Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Deal κερδών για τους μετόχους της ακτοπλοϊκής Αttica Group, ερωτήματα για την τράπεζα Πειραιώς...και η MIG

Deal κερδών για τους μετόχους της ακτοπλοϊκής Αttica Group, ερωτήματα για την τράπεζα Πειραιώς...και η MIG
Γιατί η Πειραιώς έχει τοποθετήσει «επίτροπο» στην Strix – Βlantyre τον κ. Ι. Βογιατζή;
Σχετικά Άρθρα
H επιχειρηματική συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς - μέσω της Ιρλανδικής Strix holdings – για την απόκτηση του 79,38% των μετοχών της Attica Group με ανταλλαγή χρέους έδωσε κέρδη έως 118% στους μετόχους της ακτοπλοϊκής καθώς η εισηγμένη αποτιμήθηκε 560 εκατ. ευρώ (1 δισ. εταιρική αξία), ωστόσο παραμένουν ερωτηματικά όσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς.

Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Επιλεκτικό ερώτημα προς την MIG αλλά όχι στην Πειραιώς

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέστειλε ερωτήσεις μόνο πρός την ΜIG για τις επιπτώσεις της ανταλλαγής χρέους – αν και η ανακοίνωση της ΜIG αναφερόταν σε ολοσχερή εξόφληση του δανεισμού – ενώ προηγουμένως δεν είχε αποστείλει ανάλογο ερώτημα προς την Τράπεζα Πειραιώς για την αξία των δυο ομολογιακών δανείων της MIG τα οποία μεταφέρθηκαν προς την Ιρλανδική Strix.

Το ερώτημα το οποίο προέκυψε είναι:

Απομειώθηκαν και πόσο τα ομολογιακά δάνεια της MIG όταν αυτά μεταφέρθηκαν στην Ιρλανδική Offshore;

H Tράπεζα Πειραιώς στις οικονομικές καταστάσεις ανέφερε ότι, μεταφέρθηκαν δάνεια συνολικής αξίας προ προβλέψεων 421 εκατ. ευρώ, ενώ η MIG είχε ανακοινώσει ότι, τα δυο ομολογιακά είχαν ανεξόφλητο υπόλοιπο 444,7 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, η απάντηση ήταν ότι διαφορετικά αποτιμά στα βιβλία της η Τράπεζα και διαφορετικά ο δανειστής (!), ωστόσο η διαφορά των 23,7 εκατ. ευρώ υπάρχει, όπως και οι προμήθειες τις οποίες λαμβάνει η Strix Ηoldings, η εταιρεία στην οποία συμμετέχει πλειοψηφικά η Πειραιώς και το βρετανικό fund Βlantyre Capital, το οποίο διαχειρίζεται τις μη κύριες συμμετοχές της Τράπεζας.
Και οι μέτοχοι της Τράπεζας για να ενημερωθούν θα αναμείνουν τον ισολογισμό του 2022 ή την μεταγενέστερη πώληση της ενιαίας Attica – ΑNEK, ώστε η Τράπεζα να ανακτήσει πίσω τα δάνεια που έδωσε πρός την ΜIG;

Αποδοχή από την ΜIG – O Έλληνας “επίτροπος” της Πειραιώς στην Strix – Blantyre

Βεβαίως, και η ΜIG θα εισηγηθεί στην Γενική Συνέλευση των μετόχων την αποδοχή της πρότασης της Strix για την ανταλλαγή του χρέους με το 79,38% των μετοχών της Αttica.
Η εισηγμένη MIG εξοφλεί τον δανεισμό της και στην συνέχεια θα αναζητήσει νέα κεφάλαια μέσω αύξησης κεφαλαίου.
Η δε Strix Holdings θα οδηγηθεί σε υποβολή Δημόσιας Πρότασης καθώς θα κατέχει πλέον το 91,22% των μετοχών της Attica.
Η διοίκηση της Tράπεζας Πειραιώς, όμως, ουδόλως εμπιστεύεται τον Βρετανό Mubashir Mukadam του Blantyre Capital, παρόλο που διεκπεραίωσε – με το αζημίωτο - το κόκκινο δάνειο κυριακάτικης εφημερίδας.
Εξ ου και όπως αποκαλύπτει σήμερα το bankingnews έχει τοποθετήσει (βλέπε έγγραφο) ως «επίτροπο» και CEO της Strix Holdings τον κ. Ιωάννη Βογιατζή, πρώην στέλεχος της Πειραιώς o οποίος διαθέτει 20ετή εμπειρία από κόκκινα δάνεια και private equity funds.
vogiatzis_-STRIX_1.png
Η Τράπεζα Πειραιώς μείωσε μεν δραστικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με την συμφωνία με την Strix, αλλά αφού διαθέτει στελέχη με εμπειρία γιατί δεν ολοκληρώνει η Τράπεζα τις συμφωνίες και αντίθετα πληρώνει τις υπηρεσίες του Blantyre;

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης