Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι παράλληλοι… βίοι Jumbo και Αutohellas σε μερίσματα, επιστροφή κεφαλαίου και υψηλό 52 εβδομάδων

Οι παράλληλοι… βίοι Jumbo και Αutohellas σε μερίσματα, επιστροφή κεφαλαίου και υψηλό 52 εβδομάδων
Οι δυο εισηγμένες ακολουθούν σχεδόν το ίδιο μοτίβο…
Σχετικά Άρθρα
Διανέμουν μέρισμα, επιστρέφουν κεφάλαιο στους μετόχους και χθες πραγματοποίησαν νέα υψηλά 52 εβδομάδων.
Ο λόγος για δυο εισηγμένες οι οποίες ακολουθούν σχεδόν το ίδιο μοτίβο.
Η Jumbo, τον περασμένο διένειμε στους μετόχους της 157 εκατ. ευρώ ως έκτακτη χρηματική διανομή (1,15 ευρώ ανά μετοχή), ενώ ακριβώς το ίδιο ποσό διένειμε κατά την χρήση του 2022.
Χθες η μετοχή σημείωσε νέο υψηλό 52 εβδομάδων στα 22,72 ευρώ και η απόδοση της μετοχής την ίδια περίοδο ανήλθε σε 56,28%.
Η Autohellas, αντίστοιχα τον περασμένο Νοέμβριο επέστρεψε κεφάλαιο στούς μετόχους (48,6 εκατ. ευρώ ή 1 ευρώ ανά μετοχή) και κατά την τακτική γενική συνέλευση αποφάσισε την διανομή μερίσματος 0,65 ευρώ (μεικτό) ανά μετοχή.
Μάλιστα, όταν πραγματοποιήθηκε η αποκοπή του μερίσματος αντί απωλειών η μετοχή έκλεισε με θετικό πρόσημο υποδεικνύοντας την δυναμική.
Χθες, η μετοχή της σημείωσε νέο υψηλό 52 εβδομάδων στα 13,60 ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο η απόδοση της μετοχής ανήλθε σε 52,64%.

Οι προοπτικές

Πρόσφατα, η Jumbo χάρις τα υψηλά διαθέσιμα της προχώρησε στην πρόωρη αποπληρωμή του συνόλου του ομολογιακού δανεισμού, ύψους 200 εκατ. ευρώ, πριν από την περίοδο του επόμενου εκτοκισμού.
Προετοιμάζεται ο επιχειρηματίας κ. Α. Βακάκης για τα χειρότερα σ ένα περιβάλλον συνεχούς ανόδου των επιτοκίων και συμπίεσης των εισοδημάτων των καταναλωτών;
Όποια κι αν είναι η εξέλιξη, η εταιρεία με ταμειακά διαθέσιμα 802 εκατ. ευρώ, η Jumbo θα εισπράττει έσοδα από πιστωτικούς τόκους και θα έχει μηδενική επιβάρυνση από τον δανεισμό.
Πιθανότατα, ο κ. Βακάκης διαπιστώνει ότι, η τρέχουσα περίοδος είναι ακριβώς αντίστροφη από την περίοδο όπου οι τράπεζες παρακαλούσαν για δανεισμό με φθηνό χρήμα, έτσι σήμερα ζητά υψηλότερες αποδόσεις για τα κεφάλαια της εταιρείας με μια σχετική ασφάλεια.
Σε ό,τι αφορά τα μερίσματα, η διοίκηση πρότεινε τη μη διανομή, ωστόσο οι επόμενοι μήνες θα δείξουν το αποτέλεσμα, όπως συνέβη και τα τελευταία τρία χρόνια.
Στο πρώτο τετράμηνο της φετινής χρονιάς, οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 25%, αλλά όπως έχει εκτιμήσει η διοίκηση στην γενική συνέλευση οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν θα είναι διατηρήσιμοι, έτσι για το σύνολο της χρονιάς εκτιμάται άνοδος κατά 15%. Εξαιτίας, της καλής τοποθέτησης της στην αγορά, η Eurobank Equities αναμένει για το 2023 καθαρά κέρδη 293,5 εκατ. ευρώ και πρόσφατα αναβάθμισε την μετοχή με τιμή – στόχο τα 26,5 ευρώ.
Αντίστοιχα, η Autohellas έχοντας ολοκληρώσει δυο εξαγορές την πορτογαλική εταιρεία ενοικιάσεων της Hertz, αλλά και το 50% της FCA Greece, ισχυροποιείται τόσο στις ενοικιάσεις όσο και στην εμπορία αυτοκινήτων.
Το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας (βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες ενοικιάσεις) και η εμπορία αυτοκινήτων δίνει την δυνατότητα εξομάλυνσης της εποχικότητας των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων και αυξάνει τις ταμειακές ροές – αν και η φετινή χρονιά στον τουρισμό εκτιμάται εξίσου θετική με την περυσινή χρονιά.
Σε ό,τι αφορά τις εξαγορές, το χρηματοδοτικό μοντέλο που ακολούθησε η εταιρεία με την FCA εφαρμόζεται από τα private equity funds, ενώ η σύνδεση με χρηματοοικονομικούς οίκους όπως την JP Morgan δίνει οφέλη στις τιτλοποιήσεις απαιτήσεων από μακροχρόνιες συμβάσεις.
Με βάση τις ταμειακές ροές, η Eurobank Εquities θεωρεί ότι θα συνεχίσει τις επιστροφές κεφαλαίου και η δίκαιη τιμή βρίσκεται μεταξύ 13,3 - 18 ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης