Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ομόλογα: Μετά τις τράπεζες παίρνουν σκυτάλη και οι διεθνείς εισηγμένες - Τρεις εκδόσεις λήγουν το 2024

Ομόλογα: Μετά τις τράπεζες παίρνουν σκυτάλη και οι διεθνείς εισηγμένες - Τρεις εκδόσεις λήγουν το 2024
Ο λόγος για τις εισηγμένες Helleniq Energy-Τιτάν - Mυτιληναίος
Ένα από τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας, η χρηματοδότηση μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται τους επόμενους μήνες αφενός γιατί το 2024 λήγουν αρκετές εκδόσεις και αφετέρου διότι ορισμένες ελληνικές ομολογιακές εκδόσεις διαπραγματεύονται σε χαμηλό επίπεδο.
Μετά τα τραπεζικά αποτελέσματα 9μηνου, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αναμένεται να προχωρήσουν πιθανότατα εκδόσεις ΜREL καθώς δεν θα περιμένουν την δική τους αναβάθμιση - αν και έχουν καλυφθεί οι στόχοι για το 2023- και να αρχίσει έτσι και η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο εισηγμένων εταιρειών, πιθανότατα εντός της νέας χρονιάς.
Σύμφωνα με πηγή της αγοράς ομολόγων “Οι εταιρείες ΟΤΕ, Τιτάν, Μυτιληναίος, Μότορ Οιλ θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε εκδόσεις. Το ομόλογο λ.χ του ΟΤΕ κάνει trade σε χαμηλό επίπεδο. Ανάλογα και με τις ανάγκες χρηματοδότησης τους και με βάση τους δείκτες δανεισμού που θα ήθελαν να διατηρήσουν δύνανται να προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολόγων” Άλλωστε, η βασική διαφορά η οποία ευνοεί τις εκδόσεις είναι το γεγονός ότι, μετά την επενδυτική βαθμίδα αυξάνονται κατακόρυφα οι δεξαμενές κεφαλαίων οι οποίες μπορούν να επενδύσουν σε ελληνικούς τίτλους δημιουργώντας τις συνθήκες τόσο για μεγαλύτερες εκδόσεις όσο και μεγαλύτερη ρευστότητα – η οποία σήμερα αποτελεί ένα εμπόδιο για τους επενδυτές. Οι επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν είτε διεθνή παρουσία, είτε σημαντικές εξαγωγές θα επιδιώξουν να διατηρήσουν τις επαφές τους με την διεθνή αγορά ομολόγων. Μετά την αναβάθμιση και ύστερα από την άνοδο των τιμών των τραπεζικών εκδόσεων έχει αρχίσει να εκδηλώνεται ενδιαφέρον και για τις διεθνείς εκδόσεις.

Σε ποια επίπεδα κινούνται

Ανάμεσα στις διεθνείς ελληνικές εκδόσεις τρείς λήγουν την επόμενη χρονιά και ήδη μια εισηγμένη ( Helleniq Energy ) έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την αναχρηματοδότηση τους με παρουσιάσεις προς θεσμικούς επενδυτές.
Το ομόλογο της Helleniq Energy, ύψους 500 εκατ. ευρώ με ετήσιο επιτόκιο 2% λήγει τον Οκτώβριο του 2024 διαπραγματεύεται στο 96,72% με απόδοση 5,79%. Η εταιρεία, όπως ανακοίνωσε χθες διαθέτει τον χαμηλότερο δείκτη δανεισμού από το 2009 ( 33 % ) ενώ πρόσφατα αναχρηματοδότησε ανακυκλούμενο τραπεζικό δάνειο 400 εκατ. ευρώ.
Μια έκδοση που λήγει επίσης το 2024 είναι του Τιτάνα, ύψους 500 εκατ. ευρώ με ετήσιο επιτόκιο 2,375% και απόδοση στην λήξη 5%.
Μια τρίτη έκδοση η οποία λήγει εντός της επόμενης χρονιάς είναι και του Μυτιληναίου, επίσης 500 εκατ. ευρώ, με ετήσιο επιτόκιο 2,5% και απόδοση 4,40% στην λήξη. Ο ΟΤΕ οποίος λόγω της Deutsche Telecom έχει και το χαμηλότερο ετήσιο επιτόκιο 0,875% ( ομόλογο λήξεως 2026 ) διαπραγματεύεται με απόδοση 3,89% στην λήξη. Διεθνή ομόλογα διαθέτει και η ΔΕΗ η οποία θα ανακοινώσει το νέο της επιχειρηματικό πλάνο ( με την προσθήκη της Ρουμανικής Εnel ) και τα σχέδια για τις αγορές τον Ιανουάριο του 2024.


Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης