Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το «πικρό» φάρμακο των ρυθμίσεων με επιτόκια 6% και 7% δίνουν οι εταιρίες NPEs στους δανειολήπτες μέχρι την εξόφλησή του

Το «πικρό» φάρμακο των ρυθμίσεων με επιτόκια 6% και 7% δίνουν οι εταιρίες NPEs στους δανειολήπτες μέχρι την εξόφλησή του
Οι «άφαντοι» δανειολήπτες θα αντιμετωπίσουν αργά ή γρήγορα τις νομικές ενέργειες που οδηγούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων
Σχετικά Άρθρα
Δανειολήπτες με «βαρύ» οικονομικό μητρώο κρύβονται πίσω από τις γενικές πληροφορίες της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) που λένε για ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων αλλά οι «παρόντες» δανειολήπτες… στενάζουν μπροστά στα ταμεία των εταιρειών.
Οι «άφαντοι» δανειολήπτες θα αντιμετωπίσουν αργά ή γρήγορα τις νομικές ενέργειες που οδηγούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων ενώ οι όσοι θέλουν να σώσουν το σπίτι τους αποδέχονται τους νέους όρους αποπληρωμής.
Στέλεχος εταιρείας αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πολλά κέρδη από τη διαχείριση κόκκινων δανείων και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν δανειολήπτες που μένουν σε σπίτια που δεν τους ανήκουν και διαμένουν με μηδέν έξοδα αφού δεν καταβάλλουν τις μηνιαίες δόσεις των δανείων ούτε στο επίπεδο ενός ενοικίου.
Σημειώνοντας ότι τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχουν πληρώσει 1 ευρώ.
Η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) την ίδια στιγμή «καμαρώνει» για τα επιτεύγματα της Ένωσης σημειώνοντας ότι οι συναινετικές λύσεις ρύθμισης ανήλθαν σε 6,4 δισ. ευρώ το 2023.
Συνολικά 140.000 οφειλέτες θα επιστρέψουν στην κανονικότητα εκ των οποίων τα 4,5 δις ευρώ προήλθαν από μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια και το ποσό των 1,9 δισ ευρώ από τις συστημικές τράπεζες.
Οι ρυθμίσεις ως ποσοστό φτάνουν στο 6,1% για το σύνολο των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις ενώ οι συνολικές ρυθμίσεις των τραπεζών ανέρχονται στο 10% για το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Βόμβα» τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια για την οικονομία

Οι servicers διαχειρίζονται συνολικά 73 δις ευρώ και οι συστημικές τράπεζες 18 δισ ευρώ.
Με το συνολικό ύψος των κόκκινων δανείων να φτάνει τα 91 δισ ευρώ.
Πρόκειται για μια «βόμβα» στα θεμέλια της οικονομίας η οποία αν εκραγεί θα διασπάσει την κοινωνική συνοχή.
Πίσω από τις δυσκολίες και τα «κόκκινα» δάνεια βρίσκονται 2,4 εκατομμύρια νοικοκυριά που έχασαν τον νήμα της αποπληρωμής και της κανονικότητας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, με βάση τα στοιχεία της ΓΓΧΤΔΙΧ, σημειώνεται ότι κατά το 2023 έγιναν περισσότερες από 13.000 ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ με τις Εταιρείες Διαχείρισης να εγκρίνουν 73% των σχετικών προτάσεων ρύθμισης, και την πλειοψηφία των αιτήσεων να αφορά σε οφειλές κάτω των 200.000.
Τέλος, σημειώνεται ότι σωρευτικά έως σήμερα, το ύψος δανείων που επέστρεψαν σε «κανονικότητα» (καθεστώς ομαλής αποπληρωμής) μέσω της συμβολής των Εταιρειών Διαχείρισης, ανέρχεται σε περισσότερα από 40 δισ. ευρώ.

Η άνοδος των επιτοκίων συμφέρει για ρυθμίσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες τα επιτόκια που ρυθμίζονται τα δάνεια διαμορφώνεται πάνω από το 6,5% καθιστώντας επώδυνη την αποπληρωμή αλλά αναγκαία για να υποστηρίξουν την απόφασή τους να διατηρήσουν το σπίτι τους στην κυριότητά τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το έτος 2023, το 83% των δανείων σε ρύθμιση περιλάμβαναν διαγραφή οφειλής, αντικατοπτρίζοντας την έμφαση των Εταιρειών Διαχείρισης στην παροχή λύσεων με βάση την τρέχουσα εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών.
Το ύψος της διαγραφής δεν αναφέρεται καθώς η Ένωση δεν θέλει να αποκαλύψει την πολιτική που ακολουθεί η κάθε εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων.
Μία εταιρεία που «δουλεύει» με σκληρούς όρους έναντι των δανειοληπτών και χαμηλώνει τον πήχη των ρυθμίσεων και το ύψος της διαγραφής οφειλής.
Οι «καλοί» και «κακοί» κρύβονται μέσα στο σύνολο των ρυθμίσεων ενώ απουσιάζει παντελώς τον αριθμό των πλειστηριασμών που έγιναν μέσα στο 2023 όπως και των προγραμματισμό μέσα στο 2024.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους οι πλειστηριασμοί είναι στην ημερήσια διάταξη για μεν τους ενήμερους είναι αρκετό να μην πληρώσουν δύο μήνες για να βρεθούν αντιμέτωποι με το «σφυρί» ενώ όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προτάσεις των servicers μπαίνουν στην …σειρά κατά χιλιάδες.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης