Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τεράστια κεφάλαια για ενεργειακή μετάβαση - Πόσο έτοιμες είναι οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις

Τεράστια κεφάλαια για ενεργειακή μετάβαση - Πόσο έτοιμες είναι οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις
Για την Τιτάν υπερβαίνει το κόστος δημιουργίας μιας νέας μονάδας στο Καμάρι - Αύξηση 60% στις πράσινες χρηματοδοτήσεις της Eurobank
Σχετικά Άρθρα
Πάνω από 60% αυξήθηκαν πέρυσι οι πράσινες χρηματοδοτήσεις στην Eurobank, με περίπου 1 δις. ευρώ εκταμιεύσεις νέων πράσινων δανείων ενω ο στόχος που έχει η τράπεζα είναι την επόμενη τετραετία, το 20% του χαρτοφυλακίου εταιρικών χορηγήσεων να αποτελείται απο δάνεια για
επενδύσεις μετάβασης σε νέες μορφές ενέργειας με μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Αυτό επισήμανε χθες ο αναπληρωτής διευθύνων  σύμβουλος της Eurobank κ. Κων. Βασιλείου σε ομιλία του, συμμετέχοντας σε πάνελ στο οικονομικό forum των Δελφών, σχετικά την μετάβαση της οικονομίας σε μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα (net zero). Ενδεικτικά, το κόστος δέσμευσης του ανθρακικού αποτυπώματος ( carbon capture ) της μονάδας της Τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν στο Καμάρι Ευβοίας υπερβαίνει το κόστος δημιουργίας μιας νέας μονάδας, όπως τόνισε ο κ. Λεωνίδας Κανελλόπουλος CSO του Τιτάνα, ο οποίος πρόσθεσε ότι χρειάζεται η συνδρομή τραπεζών, κυβέρνησης, νέο θεσμικό πλαίσιο και δημιουργία οικοσυστήματος και από τις μικρότερες επιχειρήσεις.
Από την πλευρά της βιομηχανίας χάλυβα ο κ. Γεωρ. Μίχος της Σιδενόρ αναφέρθηκε στις επενδύσεις υδρογόνου οι οποίες θα καθυστερήσουν, αλλά και στα διμερή συμβόλαια PPA τα οποία είναι απαραίτητα για την βιομηχανία.

Είναι έτοιμες οι τράπεζες;

Στην ερώτηση εάν οι τράπεζες είναι έτοιμες να ικανοποιήσουν τη νέα μορφή χρηματοδοτήσεων για τις υψηλές επενδύσεις που απαιτούνται για την μετάβαση ρυπογόνων βιομηχανιών και επιχειρήσεων, ο κ. Βασιλείου, υπογράμμισε ότι χρειάζονται τεράστια κεφάλαια “και για να επιτευχθεί το net zero σε ολόκληρη την οικονομία, οι εταιρείες με μεγαλύτερο ανθρακικό αποτύπωμα θα χρειαστούν θεμελιώδεις αλλαγές στη δραστηριότητά τους και πρόσθετη χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλίσουν την πράσινη μετάβασή τους.”
Επιπλέον, η μετάβαση απαιτεί επενδύσεις πολύ μεγάλης κλίμακας σε όλους τους τομείς της οικονομίας: σε υποδομές με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή, στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του πόσιμου νερού, της υγιεινής, των τηλεπικοινωνιών, στην ανακαίνιση και ανασχεδιασμό δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, τη γεωργική παραγωγή, τον τουρισμό, μεταξύ άλλων. Οι τράπεζες, οι θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές της τράπεζας θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην παροχή κεφαλαίων και κινήτρων καθώς και στην συνεχόμενη υποστήριξη των πελάτων τους σε όλα τα στάδια της μετάβασής τους.
Τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης ( RRF ) θα έχουν ρόλο στην παροχή ευνοϊκής χρηματοδότησης για τέτοιοι είδους έργα και στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού της οικονομίας προς την πράσινη μετάβαση. Όμως, οι απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν και όγκος της προπαρασκευαστικής εργασίας που απαιτείται προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει η χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης είναι τεράστιος.Συγκεκριμένα, όπως πρόσθεσε, για να λειτουργήσει η τράπεζα επένδυσε σε νέα πλαίσια για το ρίσκο, χρηματοδότηση, στην δημιουργία νέων επιχειρηματικές μονάδες εντός της τράπεζας, νέο σύστημα αξιολόγησης χορηγήσεων, συνεχή αναβάθμιση όλου του προσωπικού.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, υπάρχουν προκλήσεις καθώς δεν υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο, δημιουργείται κίνδυνος να προκύψουν εκούσια περιστατικά greenwashing και αυτό απαιτεί προσοχή.
Επίσης, οι τράπεζες θα δυσκολευθούν στην χρηματοδότηση νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, υπάρχει έλλειψη δεδομένων ΕSG, ενω υποστήριξη χρειάζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες ευθύνονται
για το 60% των εκπομπών αερίων στις χώρες του ΟΟΣΑ και δεν διαθέτουν πόρος αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης