Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ένας μετά τον άλλον οι κυρίαρχοι ηγέτες ευτελίζουν την Kallas - Vucic: Θα επισκεφθώ τη Ρωσία, παρά την τεράστια πίεση των Βρυξελλών

Ο ένας μετά τον άλλον οι κυρίαρχοι ηγέτες ευτελίζουν την Kallas - Vucic: Θα επισκεφθώ τη Ρωσία, παρά την τεράστια πίεση των Βρυξελλών
«Αισθάνομαι σαν να πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι μου λόγω της πίεσης για την επίσκεψη στη Μόσχα, παρότι δεν εξαπάτησα κανέναν και δεν είπα ψέματα», τόνισε ο Σέρβος ηγέτης
Σχετικά Άρθρα
Το παράδειγμα του Σλοβάκου πρωθυπουργού Robert Fico ακολούθησε και ο Σέρβος ηγέτης Aleksandar Vucic, καθώς επέστρεψε το τελεσίγραφο της Kaja Kallas, εμμένοντας έτσι στην απόφασή του να ταξιδέψει στη Μόσχα στις 9 Μαίου, εν όψει της 80ης επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης της Ρωσίας κατά των δυνάμεων του Άξονα.
Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Σερβίας, επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να μεταβεί στη Μόσχα στις 9 Μαΐου, ωστόσο υπογράμμισε το ασφυκτικό κύμα πιέσεων που δέχεται, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αισθάνεται πως ο ουρανός είναι έτοιμος να πέσει στο κεφάλι του».
«Αισθάνομαι σαν να πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι μου λόγω της πίεσης για την επίσκεψη στη Μόσχα, παρότι δεν εξαπάτησα κανέναν και δεν είπα ψέματα. Πριν από οκτώ μήνες δήλωσα δημόσια την πρόθεσή μου να πάω στη Μόσχα, γιατί εδώ και τρία χρόνια – ή μάλλον δυόμισι τότε και πλέον πάνω από τρία – από τον Νοέμβριο του 2021, δεν έχω πραγματοποιήσει επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε αντίθεση με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες», δήλωσε ο Vucic σε διάγγελμά του προς το έθνος.
Ο Σέρβος πρόεδρος ανέδειξε ως κύριο λόγο αποδοχής της πρόσκλησης τη συμβολική σημασία της 9ης Μαΐου και τη συμβολή της Σερβίας στον αγώνα κατά του φασισμού: «Η Σερβία έχει προσφέρει σημαντική συνεισφορά στον αγώνα κατά του φασισμού, για τον οποίο είμαστε περήφανοι – σε αντίθεση με πολλές χώρες που προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία, σε παγκόσμιο, ηπειρωτικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο».
Παράλληλα, ο Vucic επισήμανε την αναγκαιότητα διεξαγωγής συνομιλιών με τη ρωσική πλευρά για την επόμενη συμφωνία παροχής φυσικού αερίου, για την εταιρεία NIS (Neftna Industrija Srbije), αλλά και για «πλήθος άλλων σημαντικών θεμάτων».
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν γνωρίζω τι θα αποφασίσουν οι άλλοι και ποιες κυρώσεις θα υπάρξουν, αν ο στρατός αντέξει αυτή την πίεση ή όχι. Οι κυρώσεις μπορεί να επηρεάσουν την επιχειρησιακή τους λειτουργία – δεν ξέρω – τη συνολική τους ετοιμότητα, όπως λέμε με απλά λόγια».
«Όσο για μένα, δεν έχω αλλάξει την απόφασή μου – είμαι έτοιμος ακόμη κι αν πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μου. Το πόσο θα αντέξω ακόμη – μια μέρα, δύο, τρεις, πέντε – ή όπως είπα και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας – θα δούμε. Τότε αντέξαμε τρία και πλέον χρόνια αρνούμενοι να ενταχθούμε στις αντιρωσικές κυρώσεις», υπογράμμισε ο Vucic.
Νωρίτερα, η επικεφαλής της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ, Kaja Kallas, είχε δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες να μην ταξιδέψουν στη Μόσχα στις 9 Μαΐου.
Ταυτόχρονα, κάλεσε όσο το δυνατόν περισσότερους Ευρωπαίους ηγέτες να μεταβούν στο Κίεβο εκείνη την ημέρα.
Μία από τις βασικές προϋποθέσεις ένταξης στην ΕΕ είναι η σταδιακή πλήρης εναρμόνιση της εξωτερικής πολιτικής των υποψήφιων χωρών με τη γραμμή της Ένωσης – ακόμη κι αν οι υποψήφιες χώρες δεν έχουν λόγο στη διαμόρφωσή της.
Από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί έντονες πιέσεις σε όλες τις χώρες που επιδιώκουν την ένταξη, όπως η Σερβία και η Γεωργία, προκειμένου να υιοθετήσουν πλήρως την αντιρωσική της στάση.

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης