πάμε euro

Δανία: Το παραμύθι της δεύτερης ευκαιρίας!

Δανία: Το παραμύθι της δεύτερης ευκαιρίας!
Μετά το σοκ της κατάρρευσης του Κρίστιαν Έρικσεν, η Δανία παίρνει μια δεύτερη ευκαιρία στο EURO 2020, και όπως και το 1992, είναι έτοιμη να το εκμεταλλευτεί.

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν,  Δανός στην καταγωγή, υπήρξε από τους πιο διάσημους και αγαπημένους συγγραφείς παραμυθιών, έχοντας μάλιστα μεγαλώσει γενιές και γενιές με τις ιστορίες του. Ένα από τα πιο αγαπημένα του παραμύθια «Η Μικρή Γοργόνα» έχει γίνει γλυπτό που κοσμεί έναν βράχο δίπλα στο ποτάμι στο Langelinie, στην Κοπεγχάγη. Οι Δανοί έχουν συνδέσει σε μεγάλο βαθμό την κουλτούρα τους με τον Άντερσεν δείχνοντας υπέρμετρη λατρεία στα παραμύθια του και ίσως αυτό να εξηγεί γιατί η μοίρα τους επιφυλάσσει θαύματα. 

Δανία, σε μία εξαιρετική εμφάνιση απέναντι στη Ρωσία, νίκησε με 4-1 και με την βοήθεια του Βελγίου που κέρδισε τη Φινλανδία (2-0) στο έτερο παιχνίδι του 2ου ομίλου, προκρίθηκε στην επόμενη φάση του EURO 2020, ως δεύτερη του ομίλου. 

Πρόκειται για μία ιστορική πρόκριση, αν αναλογιστούμε τις δύο ήττες που προηγήθηκαν σε ισάριθμες αναμετρήσεις, με αντιπάλους την Φινλανδία και το Βέλγιο. Μάλιστα το επίτευγμα αυτό, να ξεκινήσει μια ομάδα έχοντας δύο ήττες και να προκριθεί εν τέλει, δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά σε EURO! 

E4dyWK9XIAMVOTK.jpg

Η ειδοποιός διαφορά αυτής της ιδιαίτερης και ανεπανάληπτης πρόκρισης είναι ότι η Δανία το Σάββατο 12/6 ηττήθηκε από την Φινλανδία, σ’ ένα παιχνίδι που δεν έπρεπε να γίνει ποτέ!  

Στο ίδιο γήπεδο που προ ημερών όλος ο πλανήτης με κομμένη την ανάσα παρακολουθούσε την μάχη ενός ανθρώπου να κρατηθεί στη ζωή, στο ίδιο γήπεδο οι Δανοί πανηγύρισαν σαν μια γροθιά την πρόκριση τους στους «16» της διοργάνωσης. 

Το χρονικό ενός (ή και παραπάνω) θαύματος!  

Λίγα λεπτά πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου ο χρόνος στο «Πάρκεν» πάγωσε. Η καρδιά του Κρίστιαν Έρικσεν σταμάτησε καθώς εκείνος κατέρρεε στον αγωνιστικό χώρο. Οι συμπαίκτες του, οι αντίπαλοι, η οικογένεια του, οι φίλαθλοι στις κερκίδες, ο κόσμος που παρακολουθούσε το παιχνίδι από το σπίτι γινόντουσαν όλοι μάρτυρες μιας τρομακτικής στιγμής όπου δεν χωράνε λόγια. Μάτια δακρυσμένα, μάτια γουρλωμένα, κομμένη ανάσα, παλμοί σε εγρήγορση και όλα αυτά σαν σε slow motion, σαν να μην κυλούσαν τα δευτερόλεπτα και όλοι ανήμποροι να καταλάβουν τι γίνεται. 

Το σώμα του Κρίστιαν Έρικσεν κείτονταν στο χορτάρι, ο αρχηγός της Δανίας, Σίμον Κιάερ, έτρεξε να τον βοηθήσει δίνοντας στο σώμα του τη σωστή θέση και κρατώντας τη γλώσσα του ώστε να μην γυρίσει. Την ίδια στιγμή το ιατρικό τιμ διέσχιζε τον αγωνιστικό χώρο τρέχοντας και φτάνοντας δίπλα του ξεκίνησαν αμέσως ΚΑΡΠΑ και έπειτα τον απινιδωτή. Τα πλάνα σοκαριστικά. Ο Κιάερ με τους συμπαίκτες του φτιάχνουν ένα τείχος προστασίας και στοργής γύρω από τον Έρικσεν. Χέρι με χέρι, καρδιά με καρδιά ενώνονται για να τον σώσουν από την ανθρωποφαγία του Τύπου και να μπορέσουν οι γιατροί να κάνουν την δουλειά τους.  

ef476fe370e2e35b74e8c49f3ef483c1_XL.jpg

Τραγική φιγούρα η σύζυγος του Κρίστιαν, Σαμπρίναπου προσπάθησε να φτάσει κοντά του σε κατάσταση σοκ και μέσα στα κλάματα, με τον Κιάερ να σπεύδει να της συμπαρασταθεί και να της δώσει δύναμη. Ένας αρχηγός που λειτούργησε με απόλυτη ψυχραιμία και βρέθηκε όλες τις στιγμές εκεί που έπρεπε προκειμένου να βοηθήσει ώστε να έχουν όλα ένα αίσιο τέλος.
 
E33TAbuXIAEGBC3.jpg

Τα λεπτά συνεχίζουν να περνάνε και κανείς δεν γνωρίζει τι συμβαίνει με τον Έρικσεν. Όπως αργότερα αποκάλυψαν οι γιατροί «έφυγε από κοντά μας και γύρισε». Αν σκεφτεί κανείς αυτά τα λόγια θα συνειδητοποιήσει ότι όλοι μας γίναμε μάρτυρες στον θάνατο και την ανάσταση ενός ανθρώπου. Ευτυχώς η ζωή επιφύλασσε στον άτυχο ποδοσφαιριστή μια ακόμη ευκαιρία. Με την βοήθεια των γιατρών ακούστηκε ξανά η καρδιά του Έρικσεν, με τον εφιάλτη να λαμβάνει τέλος με την μεταφορά του στο νοσοκομείο και την ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του ότι είναι και πάλι κοντά μας. 

E36AGUyWQAI61oB.jpg

Μετά από όσα συνέβησαν και με το παιχνίδι να έχει διακοπεί, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η αναμέτρηση θα ξανά άρχιζε. Γιατί ξεκίνησε και ποιος πήρε την απόφαση είναι μια άλλη υπόθεση που καλό θα ήταν με το τέλος της διοργάνωσης να πάρει τις διαστάσεις που της αρμόζουν.  

Έτσι επιστρέφοντας στον αγωνιστικό χώρο και μ’ όλο το γήπεδο να φωνάζει «Κρίστιαν Έρικσεν» και την ομάδα της Φινλανδίας να χειροκροτεί κατά την είσοδο των Δανών παικτών στον αγωνιστικό χώρο, σύσσωμοι έδωσαν όρκο πρόκρισης προς τιμήν του.  

Η Δανία ηττήθηκε ωστόσο και από την Φινλανδία και από το Βέλγιο και το σενάριο πρόκρισης έμοιαζε ακατόρθωτο. Η μοίρα όμως είχε άλλη γνώμη... Όταν ο διαιτητής, Φέλιξ Μπριχσφύριξε για τελευταία φορά, σφραγίζοντας τη νίκη του Βελγίου με 2-0 επί των Φινλανδών περίπου 700 μίλια μακριά, οι Δανοί γιόρτασαν σαν ένα στο γήπεδο και στις κερκίδες. Μετά τον εορτασμό και την ανακούφιση με την είδηση ότι ο Έρικσεν επέστρεψε μαζί μας, ξέσπασε 9 μέρες μετά άλλη μια γιορτή, με την μοίρα να τους είχε ανταμείψει με κάτι ξεχωριστό: μια άλλη ευκαιρία να γράψουν ιστορία. 

Η Δανία θα παίξει με την Ουαλία το Σάββατο στο Άμστερνταμ για μια θέση στα προημιτελικά. Για μια ομάδα που έχει περάσει αυτά που έχει περάσει, τόσο με την κατάρρευση του Έρικσεν όσο και από την πορεία της (χάνοντας τα δύο πρώτα παιχνίδια και συνεχίζοντας να προχωρά, καθιστώντας την πρώτη ομάδα που το έκανε ποτέ στη διαδικασία), ήταν σαν να πάτησε το κουμπί της επαναφοράς. 

Δεύτερες ευκαιρίες! 

Είναι δύσκολο να μην σκεφτεί κανείς αυτό που συνέβη το 1992, όταν μια άλλη ομάδα Δανών παικτών είχε επίσης μια απροσδόκητη δεύτερη ευκαιρία. Η Δανία τότε δεν κατάφερε να προκριθεί στο EURO του ίδιου έτους. Οι παίκτες ήταν όλοι διακοπές όταν ήρθε η κλήση από την UEFA. Είχε ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία και τα Ηνωμένα Έθνη διέταξαν κυρώσεις εναντίον της χώρας. Αυτό σήμαινε ότι η Δανία, ήταν η επιλαχούσα στη θέση της Γιουγκοσλαβίας και κλήθηκε να συμμετάσχει στα προκριματικά. 

Ένα απίθανο γκολ εναντίον της Γαλλίας τους είδε να προχωρούν στους γύρους νοκ-άουτ. Ένα επιτυχημένο πέναλτι - με τον Πίτερ Σμάιχελ  τον πατέρα του τρέχοντος Δανού τερματοφύλακα, τον Κάσπερ, να σώζει το πέναλτι του θρυλικού Μάρκο φαν Μπάστεν - τους είδε να αποκλείουν την Ολλανδία στα ημιτελικά. Και έπειτα ήρθε ο τελικός, όπου κατατρόπωσαν την Γερμανία με 2-0 και στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης.  

E36MGFsVUAEYI3N.jpg

Πολλά αστέρια ευθυγραμμίζονται για αυτό το κατόρθωμα, και όταν είναι ένα έθνος στο μέγεθος της Δανίας (με πληθυσμό 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων), δεν περιμένουν να συμβούν δύο παραμύθια σε διάστημα 30 ετών. Αλλά τα όνειρα είναι δωρεάν. Και έχοντας ήδη γίνει μέρος ενός θαύματος, οι Δανοί δεν θέτουν όρια στο τι μπορεί να τους προσφέρει η μοίρα.  

Μετά από όσα έχουν περάσει, ξέρουν τα πάντα για τις δεύτερες ευκαιρίες και πως να τις αρπάξουν από τα μαλλιά και να μην τις αφήσουν. Όπως έκανε και ο Έρικσεν. Όπως έκαναν και εκείνοι. 

 

Ευτυχία Γιαπουτζή 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης