Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επενδύει στην αύξηση της παραγωγής η Τιτάν - Αποδίδουν οι ανατιμήσεις, αναμένεται μείωση δανεισμού

Επενδύει στην αύξηση της παραγωγής η Τιτάν - Αποδίδουν οι ανατιμήσεις, αναμένεται μείωση δανεισμού

Στις ΗΠΑ έγιναν επενδύσεις 106 εκατ. ευρώ, ενώ το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικές επενδύσεις 300 εκατ. δολάρια την περίοδο 2021-23 προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή και να γίνουν βελτιώσεις στα logistics

Σχετικά Άρθρα
Οι ανατιμήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα από τον όμιλο Τιτάν και η ανατίμηση του δολαρίου οδήγησαν στην καταγραφή υψηλών επιδόσεων στο τρίτο τρίμηνο.
Τα περιθώρια βελτιώθηκαν και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 43,9 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο.
Η διοίκηση κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης επανέλαβε την εκτίμηση για τις καλές προοπτικές, περιμένει βελτίωση των ταμειακών ροών στο τέταρτο τρίμηνο και μείωση του καθαρού δανεισμού λόγω υψηλότερου EBITDA και μικρότερων αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης.
Ο Οκτώβριος ήταν αρκετά καλός σε όγκους στις βασικές αγορές, εξέλιξη που ενισχύει την αισιοδοξία της διοίκησης, ενώ όπως σημείωσε η διοίκηση έχουν γίνει ανατιμήσεις αλλά γίνονται και διαφορετικές τιμολογήσεις ανάλογα με την περιοχή.
Οι τιμές σε βασικά κόστη έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, ενώ η διοίκηση ανέφερε πως το 80% του δανεισμού είναι με σταθερά επιτόκια ή αντισταθμισμένο.
Οι επενδυτικές δαπάνες του Ομίλου κατά το εννεάμηνο του 2022 διαμορφώθηκαν σε 158,1 εκατ. ευρώ και λόγω αυξημένων πωλήσεων και πληθωρισμού το κεφάλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 157,5 εκατ. ευρώ.
Ως αποτέλεσμα, ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στο τέλος του τρίτου τριμήνου είναι υψηλότερος κατά 177 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2021.
Για το σύνολο του 2022 αναμένει επενδύσεις 220 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2023 ανέφερε πως είναι πιο επιφυλακτική και δε θέλει να αυξήσει τη μόχλευση, επομένως δε θα περάσει τα επίπεδα του 2022.
Ο Όμιλος δεν έχει ανάγκες αναχρηματοδότησης μέσα στην επόμενη διετία και περισσότερο από το 80% του δανεισμού είναι είτε σε σταθερά επιτόκια είτε με κάλυψη του επιτοκιακού κόστους με μακροπρόθεσμες πράξεις αντιστάθμισης.
Το καθαρό κόστος χρηματοδότησης του Ομίλου για τους πρώτους εννέα μήνες 2022 διαμορφώνεται σε 26,6 εκατ. ευρώ, 1,3 εκατ. χαμηλότερα σε σχέση με το 2021.
Στις ΗΠΑ έγιναν επενδύσεις 106 εκατ. ευρώ, ενώ το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικές επενδύσεις 300 εκατ. δολάρια την περίοδο 2021-23 προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή και να γίνουν βελτιώσεις στα logistics.
Να σημειωθεί πως στην Ευρώπη, δε χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, το οποίο χρησιμοποιεί στις ΗΠΑ.
Επιπλέον η προσπάθεια απεξάρτησης από τον άνθρακα, αναμένεται να μειώσει και τα κόστη εκπομπής ρύπων και το ενεργειακό κόστος.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης