Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η ΔΕΗ... επιβάλει τις υψηλές επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος - Εκτινάσσεται το κόστος της ενέργειας

Η ΔΕΗ... επιβάλει τις υψηλές επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος - Εκτινάσσεται το κόστος της ενέργειας
Ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ έχει η ΔΕΗ από τα τιμολόγια του Αυγούστου εξαιτίας των ρεκόρ που σημείωσε η χονδρεμπορική τιμή της MWh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα.

Το κόστος της ενέργειας εκτινάχθηκε στα 697 ευρώ ανα MWh ανεβάζοντας το μέσο όρο του κόστους για τους παραγωγούς στα 436,53 ευρώ με την τελική τιμή χρέωσης της KWh στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών να ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ των 530 ευρώ ή 0,053 ευρώ ανά KWh.
Το φθηνό τιμολόγιο ρεύματος που έδωσε τον Αύγουστο τη …βάζει μέσα κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τα οποία να σημειωθεί θα αποτυπωθούν στα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου εξαμήνου του 2022.
Η ΔΕΗ τον Αύγουστο είχε ζημιά 44 ευρώMWh (530 – 486 )διότι η τιμή χρέωσης ανά MWh ήταν στα 486 ευρώ.
Οι συνολικές ζημιές αγγίζουν τα 120 εκατ. ευρώ όταν οι πελάτες της επιχείρησης κατανάλωσαν 2.500.000 MWh.
Το τελικό κόστος για τη ΔΕΗ ήταν στο 1.325.000.000 ενώ τα έσοδα της διαμορφώθηκαν σε 1.215.000.000 ευρώ.
Με τις ζημιές να φθάνουν στα 110 εκατ. ευρώ.
H κρατική επιδότηση διαμορφώθηκε στα 377 ευρώ ανά MWh ενώ το τελικό κόστος ανά MWh ανήλθε σε 530 ευρώ ανα MWh.

Περιμένει να ρεφάρει τον Σεπτέμβριο

Η διοίκηση του Γιώργου Στάσση για να βελτιώσει την κερδοφορία της εταιρείας του Σεπτεμβρίου έδωσε νέα υψηλότερη τιμή ανά MWh στα788 ευρώ, υποχρεώνοντας σε γενναία αύξηση της κρατικής επιδότησης στα 639 ευρώ από 377 ευρώ ανά MWh τον Αύγουστο.
Αντίθετα οι προμηθευτές ενέργειας που έδωσαν τιμές ανά MWh πάνω από τα 530 ευρώ δεν κινδυνεύουν να γράψουν ζημιές ενώ μπορούν να προσδοκούν σε κέρδη που θα διαμορφώνονται ανάλογα με την τιμή που έδωσαν.
Τα κέρδη ανά MWh κινούνται άνω των 30 ευρώ ανά MWh και σε κάποιες περιπτώσεις τα ονομαστικά κέρδη ξεπερνούν τα 400 ευρώ ανά MWh τα οποία όμως επιστρέφονται στους καταναλωτές τον επόμενο μήνα.
Μετά από 12 μήνες η κυβέρνηση θυμήθηκε τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Το κυβερνητικό επιτελείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σκέφτεται να συνδέσει τις επιδοτήσεις των τιμολογίων του ρεύματος με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Βέβαια οι αλλαγές από το σημερινό μοντέλο επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος θα πλήξουν τη ΔΕΗ διότι θα αυξηθεί το ποσοστό των ανεξοφλητων λογαριασμών ρεύματος.
Η κυβέρνηση προτιμά να χρηματοδοτεί τα τιμολόγια ρεύματος από τον κρατικό προϋπολογισμό παρά να αφήσει ..μόνη της τη ΔΕΗ και να τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα της επιχείρησης από την αύξηση του κόστους των τιμολογίων ρεύματος.

Η ιδιωτική εταιρεία ΔΕΗ Α.Ε καλείται στις συσκέψεις του Μαξίμου;

Άλλωστε η παρουσία της διοίκησης της ΔΕΗ στη προχθεσινή σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου παρότι δεν ανακοινώθηκε κάτι ουσιαστικό η παρουσία του Γιώργου Στάσση μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως, διότι η ΔΕΗ πλέον είναι μία ιδιωτική εταιρεία, με ιδιαίτερη σημασία για τα ενεργειακά ζητήματα της χώρας αλλά η ίδια η κυβέρνηση αποφάσισε να χαθεί δημόσιος χαρακτήρας της εταιρείας.
Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση ανακάλυψε την πολιτική μείωση της κατανάλωσης όταν τους τελευταίους δώδεκα μήνες χρηματοδοτούσε όσους είχαν τις υψηλότερες.
Από την κυβερνητική σύσκεψη απουσίασε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ενώ συμμετείχε ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παντελής Κάπρος , ο οποίος πριν ενταχθεί στην ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου μιλούσε για ουρανοκατέβατα κέρδη στην αγορά της ενέργειας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης