Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αγορές ιδίων μετοχών έως 50 ευρώ, με το βλέμμα στο Λονδίνο και στον FTSE 100 από τον Μυτιληναίο

Αγορές ιδίων μετοχών έως 50 ευρώ, με το βλέμμα στο Λονδίνο και στον FTSE 100 από τον Μυτιληναίο
Η Μυτιληναίος κατέχει σήμερα και διατηρεί 4.886195 ίδιες μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 3,40% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας
Αναθεωρημένο πρόγραμμα ιδίων μετοχών με την ανώτατη τιμή (50 ευρώ) να κινείται 39% υψηλότερα από τις τρέχουσες τιμές ενέκρινε η Γενική συνέλευση των μετόχων της Μυτιληναίος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, δεν θα υπάρξει υπέρβαση  αγοράς του 10% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή συνολικά μέχρι 14,2 εκατ. μετοχές.
Οι νέες αγορές θα πραγματοποιούνται σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 0,97 ευρώ (κατώτατο όριο) – 50 ευρώ (ανώτατο όριο) για χρονικό διάστημα δυο ετών.
Η Μυτιληναίος κατέχει σήμερα και διατηρεί 4.886195 ίδιες μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 3,40% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
Πρόκειται, για την τρίτη ανοδική αναθεώρηση του προγράμματος ιδίων μετοχών μέσα σε δυο χρόνια καθώς το 2022 (Μάρτιος) είχε εφαρμοστεί το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών με εύρος μεταξύ 0,97 – 25 ευρώ.
Σημειώνεται ότι, η διοίκηση της εταιρείας έχει εξετάσει τη διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Λονδίνο και αυτό που θα έχει σημασία για τους μετόχους είναι αυτό θα πραγματοποιηθεί πρωτογενώς.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. (η «Εταιρεία») ανακοινώνει ότι την Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024 και ώρα 13.00 πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας στα γραφεία της Εταιρείας.
Στη Γενική Συνέλευση παρέστησαν νόμιμα (είτε με φυσική παρουσία είτε συμμετέχοντας από απόσταση με τηλεδιάσκεψη είτε συμμετέχοντας στην ψηφοφορία με ηλεκτρονικά μέσα, διεξαγόμενη πριν τη συνέλευση) μέτοχοι εκπροσωπούντες 81.332.312 κοινές ονομαστικές μετοχές και δικαιώματα ψήφου, ήτοι 58,92% επί συνόλου 138.049.966 κοινών ονομαστικών μετοχών με ψήφο.
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση συζήτησε και έλαβε αποφάσεις επί του μοναδικού θέματος ημερήσιας διάταξης και συγκεκριμένα ενέκρινε την ανανέωση της έγκρισης και των όρων απόκτησης ιδίων μετοχών για επιπλέον είκοσι τέσσερις (24) μήνες, με ανώτατο αριθμό μετοχών, που θα αποκτηθούν (συμπεριλαμβανομένων των μετοχών τις οποίες έχει ήδη αποκτήσει η Εταιρεία και διατηρεί), συνολικά μέχρι 14.289.116 (142.891.161 Χ 10%).
Οι νέες αγορές, μέχρι συμπληρώσεως του 10% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, θα πραγματοποιούνται εντός εύρους τιμών που θα κυμαίνεται μεταξύ €0,97 (κατώτατη τιμή) έως €50 (ανώτατη τιμή) ανά μετοχή.
Οι ίδιες μετοχές που κατέχει η Εταιρεία σε κάθε χρονική στιγμή (συμπεριλαμβανομένων των ιδίων μετοχών, τις οποίες έχει ήδη αποκτήσει και διατηρεί) προορίζονται για κάθε σκοπό και χρήση που επιτρέπεται από τη νομοθεσία (περιλαμβανομένων, ενδεικτικά και χωρίς περιορισμό, της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου και της ακύρωσής τους, ή/και της διάθεσής τους στο προσωπικό ή/και σε μέλη της διοίκησης της Εταιρείας ή/και συνδεδεμένης εταιρείας) και σύμφωνα με αυτή.
Επίσης, δόθηκε εξουσιοδότηση στο διοικητικό συμβούλιο για την υλοποίηση της ως άνω απόφασης.
Η Εταιρεία θα δημοσιεύσει και αναρτήσει στην ιστοσελίδα της www.mytilineos.com χωριστή ανακοίνωση με τα αναλυτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας για κάθε απόφαση που ελήφθη επί των ανωτέρω θεμάτων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 133 παρ. 2 του ν. 4548/2018.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-27_171536.png
Η πώληση προς το Fairfax

Στα τέλη του 2022 η Μυτιληναίος, όμως, με το πρόγραμμα ιδίων μετοχών κατέστη δυνατή η πώληση πακέτου μετοχών προς το Fairfax (αξίας 50 εκατ ευρώ) έναντι 18,5 ευρώ.
Ταυτόχρονα, είχε συμφώνησε με το καναδικό Fund για ανταλλάξιμο ομόλογο με μετοχές, ύψους 50 εκατ. ευρώ, εντός δυο ετών με τιμή τα 20 ευρώ και μ αυτόν τον τρόπο το Fairfax κατέστη ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της ελληνικής εταιρείας.
Πέρυσι, τον Απρίλιο ψηφίστηκε νέο πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών μ ένα εύρος μεταξύ 25 – 40 ευρώ.
Στο σχέδιο απόφασης η εταιρεία σημειώνει “Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά μετοχών και τις θετικές προοπτικές της Εταιρείας, που δημιουργούν προσδοκία για περαιτέρω άνοδο της τιμής της μετοχής και δικαιολογούν την εξακολούθηση της απόκτησης από την Εταιρεία ιδίων μετοχών, προτείνεται όπως ανανεωθεί η έγκριση απόκτησης ιδίων μετοχών για επιπλέον είκοσι τέσσερις (24) μήνες”.
Η Μυτιληναίος επισημαίνει πως “κατά τις αποκτήσεις ιδίων μετοχών θα πρέπει να λαμβάνονται κάθε φορά υπόψη η οικονομική δυνατότητα της Εταιρείας, οι μεσοπρόθεσμες ανάγκες της σε ρευστότητα και οι εκάστοτε ισχύοντες δείκτες μόχλευσης, ενώ θα πρέπει επίσης να τηρείται το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο.”

Τιμές - στόχους από 41,3 έως 53 ευρώ

Οι ξένες επενδυτικές τράπεζες και οι ελληνικές χρηματιστηριακές για την Μυτιληναίος εντός του 2023 έχουν αναθεωρήσει τιμές- στόχους σ ένα εύρος από 41, 3 ευρώ έως 53 ευρώ (ανοδικό σενάριο Citigroup ).
Συγκεκριμένα η Παντελάκης έχει δώσει τιμή- στόχο τα 46 ευρώ, η Euroxx τα 48 ευρώ, η Edison Group τα 45 ευρώ από 36 ευρώ, η Πειραιώς χρηματιστηριακή 44,5 ευρώ, η Citigroup 45 ευρώ (ανοδικό σενάριο 53 ευρώ), η Eθνική Χρηματιστηριακή 41,3 ευρώ.
Επίσης, η Morgan Stanley στην πρώτη εταιρεία μετά τις τράπεζες στην Ελλάδα είχε δώσει τιμή – στόχο τα 43 ευρώ.
Τιμή – στόχο στα 32,2 ευρώ είχε δώσει η Wood και 31,4 ευρώ η Alpha Finance.
Το 2023, οι πωλήσεις της Μυτιληναίος ανήλθαν σε 6,46 δισ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε 1 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 623 κατ. ευρώ.
Για τη φετινή χρονιά, οι εκτιμώμενες πωλήσεις από τους αναλυτές αναφέρουν κύκλο εργασιών 6,46 δισ. ευρώ, EBIDTA 1,1 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 665 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης