πάμε euro

Εθνική Ιταλίας 2021 vs Εθνική Ιταλίας 2000: Πέντε «σημάδια» της... μοίρας

Εθνική Ιταλίας 2021 vs Εθνική Ιταλίας 2000: Πέντε «σημάδια» της... μοίρας

Κάνοντας το 3/3 στον όμιλο της και ούσα από χθες (20/6) στους «16» του φετινού Euro, η εθνική Ιταλίας του '21 φέρνει αναμνήσεις του... 2000 εμφανίζοντας πέντε «σημάδια» της «μοίρας».

Νίκη επί της Τουρκίας με 3-0 στην πρεμιέρα του φετινού EURO, νίκη επί της Ελβετίας στην δεύτερη αγωνιστική πάλι με 3-0 και νίκη με αντίπαλο την Ουαλία με τελικό αποτέλεσμα 1-0.

Κάπως έτσι, ολοκληρώθηκε η πορεία της εθνικής ομάδας της Ιταλίας στην φάση των ομίλων του EURO 2020 και πλέον παρέα με την Ουαλία, η οποία τερμάτισε στην δεύτερη θέση, αποτελούν τις πρώτες δύο ομάδες που βρίσκονται ήδη στους «16» της διοργάνωσης.

Όμως, πέρα από την πρόκριση, οι Ιταλοί κατάφεραν κάτι το οποίο θυμίζει αρκετά κάτι από τα... παλιά και πιο συγκεκριμένα το EURO του 2000, όταν τότε στην φάση των ομίλων πέτυχαν το 3Χ3, προκρίθηκαν ως πρώτοι στην επόμενη φάση του τότε θεσμού και ο Ιούλιος εκείνης της χρονιάς, τους βρήκε στον μεγάλο τελικό.

Γι' αυτό τον λόγο, το «BN Sports» βρήκε πέντε ομοιότητες με την πορεία της Εθνικής Ιταλίας του τότε με εκείνη του τώρα στην φάση των ομίλων, οι οποίες κάλλιστα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κι ως «σημάδια» της... μοίρας.

Ίδια αρχή, ίδιο «θύμα»

E3qfXUwXwAERaYZ.jpg

Αρχή από το πρώτο «σημάδι» της... μοίρας της Εθνικής Ιταλίας και από την «πρεμιέρα» των Ιταλών στο EURO 2000 και στο EURO 2020, η οποία έχει κοινό παρονομαστή μία και μόνο εθνική ομάδα.

Την εθνική ομάδα της Τουρκίας!

Πιο συγκεκριμένα, σε εκείνη την διοργάνωση η οποία διεξήχθη σε Βέλγιο και Ολλανδία, η ομάδα του Ντίνο Τζοφ άρχισε τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της στις 11 Ιουνίου απέναντι στην εθνική ομάδα της Τουρκίας και κερδίζοντας την με σκορ 2-1, κατάφερε να μπει με το «δεξί» στον τότε θεσμό και να αρχίσει με θετικό πρόσημο της υποχρεώσεις της.

Όμως, 21 χρόνια αργότερα η μοίρα έφερε πάλι τους Τούρκους στον «δρόμο» των Ιταλών και πάλι στην πρώτη αγωνιστική των ομίλων του EURO.

Στις 11 Ιουνίου του 2021, η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι έκανε την «πρεμιέρα» της στο EURO 2020 απέναντι στην ομάδα της Τουρκίας, την οποία και «καθάρισε» με 3-0 μπαίνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση των εθνικών ομάδων.

Επίθεση... φωτιά

Δεύτερο κατά σειρά... μοιραίο «σημάδι» είναι η επιθετική γραμμή των Ιταλών, η οποία μόνο μη παραγωγική δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ο λόγος;

Στην διοργάνωση του 2000 το «κοντέρ» των Ιταλών στην φάση των ομίλων σταμάτησε στα έξι γκολ, όσα πέτυχαν και οι Ιταλοί του τώρα στο φετινό EURO, μιας και το πρώτο τέρμα στην πρώτη «στροφή» με την Τουρκία προήλθε από αυτογκόλ.

Αναλυτικότερα, δύο γκολ απέναντι στην Τουρκία, δύο με το Βέλγιο και δύο με αντίπαλο την Σουηδία στην τελευταία αγωνιστική του ομίλου, ήταν ο επιθετικός απολογισμός του συνόλου του Ντίνο Τζοφ τότε.

Απεναντίας, τρία γκολ στην «πρεμιέρα» με τους Τούρκους, τρία στην δεύτερη αγωνιστική με τους Ελβετούς και ένα για... κλείσιμο στον αγώνα με την Ουαλία, ήταν αυτά που σημείωσε η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι.

E4WqC6HWQAM0z0b.jpg


Γκολ με το... σταγονόμετρο

Όμως, μπορεί επιθετικά η Ιταλία του 2000 με την Ιταλία του 2021 να μην διαφέρει καθόλου σε απολογισμό γκολ , αλλά στον αμυντικό τομέα και οι δύο φάνηκαν αξιοπρεπέστατες.

Ωστόσο, η τωρινή «Σκουάντρα Ατζούρα» βρίσκεται ένα κλικ, ή μάλλον... δύο κλικ πιο πάνω από την τότε ομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, μπορεί και τις δύο αυτές χρονιές, οι Ιταλοί να δέχθηκαν γκολ με το... σταγονόμετρο στην φάση των ομίλων, όμως η Εθνική Ιταλίας του 2021 μπορεί να περηφανεύεται για το ότι κράτησε ανέπαφη την εστία της και στις τρεις αναμετρήσεις, πράγμα το οποίο η εθνική Ιταλίας του 2000 δεν το κατάφερε.

Η ομάδα του Ντίνο Τζοφ δέχθηκε ένα γκολ από τους Τούρκους στην πρώτη αγωνιστική και ένα γκολ από τους Σουηδούς στην τελευταία «στροφή» των ομίλων, ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση του EURO 2000 με δύο γκολ παθητικό.

«Αγαπημένο... δεύτερο ημίχρονο»

Βέβαια, ακόμη μια ομοιότητα της Ιταλίας του φετινού EURO με την Ιταλία του EURO του 2000, είναι και η χρονική περίοδος όπου η «Σκουάντα Ατζούρα»... σκότωνε τους αντιπάλους της και «καθάριζε» τις νίκες.

Η χρονική περίοδος αυτή ήταν και είναι το δεύτερο ημίχρονο.

Όπως η ομάδα του Ντίνο Τζοφ, έτσι και το σύνολο του Ρομπέρτο Μαντσίνι θα έλεγε κανείς πως «αγαπάει» το δεύτερο ημίχρονο, εφόσον και οι δύο Εθνικές ομάδες ουσιαστικά «καθάριζαν» την υπόθεση της νίκης μετά το 45'.

Στην διοργάνωση του 2000, τέσσερα από τα έξι γκολ που σκόραραν οι Ιταλοί «έφτασαν» στο δεύτερο 45λεπτο του αγώνα, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τους τρεις βαθμούς της νίκης.

Στον θεσμό του 2020, εξίσου τα τέσσερα τέρματα που προήλθαν από ιταλικά πόδια σημειώθηκαν στα δεύτερα 45' λεπτά της «μονομαχίας»,

Γκολ από την μέση και... πάνω

Τέλος, μια ακόμη ομοιότητα της Εθνικής Ιταλίας του 2000 με εκείνη του σήμερα είναι η προέλευση των γκολ ή πιο ειδικά η «γραμμή» της ομάδας η οποία πέτυχε τα περισσότερα γκολ.

Και στις δύο περιπτώσεις ήταν η μεσοεπιθετική γραμμή!

Στην Ιταλία του τότε, από τα έξι γκολ που σημειώθηκαν τα πέντε προήλθαν από τους μέσους και τους μεσοεπιθετικούς της ομάδας και συγκεκριμένα τους Αντόνιο Κόντε, Φραντσέσκο Τότι, Στέφανο Φιόρε, Λουίτζι Ντι Μπάτζιο και Αλεσσάντρο Ντελ Πιέρο, οι οποίοι πέτυχαν από ένα γκολ έκαστος στους τρεις αγώνες των ομίλων του EURO 2000.

Ο μοναδικός «καθαρός» επιθετικός, ο οποίος σκόραρε στον τότε όμιλο, ήταν ο Φίλιππο Ιντζάκι απέναντι στην Τουρκία στην πρώτη αγωνιστική.

Στην Ιταλία του τώρα όμως, από τα επτά ιταλικά γκολ τα τέσσερα «ήρθαν» από την μεσοεπιθετική γραμμή της ομάδας, με τους Μανουέλ Λοκατέλι, ο οποίος σκόραρε δις, Λορέντζο Ινσίνιε και Ματέο Πεσίνα να κάνουν την εξής διαφορά.

Βέβαια, τα υπόλοιπα δύο τέρματα τα πέτυχε ένας έτερος «καθαρός» σέντερ – φορ, ο Τσίρο Ιμόμπιλε.

Και κάπως έτσι, αν το απόφθεγμα «Η ιστορία είναι ο οδηγός του μέλλοντος» επιβεβαιώνεται, η φετινή Εθνική ομάδα της Ιταλίας μοιάζει να... βλέπει αρκετά μακριά στο φετινό EURO, όμως για την ιστορία, το 2000 η Ιταλία του Ντίνο Τζοφ μπορεί να έφτασε ως τον τελικό αλλά ηττήθηκε με τον πιο «σκληρό» τρόπο από τους Γάλλους με 2-1!

Μαρίνος Πάντζης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης