Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Π. Τζαννετάκης – ΜΟΗ : «Κλειδώσαμε φθηνά επιτόκια για επενδύσεις»

Π. Τζαννετάκης – ΜΟΗ : «Κλειδώσαμε φθηνά επιτόκια για επενδύσεις»
Επιβράβευση στην ομάδα διοίκησης για τα μερίσματα 515 εκατ. ευρώ και απόδοση μετοχής 66,56% στην εξαετία και διακράτηση δωρεάν μετοχών στα νέα στελέχη - Αρχές Απριλίου τα αποτελέσματα με πολύ ικανοποιητική απόδοση
Την προληπτική διαχείριση της Μotor Oil στο κόστος δανεισμού των επενδύσεων της, υπενθύμισε χθες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Πετρ. Τζαννετάκης κατά την χθεσινή έκτακτη Γενική συνέλευση των μετοχών της. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι “Έχουμε φθηνό ανταγωνιστικό επιτόκιο για τις επενδύσεις μας καθώς είχαμε φροντίσει να “κλειδώσουμε” χαμηλά επιτόκια διάρκειας 5 και 7 ετών προκειμένου να προστατευτούμε από την μεγάλη αύξηση επιτοκίων”.
Υπενθυμίζεται το 2021, η Motor Oil εξασφάλισε από τις διεθνείς αγορές ομολογιακό δάνειο διάρκειας 5 ετών με ετήσιο επιτόκιο 2,125%, ενώ την ίδια χρονιά στην ελληνική αγορά εταιρικών ομολόγων άντλησε 200 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 1,9%. Το 2018, επίσης η θυγατρική Coral είχε αντλήσει επίσης 90 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3%. Μ αυτά τα χαμηλά επιτόκια, πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις στο διυλιστήριο όπως το συγκρότημα επεξεργασίας νάφθας, μια επένδυση ύψους 310 εκατ. ευρώ. Το συγκρότημα συμβάλει στην παραγωγή βενζινών υψηλής προστιθέμενης αξίας, κηροζίνης, υδρογόνου ενώ η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα είναι 1 εκατ. ευρώ μετρικοί τόνοι. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΟΗ πρόσθεσε ότι, η μονάδα βρίσκεται σε πλήρη παραγωγή εξασφαλίζοντας πρόσθετα έσοδα.
Ο όμιλος της Μotor Oil αναμένεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα του 2022 στις αρχές Απριλίου εξαιτίας της ενοποίησης
περισσότερων εταιρειών, ύστερα από τις εξαγορές ( Ελλάκτωρ, Ανεμος, Θαλης, Bερντ ) και ερωτώμενος για το μέρισμα ανέφερε, ότι, η Μotor Oil διαχρονικά προσφέρει μια πολύ ικανοποιητική απόδοση σε σχέση με την χρηματιστηριακή τιμή.

Αποδόσεις : Μικτό μέρισμα 4,65 ευρώ ανά μετοχή στην πενταετία

Αναφερόμενος, στην δωρεάν διάθεση μετοχών στα εκτελεστικά μέλη, στην θέσπιση μακροπρόθεσμου προγράμματος διάθεσης δωρεάν μετοχών σε 70 στελέχη καθώς και στα δικαιώματα προαίρεσης, ο κ. Τζαννετάκης τόνισε ότι, επιλέχθηκε η επιβράβευση της παλαιάς ομάδας διοίκησης για την πορεία της εταιρείας την πενταετία (2017-2021 ), αλλά και η διακράτηση για τα νέα στελέχη οι οποίοι βάσει της απόδοσης θα λάβουν μετοχές μέσω ενός προγράμματος το οποίο σχεδίασαν οι Διευθύνσεις Αμοιβών και Ανθρώπινου δυναμικού ( κ. Κ Θ. Βουτσαράς, Γ. Δημάκης )
Συγκεκριμένα, την πενταετία 2017-2021, η εταιρεία πραγματοποίησε λειτουργικά κέρδη 1,6 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη μετά φόρων 800 εκατ. ευρώ.
Το συνολικό ποσό που διανεμήθηκε στους μετόχους ανήλθε σε 515 εκατ. ευρώ, με μικτό μέρισμα ανά μετοχή 4,65 ευρώ, διαμορφώνοντας το συνολικό ποσό του διανεμόμενου μερίσματος ως ποσοστό επί των Κερδών μετά από Φόρους (payout ratio) σε 64%. Επίσης, από τα τέλη του 2016 έως τα τέλη του 2022, η χρηματιστηριακή τιμή ανέβηκε κατά 66,56%.
Για τα ανωτέρω επιτεύγματα, τα έξι εκτελεστικά μέλη της διοίκησης θα λάβουν δωρεάν 280 χιλ. μετοχές, εφόσον ορισμένα μέλη επανεκλεγούν και τα υπόλοιπα υπογράψουν σύμβαση για τα τρία επόμενα χρόνια.
Σ ότι αφορά την θέσπιση μακροπρόθεσμου προγράμματος δωρεάν ίδιων μετοχών, θα δοθούν 550 χιλ. μετοχές μέχρι 70 στελέχη εφόσον βρίσκονται στην εταιρεία και διακρατήσουν τις μετοχές για 3-4-5 χρόνια. Τέλος θεσπίζεται πρόγραμμα διάθεσης ίδιων μετοχών με την μορφή δικαιώματος προαίρεσης μετοχών για 100 στελέχη με χρονοδιάγραμμα ( 2022 -2025 ) το οποίο προϋποθέτει επίσης την απόδοση και αλλά και την συνέχιση της εργασίας στην εταιρεία.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης