πάμε euro

EURO 2020, Πολωνία - Σλοβακία 1-2: Πολύ σκληρή για τους Πολωνούς η Σλοβακία, «βουνό» η πρόκριση για την παρέα του Λεβαντόφσκι!

EURO 2020, Πολωνία - Σλοβακία 1-2: Πολύ σκληρή για τους Πολωνούς η Σλοβακία, «βουνό» η πρόκριση για την παρέα του Λεβαντόφσκι!
5ος όμιλος: «Άλμα» πρόκρισης έκανε η Σλοβακία στην Αγία Πετρούπολη, αφού επικράτησε με 2-1 της Πολωνίας που έπαιζε με παίκτη λιγότερο από το 62' και έθεσε εν αμφιβόλω τη συνέχεια της παρέας του Λεβαντόφσκι στη διοργάνωση.

Τα αμυντικά κενά της Πολωνίας και την αποβολή του Κρικόβιακ εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο η Σλοβακία. Με μια φανταστική ατομική ενέργεια του Ρόμπερτ Μακ που οδήγησε στο αυτογκόλ του Σέζνι (18') και ένα γκολ του Σκρίνιαρ (69') που προήλθε από κόρνερ, ξεπέρασε το εμπόδιο των «αετών», οι οποίοι δεν κατάφεραν να χτίσουν πάνω στη γρήγορη ισοφάριση του δεύτερου ημιχρόνου με το γκολ του Λινέτι (46').

Η ομάδα του Πάουλο Σόουζα δεν κατάφερε σε ακόμη μία μεγάλη διοργάνωση να πετύχει δύο γκολ και πάνω, τα οποία απόψε (14/06) θα της ήταν απαραίτητα για να ανατρέψει το προβάδισμα των Σλοβάκων.

 

«Αχίλλειος πτέρνα» η δεξιά πλευρά – το «σόλο» του Μακ έδωσε τη λύση

Τα πρώτα δέκα λεπτά του παιχνιδιού κύλησαν χωρίς να συμβεί οτιδήποτε το αξιοσημείωτο. Οι δύο ομάδες, παρότι έδειξαν διάθεση να δημιουργήσουν προϋποθέσεις, ο γεμάτος άξονας και το σκληρό παιχνίδι εκατέρωθεν δεν άφησαν περιθώρια.

Στο 14’, ωστόσο, ο Ντούντα με μια προσωπική ενέργεια από την αριστερή πλευρά, προειδοποίησε. Βρέθηκε στο ένας με έναν με τον Μπερεζίνσκι, πάτησε περιοχή, σούταρε, αλλά η μπάλα κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων του Σέζνι.

Οι δύο ομάδες συνέχισαν να δυσκολεύονται να κυκλοφορήσουν την μπάλα, μέχρις ότου στο 18ο λεπτό, μια φανταστική ατομική ενέργεια του πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ, Ρόμπερτ Μακ, ξανά από την αριστερή πλευρά, έφερε το πρώτο γκολ της αναμέτρησης, έστω κι αν αυτό, εν τέλει, χρεώθηκε στον Σέζνι ως αυτογκόλ.


Χρειάστηκε να περάσουν εννέα λεπτά μέχρι να σημειωθεί κάποια νέα καλή προσπάθεια. Ο Κούτσκα στο 27', έκανε το σουτ εκτός περιοχής, με την μπάλα να καταλήγει ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Πολωνού γκολκίπερ.

Ανούσια κατοχή από την Πολωνία-η Σλοβακία το προβάδισμα στην ανάπαυλα

Το σύνολο του Πάουλο Σόουζα μπορεί να έφτασε σε υψηλά επίπεδα κατοχής της μπάλας, αλλά δεν την αξιοποίησε επουδενί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί πως η πρώτη αξιόλογη προσπάθεια των Πολωνών ήρθε στο 34’ με σουτ εκτός περιοχής από τον Κρικόβιακ, που έφυγε πάνω από την εστία του Ντουμπράβκα, ενώ και η πρώτη τελική του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στο παιχνίδι (42’) πέρασε απελπιστικά άουτ.

Ο Ζιελίνσκι έμοιαζε ο μόνος με διάθεση να δημιουργήσει, ωστόσο, κλείστηκε από το σλοβάκικο «τείχος» και έτσι η ομάδα του ολοκλήρωσε το πρώτο ημίχρονο με 58% κατοχή της μπάλας, αλλά χωρίς σουτ στην εστία.

Το ταχύτερο γκολ σε δεύτερο ημίχρονο στην ιστορία του EURO έδωσε «πνοή» στο ματς

Μέσα σε 21 δευτερόλεπτα από την έναρξη του δεύτερου μέρους, η Πολωνία μέτρησε 13 επαφές με την μπάλα και κατάφερε να φέρει το ματς στα ίσα. Ο Ρίμπας βρέθηκε μέσα στην περιοχή, γύρισε την μπάλα στον Λινέτι και αυτός την έσπρωξε στα δίχτυα του Ντουμπράβκα κάνοντας το 1-1.


Ωστόσο, στο 62ο λεπτό οι ισορροπίες του παιχνιδιού άλλαξαν, αφού ο σταθερότατος ως εκείνο το σημείο Κρικόβιακ, αντίκρισε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα και πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια.

Η Σλοβακία δεν άφησε την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη, πήρε μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και από μία στημένη φάση, κατάφερε να ανακτήσει το προβάδισμα της αναμέτρησης με σουτ του Σκρίνιαρ στο 69'.


Έστω και με δέκα παίκτες η Πολωνία είχε τις ευκαιρίες της

Από το σημείο εκείνο και μετά, ο ρυθμός του ματς έπεσε δραματικά. Ο Τάρκοβιτς πραγματοποίησε τις πρώτες του αλλαγές στο 87' με στόχο να δώσει ανάσες εν όψει της πίεσης των Πολωνών, ωστόσο, η ομάδα του κινδύνεψε αρκετά. Στο 88ο λεπτό λίγο έλειψε να χαθεί το προβάδισμα, αλλά ο Λεβαντόφσκι μετά από εκτέλεση κόρνερ δεν πρόλαβε να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα του Ντουμπράβκα.

Το ξέσπασμα της Πολωνίας συνεχίστηκε. Με τη συμπλήρωση των ενενήντα λεπτών, ο Μπέντναρεκ βρέθηκε στη μεγάλη περιοχή, η μπάλα με αρκετή δόση τύχης στρώθηκε στα πόδια του, αλλά το σουτ του πέρασε βασανιστικά έξω από το δεξί δοκάρι του Ντουμπράβκα. Ένα λεπτό αργότερα ήταν η σειρά του νεοεισελθέντα Σβιντέρφσκι να απειλήσει, αλλά ο Σλοβάκος τερματοφύλακας μπλόκαρε σταθερά, σφραγίζοντας τη νίκη για την ομάδα του.


Πολωνία (Πάουλο Σόουζα): Σέζνι – Μπερεζίνσκι, Γκλικ, Μπέντναρεκ, Ρίμπους (74' Πούχατζ) – Λίνετι (74' Φρανκόφσκι), Κρικόβιακ, Κλιχ (85' Μόντερ) – Γιόσβιακ, Λεβαντόφσκι, Ζιελίνσκι (85' Σβιντέρφσκι)

Σλοβακία (Στέφαν Τάρκοβιτς): Ντουμπράβκα – Πέκαρικ, Σάτκα, Σκρίνιαρ, Χούμποτσαν – Χάρασλιν (87' Ντουρίς), Κούτσκα, Χρομάντα, Μακ (87' Σουσλόφ) – Χάμσικ, Ντούντα (90+2' Γκρεγκούς)

Βαθμολογία (5ος όμιλος):
Σλοβακία 3
Ισπανία 0
Σουηδία 0
Πολωνία 0

Επόμενοι αγώνες (2η αγωνιστική):
Σουηδία-Σλοβακία (18/06, 16:00)
Ισπανία-Πολωνία (19/06, 22:00)

Φάνης Τσοκανάς

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης