πάμε euro

Πρωταθλητές την ίδια σεζόν στην Ευρώπη με σύλλογο και Εθνική: Ζορζίνιο και Έμερσον μπήκαν στο κλειστό κλαμπ των «14»

Πρωταθλητές την ίδια σεζόν στην Ευρώπη με σύλλογο και Εθνική: Ζορζίνιο και Έμερσον μπήκαν στο κλειστό κλαμπ των «14»

Το δίδυμο των Ζορζίνιο και Έμερσον βρίσκεται πλέον στο «κλειστό» κλαμπ των ποδοσφαιριστών που κατέκτησαν Ευρωπαϊκό τρόπαιο με την Εθνική και τον σύλλογό τους την ίδια χρονιά!

Σχετικά Άρθρα

H Ιταλία μετουσίωσε την εξαιρετική πορεία που «χάραξε» στο φετινό EURO με την κατάκτηση του τίτλου και εδώ και λίγα 24ωρα είναι η νέα Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Μερική από τη δόξα της «Σκουάντρα Ατζούρα» και του Ρομπέρτο Μαντσίνι, έρχονται να… κλέψουν οι Ζορζίνιο και Έμερσον, που εντάσσονται σε μία μικρότερη «ομάδα», της τάξεως των 14 ποδοσφαιριστών. Όλοι αυτοί κατόρθωσαν την ίδια χρονιά να σηκώσουν Ευρωπαϊκό Κύπελλο τόσο με την Εθνική τους, όσο και με το σύλλογο στον οποίο ανήκουν.

Αμφότεροι οι δύο Ιταλοί, φορώντας ξανά τις μπλε εμφανίσεις τους για λογαριασμό της Τσέλσι, είχαν πανηγυρίσει την κατάκτηση του Champions League ενάμιση μήνα νωρίτερα!

E6DOUGgWEAANPJo.jpg

Ωστόσο, «εν αρχή ην…» ένας Ισπανός αλλά με ιταλική ομάδα. Πιο συγκεκριμένα, ο Λουίς Σουάρεθ, που το 1964 βρισκόταν στο δυναμικό της Ίντερ και μαζί της κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, λίγο καιρό μετά έφερε στο «σπίτι» του το μετάλλιο πρωταθλητή Ευρώπης με την «Φούρια Ρόχα», αφού «λύγισε» τη τότε Σοβιετική Ένωση με 2-1.

Χρειάστηκε να περάσουν 24 ολόκληρα χρόνια για να δει ξανά το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κάτι ανάλογο. Το 1988 και στα πρώτα «βήματα» της νέας εκδοχής του EURO, οι Φαν Μπρόκελεν, Ρόναλντ Κούμαν, Φαν Άρλε, Φάνεμπουργκ και Κίφτ χάρισαν στην Εθνική Ολλανδίας το τρόπαιο απέναντι στη Σοβιετική Ένωση.

Μία σπουδαία σεζόν για όλους αυτούς, που συνδυάστηκε με τον μοναδικό τίτλο Πρωταθλήτριας Ευρώπης που αναγράφεται στην ιστορία της PSV Αϊντχόφεν. Έχοντας στο ρόστερ τους ίδιους ποδοσφαιριστές επικράτησε της Μπενφίκα στα πέναλτι παίρνοντας το τρόπαιο.

Στη πιο σύγχρονη ιστορία του θεσμού, εμφανίζονται ως Πρωταθλήτριες η Γαλλία και η Πορτογαλία, με συνδετικό κρίκο τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Κριστιάν Καρεμπέ και ο Νικολά Ανελκά ήταν εκ των πρωταγωνιστών του ισπανικού συλλόγου στην κατάκτηση του Champions League το 2000.


Τα σκήπτρα πέρασαν το 2016 στους Κριστιάνο Ρονάλντο και Πέπε, με τους δύο να αποτελούν σημεία αναφοράς στα πιο επιτυχημένα χρόνια της «Βασίλισσας», με τρεις σερί κατακτήσεις του τροπαίου και τέσσερις συνολικά σε πέντε σεζόν!

Το 2012, η εκπληκτική σεζόν του Φερνάντο Τόρες πιστώθηκε με την παρουσία και εν τέλη τη νίκη σε 2 τελικούς! Έχοντας στο πλευρό του τον Χουάν Μάτα, έγιναν μέλη του συγκεκριμένου κλαμπ, αφού βγήκαν κερδισμένοι στις κούρσες της Τσέλσι για το Champions League και της Ισπανίας στο EURO, όπου διατήρησε τον τίτλο της με τη νίκη με 4-0 επί των Ιταλών!

Οι πολυνίκες αυτοί διαμορφώνουν ένα δικό τους μικρόκοσμο για το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο με ένα «περιορισμένων» θέσεων κλαμπ. Και μόνο στο άκουσμα των 14 ποδοσφαιριστών διαπιστώνεται το πόσο δύσκολο είναι σε βάθος 60 χρόνων να συνυπάρξουν πρωταθλητές Ευρώπης την ίδια σεζόν και σε σύλλογο και με την Εθνική τους ομάδα!

Σταυρούλα Μουστακάτου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης