πάμε euro

Πορτογαλία: Μπορεί ο «δικός μας» Φερνάντο Σάντος και οι σταρ του να επαναλάβουν τον άθλο του 2016;

Πορτογαλία: Μπορεί ο «δικός μας» Φερνάντο Σάντος και οι σταρ του να επαναλάβουν τον άθλο του 2016;

Στην «μάχη» του EURO ρίχνεται απόψε η Πορτογαλία, με την ομάδα του Φερνάντο Σάντος να ξεκινάει το ταξίδι της στην διοργάνωση απέναντι στην Ουγγαρία, με στόχο να εντυπωσιάσει τον ποδοσφαιρικό πλανήτη για δεύτερη διαδοχική φορά.

Πρόκειται για την 7η διαδοχική φορά που η Πορτογαλία θα παραβρεθεί στο EURO, από τις οκτώ φορές που έχει αγωνιστεί συνολικά. Στόχος της είναι να επαναλάβει το «θαύμα» της προηγούμενης συμμετοχής της.

Το «στοίχημα» του Φερνάντο Σάντος με μία διαφορετική έκδοση της Πορτογαλίας

Η Πορτογαλία πλέον έχει απέναντί της… τον εαυτό της με στόχο να φτάσει μακριά στην διοργάνωση, να ξεπεράσει τα εμπόδια του 6ου ομίλου, ο οποίος είναι με διαφορά ο δυσκολότερος, μιας και σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται οι Γαλλία, Γερμανία και Ουγγαρία, και να προχωρήσει με τον Φερνάντο Σάντος μέχρι και την 11η Ιουλίου.

Την τελευταία ημέρα του EURO και τον τελικό της διοργάνωσης, στον οποίο αν φτάσει θα είναι ο δεύτερος διαδοχικός του Κριστιάνο Ρονάλντο, με βασική επιθυμητή διαφορά, να καταφέρει να αγωνιστεί.

Μέχρι τώρα άλλωστε, η Πορτογαλία αποτελεί την μοναδική Ευρωπαϊκή ομάδα, η οποία έχει διατηρήσει τον τίτλο της για 5 χρόνια, «ευνοούμενη» από την περσινή παράταση που πήρε το EURO, εξαιτίας της πανδημίας. Μπορεί ο Φερνάντο Σάντος να ακολουθήσει την ίδια συνταγή και στην φετινή διοργάνωση; Η τρέχουσα εκδοχή της άλλωστε αποτελεί μία πολύ πιο βελτιωμένη έκδοση της ομάδας, που κατέκτησε το EURO, πριν από 5 χρόνια…
tdnkrrfxqnnwgvhrmfpu_1.jpg

Τα κλειδιά της πολυπόθητης επιτυχίας: Ο «ρέκορντμαν» Κριστιάνο Ρονάλντο

Η συγκεκριμένη συζήτηση δεν μπορεί να ξεκινήσει, δίχως να περιλαμβάνεται σε αυτήν ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στον κόσμο, ο οποίος έχει βρει δίχτυα σε 4 διαφορετικά EURO, έχοντας φτάσει και σε δύο τελικούς, στους οποίους επικράτησε σε αυτόν που… μοιραία δεν αγωνίστηκε.

Πλέον, σε μερικές ώρες από τώρα, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την 176η εμφάνισή του με τα χρώματα της χώρας του, έχοντας σκοράρει 104 φορές. Σαφώς, πρόκειται για τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία της Πορτογαλίας, με το προαναφερθέν ρεκόρ του να επιτυγχάνεται απέναντι στην σημερινή αντίπαλό του, στην προηγούμενη αναμέτρηση των δύο ομάδων πριν από μία τετραετία.

Τότε, στο ματς του Ιουνίου του 2016, ο Πορτογάλος σταρ είχε πετύχει δύο γκολ, και είχε μοιράσει μία ασίστ, φέροντας την απόλυτη ευθύνη για την ισοπαλίας της χώρας του με την Ουγγαρία. Σήμερα επιθυμεί να πραγματοποιήσει κάτι ανάλογο, απέναντι στην «άσημη» Ουγγαρία, που προέβη στην δεύτερη διαδοχική συμμετοχή της στην διοργάνωση, με βασικό στόχο βεβαίως ένα καλύτερο αποτέλεσμα από εκείνο το 3-3.
E36FPu7WQAEAnv8.jpg

Ρούμπεν Ντίας: Ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός της Premier League στο… Πούσκας Αρένα

Ήταν αναμφίβολα ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός της Premier League, και δικαίως κατέκτησε το βραβείο του πολυτιμότερου ποδοσφαιριστή του αγγλικού πρωταθλήματος, έπειτα από ψηφοφορία της Ένωσης Συντακτών ποδοσφαίρου.

Με την ανάδειξή του αυτή μάλιστα, έγινε ο πρώτος κεντρικός αμυντικός που κατακτά το συγκεκριμένο βραβείο κατά την διάρκεια του 21ου αιώνα, με τον πρώην ποδοσφαιριστή της Λίβερπουλ, Στιβ Νίκολ, να είναι ο τελευταίος που κατόρθωσε κάτι ανάλογο το 1986.

Πλέον, έπειτα από την άκρως επιτυχημένη χρονιά που πραγματοποίησε με την Μάντσεστερ Σίτι, είναι έτοιμος να εμφανιστεί για 29η φορά με την Εθνική Πορτογαλίας, όντας μάλιστα για πρώτη φορά στην αποστολή της χώρας του σε κάποιο EURO.
EkE1S8PXkAAzfjV.jpg

Άξιο αναφοράς είναι μάλιστα πως συνολικά μετρά μόλις 3 ήττες με την Πορτογαλία, με τις δύο τελευταίες να έχουν σημειωθεί από μία την τελευταία διετία, και την πιο πρόσφατη να είναι η εκτός έδρας νίκη της Γαλλίας, τον Νοέμβριο του 2020 (0-1), με γκολ του Ενγκολό Καντέ.

Και φτάνουμε στο σήμερα, με βασικό ερώτημα, αν η Πορτογαλία μπορεί να γίνει η πρώτη ομάδα μετά την Ισπανία, που θα κατακτήσει για δεύτερη διαδοχική φορά του EURO, συμπληρώνοντας σχεδόν μία δεκαετία δικής της κυριαρχίας στην Ευρώπη

Ο δρόμος δεν είναι εύκολος αλλά ο Φερνάντο Σάντος έχει τον τρόπο. Αρχής γενομένης από την αναμέτρηση απέναντι στην Ουγγαρία, από την οποία η Πορτογαλία σε 13 αναμετρήσεις δεν έχει ηττηθεί ποτέ. Ένα πολύ κρίσιμο ματς, που θα δείξει αν η βελτίωσή της πιστοποιείται στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου ή αποτελεί μία προσωπική εξέλιξη που δεν έχει θετικό αντίκτυπο στο DNA που δημιούργησε πριν από 5 χρόνια…

Δημήτρης Μανάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης