πάμε euro

O Γκίλμουρ, ο Μάουντ, ο Τσίλγουελ και η συζήτηση για τη μετάδοση του κορονοϊού σε Αγγλία και Σκωτία

O Γκίλμουρ, ο Μάουντ, ο Τσίλγουελ και η συζήτηση για τη μετάδοση του κορονοϊού σε Αγγλία και Σκωτία

Η πορεία της Αγγλίας και της Σκωτίας στο EURO 2020 έχει πάρει περίεργη τροπή μετά την δεκαήμερη καραντίνα που επιβλήθηκε στους Γκίλμουρ, Μάουντ και Τσίλγουελ λόγω -και υπό τον φόβο- του κορονοϊού.

Ο νεαρός μέσος της Σκωτίας, Μπίλι Γκίλμουρ, τέθηκε εκτός συνέχειας εν όψει της αναμέτρησης με την Κροατία στο Χάμπντεν Παρκ (22/06, 22:00), αφού βρέθηκε θετικός στο τεστ κορονοϊού που υπεβλήθη, όπως και οι Μάουντ-Τσίλγουελ για το παιχνίδι απέναντι στην Τσεχία, παρότι το δείγμα τους ήταν αρνητικό.

Οι δύο παίκτες της Αγγλίας υποχρεώθηκαν σε απομόνωση εξαιτίας της επαφής τους με τον συμπαίκτη τους στην Τσέλσι, μετά το τέλος της αναμέτρησης Αγγλίας και Σκωτίας. Αρχικά θεωρήθηκε πως το αρνητικό τους τεστ θα ήταν αρκετό για να επιστρέψουν και πάλι στις υποχρεώσεις τους, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και οι δύο παίκτες θα παραμείνουν σε απομόνωση μέχρι το πρωί της επόμενης Τετάρτης (30/06), γεγονός που αποκλείει τη συμμετοχή τους στη φάση των «16», στην περίπτωση που η Αγγλία τερματίσει πρώτη στον όμιλό της.
gilmour_1.jpg

Θα συνεχίσουν τις προπονήσεις τους ατομικά στο προπονητικό κέντρο της Αγγλίας, St. George’s Park, όπου θα επιστρέψει και η υπόλοιπη ομάδα μετά την αναμέτρηση με την Τσεχία. Τα ερωτηματικά που έχουν εγείρει οι εξελίξεις, όμως, αναζητούν απαντήσεις.

Τι συνέβη με τον Γκίλμουρ;

Λίγες ώρες μετά την εκπληκτική εμφάνιση του Μπίλι Γκίλμουρ, ήρθε η απόλυτη ψυχρολουσία τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους συμπατριώτες του.

Το θετικό τεστ COVID-19 το πρωί της Δευτέρας (21/06) οδήγησε τον νεαρό μέσο σε καραντίνα 10 ημερών, γεγονός που τον έθεσε εκτός ομάδας μέχρι και την φάση των «16», σε περίπτωση που η χώρα του περάσει το εμπόδιο της Κροατίας.

Τουλάχιστον, λέγεται πως η υγεία του είναι σε καλή κατάσταση. «Είναι ασυμπτωματικός. Ας ελπίσουμε ότι θα επιστρέψει στο παιχνίδι το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο προπονητής του Στιβ Κλαρκ.

Η απομόνωση των Μάουντ-Τσίλγουελ

Με τη λήξη της αναμέτρησης ανάμεσα στην Αγγλία και στη Σκωτία, είδαν το φως της δημοσιότητας διάφορα βίντεο, που έδειχναν τον Μέισον Μάουντ και τον Μπεν Τσίλγουελ να αγκαλιάζουν τον συμπαίκτη τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θεωρείται πως προκύπτει από την επαφή των παικτών στη φυσούνα, κάτι που δεν καταγράφηκε από τις κάμερες.

Ως μέτρο πρόληψης, οι δύο παίκτες απομονώθηκαν από το υπόλοιπο γκρουπ που προπονήθηκε κανονικά. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, αποκάλυψε πως υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να χάσουν το ματς με την Τσεχία, κάτι το οποίο και θα συμβεί εν τέλει.

Λέγεται πως οι τρεις παίκτες πέρασαν περίπου είκοσι λεπτά συζητώντας, χωρίς να κρατούν την απαραίτητη απόσταση των δύο μέτρων, κάτι που τόσο η Αγγλία, όσο και ο προπονητής της δεν το σχολίασαν.

«Πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες και να βεβαιωθούμε πως κανένας τους δεν διατρέχει κίνδυνο» ανέφερε ο Σάουθγκεϊτ.

Γιατί δεν έπρεπε να απομονωθεί η υπόλοιπη ομάδα της Αγγλίας;

Η FA εγγυήθηκε ότι θα ακολουθήσει όλα τα πρωτόκολλα και θα παραμείνει σε επαφή με τον οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, με τα αρνητικά αποτελέσματα των παικτών και του προσωπικού της ομάδας στα τεστ κορονοϊού να είναι ανακουφιστικά.

Οι παίκτες της Αγγλίας είναι ελεύθεροι να κινούνται και να αλληλεπιδρούν στο προπονητικό της κέντρο, αλλά αυτές οι επαφές πρέπει να βρίσκονται σε περιβάλλον ελεγχόμενο και προστατευμένο από τον κορονοϊό, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα.

Η Αγγλία έχει κρατήσει αρχείο με τις επαφές των δύο παικτών σε περίπτωση που η κατάσταση εκτραχυνθεί, μιας και συμμετείχαν κανονικά στις προπονήσεις μετά την ισοπαλία στο Γουέμπλεϊ.

Τι ισχύει στην περιοχή της φυσούνας μετά από ένα παιχνίδι;

Τα πρωτόκολλα της UEFA δεν αναφέρονται συγκεκριμένα στον τρόπο με τον οποίο οι παίκτες πρέπει να αλληλεπιδρούν μετά από ένα παιχνίδι, ωστόσο αναφέρουν πως οι αφίξεις πρέπει να είναι κλιμακωτές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους διαδρόμους και ότι οι ομάδες πρέπει να πηγαίνουν κατευθείαν στα αποδυτήρια, τα οποία οφείλουν να αδειάζουν το συντομότερο δυνατό.

«Νομίζω ότι οι παίκτες, μετά από αυτό που συνέβη σήμερα, δεν θα χρειαστούν υπενθύμιση της κατάστασης που επικρατεί, αλλά σίγουρα θα το κάνουμε» ανέφερε ο Σάουθγκεϊτ, συμπληρώνοντας πως «πραγματικά, δεν είμαι καθόλου θυμωμένος με τους παίκτες».

Γιατί δεν κρίθηκε απαραίτητο να απομονωθούν οι υπόλοιποι παίκτες της Σκωτίας;

Η Σκωτία υποστηρίζει ότι δεν έχουν εντοπιστεί στενές επαφές του Γκίλμουρ με άλλους παίκτες και ότι το υπόλοιπο ρόστερ της ομάδας θα είναι διαθέσιμο για να αντιμετωπίσει την Κροατία.

«Η δουλειά μου είναι να προετοιμάσω την ομάδα και επικεντρώνομαι σε αυτό» δήλωσε ο Στιβ Κλαρκ, διαχωρίζοντας τη θέση του από τα γεγονότα.

Η UEFA αναφέρει πως «σε περίπτωση θετικού κρούσματος, ο ορισμός της στενής επαφής θα καθοριστεί από την αρχή» και στη συγκεκριμένη περίπτωση βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.
clarke.jpg

Ακόμα δεν έχουν διερευνηθεί πλήρως οι επαφές του Γκίλμουρ. Τόσο ο επιθετικός Λίντον Ντάικς, όσο και ο Στιβ Κλαρκ, φέρονται να ήρθαν σε στενή επαφή με τον νεαρό χαφ, αλλά βρίσκονταν σε εξωτερικό χώρο και η συζήτηση ήταν σύντομη.

Ο Λίαμ Κούπερ έδωσε το γενικότερο στίγμα της στάσης των Σκοτσέζων απέναντι στη συγκεκριμένη κατάσταση: «Εμείς απλά ακούμε τις οδηγίες των ειδικών. Παίρνουμε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα τόσο στο προπονητικό κέντρο, όσο και στο ξενοδοχείο. Δεν γνώριζα τι συνέβαινε στην ομάδα της Αγγλίας, μιας και είναι μια κατάσταση που αποτελεί δικό τους πρόβλημα».

Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης