
σύμβολα :
ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
γράφει :
Στο τέλος του 2025 η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση (RAB) του ΑΔΜΗΕ θα είναι στα 2,846 δισ. ευρώ και θα αυξάνεται κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως.
Όπως ανακοίνωσε χθες (6/5) η διοίκηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών, θα δώσει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη 0,18 ευρώ ανά μετοχή, ως τελικό μέρισμα για τη χρήση 2024 και προμέρισμα για τη χρήση 2025.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Οκτώβρη το Bankingnews είχε γράψει για συνολικό μέρισμα 0,15 ευρώ (δείτε εδώ) και τότε η μετοχή ήταν στα 2,40 ευρώ. Η αγορά δεν περίμενε τότε ούτε τα 0,15 ευρώ.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα χρήσης 2024 ήταν εξαιρετικά και ανήλθαν στα 75,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 21,7% και μπορεί να δώσει ακόμα καλύτερο μέρισμα. Σημειώνεται πως το μέρισμα αντιστοιχεί σε απόδοση 6,1%.
Το έργο της διοίκησης και η άνοδος της μετοχής
Η διοίκηση μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση για τα έξοδα και το μέρισμα που ανακοινώνεται και μοιράζεται αργά σε σύγκριση με άλλες εταιρείες, είπε πως πρέπει πρώτα να λάβει το μέρισμα από τον ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και μετά να το μοιράσει, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Γιάννης Καράμπελας, είπε πως τα έξοδα μπορεί να φαίνονται πολλά (η ερώτηση ήταν γιατί πάνω από 1 εκατ. ευρώ έξοδα, όταν έχει μόνο το 51% των μετοχών της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.) αλλά δεν είναι. Και αυτό γιατί τα έξοδα παραμονής και συμμόρφωσης με τους κανόνες της κεφαλαιαγοράς είναι υψηλά και μετά είναι οι μισθοί της διοίκησης και κάποια έξοδα που κάνει για να προβάλει τη μετοχή, η οποία έχει καταγράψει αξιόλογη άνοδο και είναι κοντά στα 3 ευρώ πλέον.
Πράγματι το έργο του κ.Καράμπελα είναι σημαντικό και το έχει σημειώσει το ΒΝ, καθώς από πληροφορίες που έχει με θεσμικούς επενδυτές, υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για τον τρόπο που έχει επικοινωνήσει η εταιρεία την αξία της συμμετοχής της.
Προχωρούν οι επενδύσεις
Κανονικά προχωρά το επενδυτικό πρόγραμμα της ΑΔΜΗΕ Α.Ε και ανέρχεται συνολικά στα 6,1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025-2031.
Μεταξύ των έργων η διοίκηση είπε για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής πως η ηλέκτριση του καλωδίου είναι ο βασικός πλέον στόχος, αφού έχουν ολοκληρωθεί τα υπόλοιπα έργα.
Για τη σύνδεση των Κυκλάδων ανέφερε προχωρά και στο τέλος του πρώτου εξαμήνου θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση που είναι η σύνδεση Σαντορίνης-Νάξου.
Η σύνδεση Φολέγανδρος-Μήλος-Σέριφος θα είναι έτοιμη στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2026.
Η αναβάθμιση της Κουμουνδούρου θα έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο μισό του 2026.
Για τη διασύνδεση Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ αν και δέχθηκε ερωτήσεις από αναλυτές, η διοίκηση δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες και είπε πως είναι σε συζητήσεις με τους άλλους μετόχους του έργου για την επίλυση των θεμάτων. Η διασύνδεση θα προχωρήσει στο προσεχές μέλλον είπε ο κ.Προκόπης Μαυρωτάς, διευθυντής οικονομικών και λογιστικών υπηρεσιών της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.
Το WACC
Η συζήτηση για το WACC της περιόδου 2026-2029 με το ρυθμιστή θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, πιθανότατα στα μέσα καλοκαιριού και η διοίκηση εξέφρασε την πεποίθηση πως θα έχει μία δίκαιη τιμή για να μπορέσει να προχωρήσει το επενδυτικό σχέδιο.
Στο τέλος του 2025 η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση (RAB) του ΑΔΜΗΕ θα είναι στα 2,846 δισ. ευρώ και θα αυξάνεται κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.
3.175
2.09% (0.065)
Σύμβολο
ΑΔΜΗΕ
Συν.Όγκος
969,424
Τζίρος
3,060,095
Υψηλό ημέρας
3.25
Χαμηλό ημέρας
3.075
Άνοιγμα ημέρας
3.075
Προηγούμενο κλείσιμο
3.11
Τελευταία Ενημέρωση 30/05/2025 17:15:38
Σχόλια αναγνωστών