Επιχειρήσεις

Στα 834 εκατ η αποτίμηση της νέας Άνεμος RES και η εκτίμηση της Αmerican Appraisal

Στα 834 εκατ η αποτίμηση της νέας Άνεμος RES και η εκτίμηση της Αmerican Appraisal

Ο κύκλος εργασιών του κλάδου το 2021 ανήλθε σε 105,7 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη σε 84,4 εκατ. ευρώ.

Σε 771 εκατ. ευρώ ανέρχεται το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της Άνεμος RES Μονοπρόσωπη εταιρεία - η οποία θα προκύψει από την διάσπαση με απόσχιση του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ελλάκτωρ - όπου θα συμμετάσχουν κατά 75% η MORE, θυγατρική της Motor Oil - και κατά 25% η Ελλάκτωρ.
Το διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ ενέκρινε την απόσχιση και την σύσταση νέας εταιρείας και ειδικότερα από την 1 Ιανουαρίου 2022 μέχρι την ημερομηνία της απόσχισης το οικονομικό αποτέλεσμα σε περίπτωση κέρδους θα ωφελεί τη νέα εταιρεία, ενώ σε περίπτωση ζημίας, αυτή θα καταβληθεί από την διασπώμενη ( Ελλακτωρ ) με καταβολή ίσου ποσού σε μετρητά.

Ποιός είναι, όμως, ο διασπώμενος κλάδος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ);

Τα έργα ΑΠΕ είναι συνολικά 26 ισχύος 493,35 ΜW, εκ των οποίων 24 είναι Αιολικά Πάρκα με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 486,40 MW, ένας μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός 4,95MW, και ένας φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 2MW. Παράλληλα, στον κλάδο ΑΠΕ υπάρχουν σε διάφορα στάδια περιβαλλοντικής αδειοδότησης 1.505,40 ΜW έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο Αιολικά Πάρκα, αλλά και Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς, Υδροηλεκτρικά έργα, και Σταθμούς Αποθήκευσης.
Ο κύκλος εργασιών του κλάδου το 2021 ανήλθε σε 105,7 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη σε 84,4 εκατ. ευρώ.

Σε 834 εκατ. ευρώ η καθαρή θέση - Η εκτίμηση της Αmerican Appraisal για τον εξοπλισμό

Σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης της Grant Thornton και τα αποτελέσματα της, το σύνολο ενεργητικού ανήλθε σε 1,1 δις ευρώ, το σύνολο των υποχρεώσεων σε 341 εκατ. ευρώ, και η καθαρή θέση σε 834 εκατ. ευρώ.
Με την αφαίρεση των επιχορηγήσεων 63 κατ. ευρώ, το ποσό προς κάλυψη του αρχικού κεφαλαίου της εταιρείας είναι 771 εκατ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα της Grant Thornton, στηρίχθηκαν σε αποτίμηση της αγοραίας αξίας του μηχανολογικού εξοπλισμού των 24 Αιολικών Πάρκων - που διενήργησε η American Appraisal – η οποία ανήλθε σε 485 εκατ. ευρώ, ενώ η αναπόσβεστη αξία σε 412 εκατ. ευρώ.
Για το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας το περασμένο καλοκαίρι είχε ανακοινωθεί ότι, η Ελλάκτωρ θα εισφέρει εις είδος το 14% και στη συνέχεια η κοινή εταιρεία αγοράζει το υπόλοιπο 86% της Ελλάκτωρ.
Στο τέλος η κοινή εταιρεία συγχωνεύεται με την Άνεμος η οποία αναλαμβάνει και τον δανεισμό της.
Από την πλευρά της, η MOH θα εισφέρει 330 εκατ. ευρώ μετρητά και η νέα εταιρεία θα λάβει δάνειο κατά προσέγγιση 350 εκατ. ευρώ (σύνολο 680 εκατ. ευρώ ).
Μετά τις ανωτέρω αποτιμήσεις, αλλά και το τι θα προκύψει μέχρι την ημερομηνία διάσπασης θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες αναπροσαρμογές.
Οι αξίες που προέκυψαν από τις αποτιμήσεις είναι καίριες – για την Motor Oil και την Eλλάκτωρ καθώς δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως η νέα συμμετοχή στις κεφαλαιοποιήσεις (MOH 1,93 δις. ευρώ - Ελλάκτωρ 696 εκατ. ευρώ).

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης