «δελτίο» παραδίδουν αλεύρι οι Μύλοι - Έρχεται νέα αύξηση στο ψωμί

Με «δελτίο» παραδίδουν αλεύρι οι Μύλοι - Έρχεται νέα αύξηση στο ψωμί
Να μειωθεί το ΦΠΑ στο 6% από 13% στο αλεύρι ζητούν οι αρτοποιοί
Σχετικά Άρθρα

Με οριακά αποθέματα σε άλευρα δουλεύουν αρκετοί φούρνοι της γειτονιάς διότι οι νέες παραγγελίες στους εγχώριους μύλους έχει καταστεί αρκετά δύσκολη υπόθεση όταν η κάλυψη της αρχικής παραγγελίας πέφτει κάτω από το 50%.
Ο κίνδυνος να ξεμείνουν σε πρώτη ύλη είναι υπαρκτός εκτός κι αν οι φούρνοι πληρώσουν κάτι παραπάνω έως πολύ παραπάνω για να προμηθευτούν περισσότερες ποσότητες.
Πάντως η αρχική παραγγελία δεν μπορεί να καλυφθεί διότι η αλυσίδα τροφοδοσίας σιτάρι - άλευρα έχει διαρραγεί.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλης Μούσιος λέει στο BN ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να μείνουν χωρίς αλεύρι οι φούρνοι αλλά επισημαίνει ότι τα κόστη από τη μία παραγγελία στην άλλη έχουν ανέβει δραματικά.
Σημειώνοντας ότι η τελευταία παραγγελία σε αλεύρι ήταν ακριβότερη κατά 60% σε σχέση με την προηγούμενη και αφήσει να εννοηθεί ότι ένα μέρος της αύξησης θα περάσει στην κατανάλωση διότι ο φούρνος της γειτονιάς όπως και οι αλυσίδες δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν όλο το κόστος.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας λέει ότι οι συνθήκες είναι εν μέρει «άγριες» , διευκρινίζοντας ότι ένα φορτηγό με αποστολή στη Βουλγαρία να αγοράσει σιτάρι καθυστερεί τρεις και τέσσερις μέρες να φορτώσει διότι ο πωλητής θέλει πουλήσει όσο το δυνατόν σε υψηλότερες τιμές και να προστατεύσει τα δικά του αποθέματά του.
Οι νέες ακριβότερες ποσότητες που αγοράζουν οι φούρνοι θα φέρουν νέο κύμα αυξήσεων στο ψωμί όπως και στα υπο-προϊόντα αλά απέφυγε να προσδιορίσει το ύψος της αύξησης , το οποίο όπως είπε αξιολογείται από την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά.

Προς 1 ευρώ ή φραντζόλα των 330 γραμμαρίων

Αύξηση κατά 10 λεπτά θα πάρει εκ νέου η φραντζόλα των 330 γραμμαρίων ενώ το ψωμί που είναι με προζύμι αναμένεται να ξεπεράσει το 1 ευρώ.
Αρκετοί φούρνοι θα κάνουν στρογγυλοποίηση με την τελική τιμή να ανέρχεται στο 1 ευρώ και 10 λεπτά με την προοπτική να αφήσουν την φρατζόλα των 330 γραμμαρίων στην ίδια τιμή η οποία κυμαίνεται από 80 έως 90 λεπτά του ευρώ.
Πρόκειται για αυξήσεις που ξεπερνούν το 40% στο ψωμί το τελευταίο τρίμηνο από 60 και 70 λεπτά η φρατζόλα πωλείται από 80 έως 90 λεπτά μέχρι σήμερα.

Οι αρτοποιοί ζητούν μείωση του ΦΠΑ

Η Ομοσπονδία Αρτοποιών όπως και οι εκπρόσωποι της αλευροβιομηχανίας προτείνουν προς το υπουργείο Οικονομικών να κατεβάσει το ΦΠΑ στο 6% από 13% σήμερα στο αλεύρι. Μέχρι σήμερα δεν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει δώσει θετική απάντηση στο αίτημα διότι υπάρχει ο φόβος μείωσης των εσόδων. Η διακίνηση στα άλευρα με συντελεστή ΦΠΑ 13% δίνουν έσοδα 140 εκατ. ευρώ το χρόνο στα ταμεία του κράτους. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν είναι εμφανίζεται πρόθυμη να χάσει έσοδα μειώνοντας τον συντελεστή στο 6% που θα σημάνει λιγότερα έσοδα κατά 50 εκατ. ευρώ.

Το ενεργειακό πακέτο της κυβέρνησης προς τους αρτοποιούς

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έδωσε γενναίο πακέτο στους αρτοποιούς το οποίο έχε αναδρομική ισχύ από τις αρχές του έτους. Καλύπτει το 60% του ενεργειακού κόστους με την επιδότηση ανά Kwh «αγγίζει» τα 0, 20 λεπτά όταν οι προμηθευτές τιμολογούν προς 0,30 λεπτά . Η γενναία χρηματοδότηση ερμηνεύεται ως μήνυμα προς τους αρτοποιούς να περιορίσουν τις ανατιμήσεις στον ελάχιστο βαθμό.

Πλαφόν σε αλεύρι και ηλιέλαιο από τα ΣΜ

Οι διοικήσεις των σούπερ μάρκετ για να αποτρέψουν την αποθεματοποίηση σε αλεύρι και ηλιέλαιο από τους καταναλωτές που παραγγέλνουν μέσα από τις ιστοσελίδες τους. Το φρένο μπήκε στο αλεύρι δίνοντας 4 συσκευασίες όπως και 4 συσκευασίες ηλιέλαιο ή/και αραβοσιτέλαιο ανά πελάτη.
Οι συσκευασίες γίνονται 2 όταν πρόκειται για 5λιτρο. ίδια στρατηγική ακολουθεί τα ηλεκτρονικά καταστήματα τριών αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Αντίθετα ότι ο καταναλωτής πάει σε φυσικό κατάστημα δεν υπάρχει όριο στις ποσότητες που θα αγοράσει.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης