Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πώς κερδίζει η Noval Property από διαχείριση και ανάπτυξη ακινήτων - Ενεργητική διαχείριση, χαμηλή μόχλευση

Πώς κερδίζει η Noval Property από διαχείριση και ανάπτυξη ακινήτων - Ενεργητική διαχείριση, χαμηλή μόχλευση
Aναμένεται να εισάγει τις μετοχές της στο χρηματιστήριο περί τα τέλη Απριλίου αντλώντας κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Χαμηλότερο discount σε σύγκριση με τις κλασσικές μετοχές ΑΕΕΑΠ διεκδικεί η Noval Property, θυγατρική του ομίλου Viohalco, καθώς λειτουργεί με υβριδικό μοντέλο ΑΕΕΑΠ και ανάπτυξης βιώσιμων ακινήτων προστιθέμενης αξίας (developer), όπως εξηγεί στο bankingnews ο διευθύνων σύμβουλος κ. Παναγιώτης Καπετανάκος.
Άλλωστε, με χαμηλότερη έκπτωση έναντι της εσωτερικής αξίας των χαρτοφυλακίων τους διαπραγματεύονται στο εξωτερικό ομοειδείς εταιρείες Reic (Real Estate Investment Company).
Συγκεκριμένα, αντίθετα με τις εγχώριες ΑΕΕΑΠ οι οποίες αναζητούν ακίνητα, η Νoval, ανακατασκευάζει ακίνητα σε συνεργασία με εγχώριους κατασκευαστές προσφέροντας πράσινα βιώσιμα ακίνητα. Οι κατασκευαστές προμηθεύονται υλικά από εταιρείες του ομίλου Viohalco σε τιμές χαμηλότερα έως και 30%, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα κόστη και να προκύπτουν κέρδη της τάξεως 15- 48-60%, μεταξύ της αγοραίας τιμής και του κόστους εξαγοράς (ακίνητα Orbit – Butterfly- Mare est), όπως εξήγησε χθες o κ. Καπετανάκος σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές.

Ενεργητική διαχείριση, χαμηλή μόχλευση

Περαιτέρω ασκώντας ενεργητική διαχείριση στο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο των 61 ακινήτων (γραφεία, εμπορικά κέντρα, Logistics, ξενοδοχεία, κατοικίες) με εύλογη αξία 571 εκατ. ευρώ, η Noval, πριν την ολοκλήρωση κάθε ακινήτου εξασφαλίζει νωρίς μακροχρόνιες μισθώσεις, διάρκειας 7-10 ετών με πρόβλεψη στις συμβάσεις για αύξηση των μισθωμάτων βάσει του δείκτη πληθωρισμού ή αύξησης των ενοικίων λόγω αύξησης του τζίρου.
Ένα δεύτερο πλεονέκτημα, όμως, έναντι του ανταγωνισμού είναι η χαμηλή μόχλευση καθώς ο δείκτης Loan to Value (LTV) κινείται στο 38,5% και ο δείκτης Νet LtV στο 27,6%. Μετά την άντληση κεφαλαίων, η Νoval, θα έχει την ευχέρεια να αναπτύξει το επενδυτικό της πρόγραμμα, ύψους 340 εκατ. ευρώ (2024-2030) και αργότερα με την μείωση επιτοκίων διαπραγματευθεί χαμηλότερα επιτόκια για το μικτό χρέος 214 εκατ. ευρώ, το οποίο κατά 56% έχει σταθερό επιτόκιο, 36% κυμαινόμενο ενώ για το 9% έχουν συναφθεί συμβάσεις δανείων με hedging.

Πώς θα πραγματοποιηθεί η αύξηση - 25% free float με 2,5% η EBRD

Η Noval Property, αναμένεται να εισάγει τις μετοχές της στο χρηματιστήριο περί τα τέλη Απριλίου αντλώντας κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων και η Viohalco θα διαθέτει 75% ενώ η ελεύθερη διασπορά μετοχών θα φθάνει στο 25%, εκ των οποίων ποσοστό 2,5% θα κατέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης EBRD. Η τελευταία, είχε χορηγήσει στην Noval μετατρέψιμο δάνειο σε μετοχές, ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, με την δέσμευση να επενδύσει τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση ανάπτυξης, απόκτησης και ανακατασκευής περιβαλλοντικά πιστοποιημένων κτηρίων, επιτυγχάνοντας κατ’ ελάχιστον πιστοποίηση LEED επιπέδου «Gold» ή BREEAM επιπέδου «Very Good».
Tο 2023, η Noval πραγματοποίησε καθαρά κέρδη ύψους 64 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 47,6 εκατ. ευρώ προήλθαν από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων και τα 16,4 εκατ. ευρώ από την επαύξηση της αξίας λόγω της ενεργητικής διαχείρισης. Το μέρισμα θα είναι αυξημένο κατά 44% στα 3,1 εκατ. ευρώ. Η εσωτερική λογιστική αξία στις 31/12/2023 ανήλθε σε 427,4 εκατ. ευρώ ή 3,98 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 365,9 εκατ. ευρώ ή 3,40 ευρώ ανά μετοχή, σημειώνοντας 61,5 εκατ. ευρώ δηλαδή άνοδο 17%. Από το 2019, η Νoval αύξησε το ενεργητικό του χαρτοφυλακίου της κατά 41%.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης