Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Eπιτροπή Ανταγωνισμού: Αμφισβητεί την αποεπένδυση της Reggeborgh από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ανακάλυψε ιδιωτικό συμφωνητικό

Eπιτροπή Ανταγωνισμού: Αμφισβητεί την αποεπένδυση της Reggeborgh από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ανακάλυψε ιδιωτικό συμφωνητικό
Πόσα χρόνια μετά θα ενημερωθούν οι επενδυτές της μειοψηφίας στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μέσω της έρευνας της στον κατασκευαστικό κλάδο.... αμφισβητεί ότι, το Ολλανδικό fund Reggeborgh έχει αποεπενδύσει πλήρως από την ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ, και θέτει θέμα κοινής ιδιοκτησίας σε Ελλάκτωρ - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ σε επιτόπιο έλεγχο εντόπισε και ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ των δυο πλευρών.
Το bankingnews ως γνωστό έχει αποκαλύψει και αναδείξει το θέμα πολύ έγκαιρα και πολύ τεκμηριωμένα...

Συγκεκριμένα, στις 10 Αυγούστου 2022 και σε ανακοίνωση των δεύτερων σκέψεων για τον κλάδο των κατασκευών ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, ότι "Επιπλέον, από την έως τώρα έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκύπτει ότι η πρόσφατη μερική από-επένδυση του συγκεκριμένου επενδυτικού κεφαλαίου από μία εκ των δύο επιχειρήσεων περιορίζει μεν, χωρίς όμως να τεκμαίρεται ότι ουσιαστικά εξουδετερώνει, τις αρνητικές επιπτώσεις της κοινής ιδιοκτησίας των δύο σημαντικότερων επιχειρήσεων του κλάδου, η οποία παραμένει.
Να σημειωθεί εδώ η επίπτωση στο αποτέλεσμα αυτό ενδεχομένων διαρθρωτικών ή άλλων οικονομικών δεσμών μεταξύ του επενδυτικού κεφαλαίου και των συγκεκριμένων επιχειρήσεων (και διοικήσεων τους) όπως φαίνεται και από τα ευρήματα της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Το κείμενο των δεύτερων σκέψεων της Επιτροπής για τον κλάδο τέθηκε σε διαβούλευση (10 Αυγούστου 2022 έως 9 Σεπτεμβρίου 2022), ώστε οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν, μέχρι τότε, τις απόψεις τους.

Το πολυσέλιδο, όμως, κείμενο των δεύτερων σκέψεων της Επιτροπής επιβεβαιώνει πλήρως τα συνεχή δημοσιεύματα του bankingnews, για τον συντονισμό μεταξύ του Reggeborgh και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Το bankingnews επιχείρησε να εποικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Ι. Λιανό, ώστοσο αυτό δεν κατέστη εφικτό προσώρας.

Τα ευρήματα: ποσοστά, ιδιωτικό συμφωνητικό - Η απάντηση του Reggeborgh επιβεβαιώνει

Με βάση τα στοιχεία της Επιτροπής - τα οποία προήλθαν απο στοιχεία της Διεύθυνσης εισηγμένων της Κεφαλαιαγοράς -το Reggeborgh στις 26-3-2021 κατείχε το 12,1% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και σε συνέχεια της αποεπένδυσης κατέχει σήμερα 3%.
Το bankingnews το έχει αποκαλύψει αυτό εδώ και μήνες... ότι η Reggeborgh κατέχει το 3% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Πέραν της μερικής αποεπένδυσης, η Επιτροπή σε επιτόπιο έλεγχο στα γραφεία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εντόπισε ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από το οποίο προκύπτει στρατηγική κοινής πορείας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο κείμενο των δεύτερων σκέψεων
"Σημειώνεται ότι κατά τον επιτόπιο έλεγχο της 01.06.2022, εντοπίστηκε εύρημα στα γραφεία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ονομασία «[…]» το οποίο είναι σχέδιο ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ της REGGEBORGH, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και του άγνωστης ημερομηνίας σύνταξης ωστόσο επισυναπτόταν σε ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ στελεχών της ΤΕΡΝΑ στις 01.04.2020177.
Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο οι δύο εταιρείες REGGEBORGH και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχουν εισέλθει σε συμφωνία από τον Μάρτιο του 2020. Η REGGEBORGH έχει αποφασίσει να αγοράσε αριθμό μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενώ ΤΕΡΝΑ έχει δικαιολογηµένο συµφέρον (vested interest) από την κτήση των εν λόγω μετοχών.
Το εν λόγω σχέδιο ιδιωτικού συμφωνητικού αφορά την αγορά πρώτα από την REGGEBORGH έως […] μετοχών εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ ήτοι έως το […] % του μετοχικού κεφαλαίου του εν λόγω κατασκευαστικού ομίλου και εν συνεχεία η πώλησή του από την REGGEBORGH στην ΤΕΡΝΑ"
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προσθέτει επίσης ότι, σε απάντηση του Ολλανδικού ομίλου Reggeborgh πρός την Επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2021 επισυνάφθηκε εσωτερικό έγγραφο με ημερομηνία 5-3-2020 στο οποίο αναφέρονται συζητήσεις να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάκτωρ και αναφέρεται ποσό της αύξησης κεφαλαίου.
Οι εν λόγω συζητήσεις “ταυτίζονται χρονικά με την ημερομηνία του ευρήματος – σχεδίου συμφωνητικού με την Τέρνα”, όπως προσθέτει το κείμενο της έρευνας.

Μέτρα

Η ανεξάρτητη αρχή Ανταγωνισμού λοιπόν, όχι μόνο ερεύνησε τις κατασκευές οικονομικά (προσφορές, έργα κ.α), αλλά έθεσε τα ευρήματα της σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας (διαβουλεύσεις) ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους άπαντες.
Σήμερα, προτείνει και μέτρα (σινικά τείχη, ανακοίνωση ποσοστού έως 5% περισσοτέρων της μιας ανταγωνιστικών επιχειρήσεων κα). Αντίθετα, στο ΧΑ, οι επενδυτές της μειοψηφίας δεν έχουν ενημερωθεί, μέχρι τώρα, ούτε για τα ποσοστά, ούτε για τα ευρήματα κι αυτό απαντά σε όλους όσοι συνεχίζουν να απορούν για την αδιαφορία επενδυτών για το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Όλες οι εξελίξεις δικαιώνουν πλήρως τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του bankingnews που αποδείχθηκαν πλήρως τεκμηριωμένα...

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης