πάμε euro

Γλασκώβη: Το Χάμπντεν Παρκ που προσφέρεται για «σκωτσέζικα ντουζ»

Γλασκώβη: Το Χάμπντεν Παρκ που προσφέρεται για «σκωτσέζικα ντουζ»

Προ των πυλών βρίσκεται πλέον η έναρξη του EURO 2020, με το Χάμπντεν Παρκ στη Σκωτία να αποτελεί ένα από τα 11 γήπεδα που θα φιλοξενήσει τις παραστάσεις της διοργάνωσης που συμπληρώνει 60 χρόνιας υπόστασης.

Πρόκειται για το Στάδιο της Γλασκώβης, το οποίο όταν δημιουργήθηκε και κυρίως τη δεκαετία του 1930, αποτελούσε το μεγαλύτερο στο είδος του σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το πρώτο ματς που έλαβε χώρα εκεί ήταν αυτό ανάμεσα στην Σκωτία και την Αγγλία το 1929, σε ένα ματς που παρά το γεγονός πως οι γηπεδούχοι έμειναν από το πρώτο μέρος με 10 ποδοσφαιριστές, απέσπασαν τον βαθμό της ισοπαλίας στην τελευταία φάση της αναμέτρησης και πανηγύρισαν έξαλλα.

Το Χάμπντεν Παρκ άλλωστε φημίζεται και για την εξαιρετική ακουστική που διαθέτει, με το συγκεκριμένο γκολ, πριν από τη λήξη της αναμέτρησης να γίνεται αντιληπτό, σύμφωνα με «μαρτυρίες» μέχρι και 1 χιλιόμετρο μακριά!

Αντιστοίχως, οκτώ χρόνια αργότερα, σε ένα ματς που έλαβε χώρα και πάλι ανάμεσα στις δύο χώρες, έγινε ρεκόρ προσέλευσης κόσμου, το οποίο κρατάει μέχρι και σήμερα (149.415 άτομα), ενώ η τεράστια έκταση του, έχει ως συνέπεια την διοργάνωση 41 συναυλιών από το 1987 μέχρι και σήμερα!
EDxnu01W4AAp8sm_1.jpg

Παρόλα αυτά, η χωρητικότητα του περιορίστηκε ένα χρόνο πριν από την αλλαγή της χιλιετίας, με αποτέλεσμα πλέον να χωράει περίπου 52.000 άτομα.

Το Χάμπντεν Παρκ συνολικά έχει «φιλοξενήσει» πληθώρα σημαντικών ποδοσφαιρικών γεγονότων, με τον τελικό του European Cup το 1960 ανάμεσα στην Ρεάλ και την Άϊντραχτ Φρανκφούρτης να είναι το πρώτο (7-3), και να ακολουθούν οι τελικοί του 1967, του 1976 και του 2002.

Παράλληλα εκεί έλαβε χώρα και ο τελικός του ΟΥΕΦΑ το 2007 ανάμεσα σε Σεβίλλη και Εσπανιόλ  (2-2, 3-1 στα πέναλτι), αλλά και οι ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012!

Κάπως έτσι, φτάσαμε και στο σήμερα. Στο EURO του 2020, όπου επέλεξε το Χάμπντεν Παρκ και τη Γλασκώβη, ως μία από τις 11 έδρες που θα φιλοξενήσουν τα 60 χρόνια υπόστασής του! Η απόφαση ελήφθη το 2015, θα γίνει πράξη σε λίγες ημέρες από τώρα και θα αφορά τρεις αναμετρήσεις του 4ου ομίλου και ένα ματς στη φάση των «16» της διοργάνωσης.
E2vaxzzXIAEw5g1_1.jpg

Αναλυτικά αυτά είναι:

  • 14 Ιουνίου - Σκωτία – Τσεχία 
  • 18 Ιουνίου - Κροατία – Τσεχία 
  • 22 Ιουνίου - Σκωτία – Κροατία 
  • 29 Ιουνίου - Φάση των 16 

Αυτές αναμένεται να είναι οι τέσσερις αναμετρήσεις που θα φιλοξενήσει το Χάμπντεν Παρκ, με την αναμέτρηση της Κροατίας απέναντι στην Τσεχία, να συμπίπτει και με το ματς της Σκωτίας με την Αγγλία!

Δημήτρης Μανάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης