Football Talk

Play off Super League: Το μοντέλο πέτυχε ή θέλει αλλαγές;

Play off Super League: Το μοντέλο πέτυχε ή θέλει αλλαγές;
Η ομάδα του «BN Sports» μίλησε με καταξιωμένους δημοσιογράφους και αθλητές προκειμένου να ρίξουν φως στην υπόθεση των Play off!
Σχετικά Άρθρα
Το ποδόσφαιρο παίρνει ζωή μέσα από τον ανταγωνισμό που σου δημιουργεί αγωνία για την έκβαση. Υπάρχουν πάντα πιο ισχυρές ομάδες, που είναι και τα φαβορί, υπάρχουν όμως και τα αουτσάιντερ που ουκ ολίγες φορές μας θυμίζουν τη μάχη ανάμεσα στον Δαβίδ και τον Γολιάθ.

Όπως και στη ζωή έτσι και στο ποδόσφαιρο ο κόσμος έχει την ανάγκη να πιστεύει στο «αδύνατο», να πιστεύει πως όλα είναι πιθανά και η χαρά και η συγκίνηση που σου προσφέρει η επίτευξη του ακατόρθωτου χαράζεται στη μνήμη των ανθρώπων όπως χαράκτηκε το Euro 2004.

Η ελληνική επιτυχία με το «πειρατικό» ήταν η ελπίδα για ένα καλύτερο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σχεδόν 20 χρόνια μετά «καταστρώνονται» νέα σχέδια και εφαρμόζονται καινούργια μοντέλα προκειμένου το προϊόν να γίνει πιο ελκυστικό.

Έτσι φέτος ήταν η δεύτερη φορά στην ιστορία της Super League που το πρωτάθλημα διεξήχθη με λιγότερες ομάδες, που στη διαδικασία των Play off συμμετείχε και ο πρωτοπόρος της κανονικής διάρκειας, χωρίς να στεφθεί αυτομάτως πρωταθλητής, και που η κάθε μια ομάδα διατήρησε τα κεκτημένα της στη βαθμολογία.

Το νέο μοντέλο των Play off πέτυχε άραγε το σκοπό του; Έγινε το ελληνικό ποδόσφαιρο πιο ανταγωνιστικό; Κέρδισε την προσοχή των Ελλήνων φιλάθλων ή χρειάζεται αλλαγές;

Η ομάδα του «BN Sports» μίλησε με καταξιωμένους δημοσιογράφους και αθλητές προκειμένου να ρίξουν φως στην υπόθεση των Play off!

Δημήτρης Κουρμπέλης – Αρχηγός Παναθηναϊκού

«Να γίνει ένα πρωτάθλημα με λιγότερες ομάδες και περισσότερους αγώνες»

Γενικά δεν είμαι πολύ φαν των Play off γιατί η δουλειά που γίνεται μέσα σ’ έναν χρόνο, μπορεί να χαθεί σε έναν μήνα. Αυτό βέβαια δεν έχει γίνει στην Ελλάδα γιατί παλιά συμμετείχαν από τον δεύτερο της βαθμολογίας μέχρι τον πέμπτο, τώρα τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουμε συγκινήσεις. Θα προτιμούσα να γίνει ένα πρωτάθλημα με περισσότερες αγωνιστικές και να μην τελειώνει με Play off ανάμεσα σε πέντε ομάδες. Θα μπορούσαν να υπάρχουν λιγότερες ομάδες, αλλά να γίνονται περισσότερα παιχνίδια.

Σάββας Παντελίδης – Προπονητής

«Δεν μου άρεσε που υπήρχαν ξένοι διαιτητές για τα ματς των Play off και Έλληνες για τα Play out»

Δεν θεωρώ πως η διαδικασία είναι αποτυχημένη. Σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα, στο οποίο δεν συμμετείχε ο πρώτος, είναι πολύ καλύτερο. Υπάρχει περισσότερη αγωνία και οι ομάδες κοντράρονται μέχρι το τέλος για την διεκδίκησης κάποιας θέσης. Σίγουρα, το γεγονός πως ο Ολυμπιακός έχει μπει δύο φορές με μεγαλύτερη διαφορά, μειώνει το ενδιαφέρον. Ήταν μία πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη χρονιά. Ήδη ο κορωνοϊός είχε επηρεάσει το άθλημα, ωστόσο, το γεγονός πως το πρωτάθλημα άργησε να ξεκινήσει, πως δεν έγινε κανονικός σχεδιασμός ή που δεν έγινε σωστή προετοιμασία, φάνηκε στις ομάδες. Ακόμα, είδαμε έδρες που είχαν μία δυναμική στην κατηγορία, να «σπάνε». Εκεί, φάνηκε ο ρόλος του κόσμου και η σημασία του “12ου παίκτη”.

Περισσότερο από όλα ίσως με προβλημάτισε το θέμα της διαιτησίας. Ουσιαστικά δεν μου άρεσε που υπήρχαν ξένοι διαιτητές για τα ματς των Play off και Έλληνες για τα Play out. Είναι κακό να υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός γιατί όσο σημαντικό είναι για μία ομάδα η έξοδος στην Ευρώπη, άλλο τόσο είναι η παραμονή στην κατηγορία. Ή και στα δύο ή σε κανένα.

Γιώργος Μποροβήλος – Πρόεδρος ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης

«Το ενδιαφέρον μειώνεται όταν υπάρχει μεγάλη βαθμολογική διαφορά»

Το ενδιαφέρον ή όχι στα Play off είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Εάν οι ομάδες είναι κοντά στην κανονική διάρκεια τότε θα έχει πολύ ενδιαφέρον και είναι πολύ καλό και για τον τηλεοπτικό πάροχο αφού είναι περισσότερα τα καλά παιχνίδια. Αν όμως οι διαφορές είναι μεγαλύτερες τότε αυτομάτως μειώνεται το ενδιαφέρον τόσο του κοινού όσο και των ομάδων, άρα δεν έχουμε μεγάλο δείγμα για να ξέρουμε τι θα μπορεί να συμβεί σε μια σεζόν όπου όλοι θα έχουν τερματίσει πολύ κοντά στην κανονική περίοδο.

Αντώνης Καρπετόπουλος – Δημοσιογράφος ΑΝΤ1, Bwin Sport FM

«Λόγω του αγωνιστικού μας στυλ, ίσως να ταιριάζει περισσότερο το Απερτούρα – Κλαουσούρα»

Εάν υπάρχουν καλές ομάδες, τότε σίγουρα θα υπάρχει και καλό πρωτάθλημα, κανένα φορμάτ δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Εάν είναι όπως φέτος, που η μία ομάδα βρισκόταν σε πολύ καλύτερο επίπεδο από τις άλλες, τότε δεν έχει κανένα ενδιαφέρον.

Λόγω της φύσης του πρωταθλήματος και του τρόπου παιχνιδιού μας, ίσως να ταιριάζει καλύτερα το Απερτούρα – Κλαουσούρα της λατινικής Αμερικής. Με δύο πρωταθλήματα μέσα σε μία χρονιά, τότε και κάποια άλλη ομάδα θα μπορεί να το κατακτήσει. Ωστόσο εάν δεν έχεις καλές ομάδες, τίποτα από αυτά δεν έχουν σημασία, λύση είναι να μειωθούν οι αγώνες, με βάση την διαφορά των ομάδων, όχι να αυξηθούν.

Σταμάτης Γαρρής – Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΠΑΕ Παναθηναϊκός

«Η συμμετοχή του 1ου στα Play off σου δίνει κίνητρο για να μειώσεις την διαφορά από την κορυφή»

Η συγκεκριμένη εκδοχή είναι πετυχημένη, εφόσον συμμετέχει και ο πρωταθλητής, είναι σίγουρα καλύτερη από αυτές που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο εάν γίνονται τα Play off σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όπως και φέτος, τότε ίσως να χρειαστεί να δοθούν μονοί αγώνες.

Είναι δύσκολο με αγώνες την Τετάρτη και την Κυριακή, καθώς υπάρχει ακόμα λιγότερος χρόνος, ενώ παίζουν ρόλο και οι έδρες των αγώνων, καθώς και τα ταξίδια. Πέρα από αυτό, είναι και η ώρα που θα γίνει ο αγώνας, γιατί εάν παίζεις στις 15:00, τότε ο παίκτης πρέπει να φάει για το μεσημέρι από τις 11:00, αυτό του αλλάζει όλο το πρόγραμμα.

Παρά την διαφορά του πρώτου με τις υπόλοιπες, βοηθά το συγκεκριμένο φορμάτ, καθώς σου δίνει κίνητρο να πλησιάσεις στην κορυφή.

Ανδρέας Δημάτος – Υπεύθυνος Επικοινωνίας ΠΑΕ ΑΕΚ

«Το σύστημα των Play off έχει αδικηθεί τα δύο τελευταία χρόνια»

Είναι δεδομένο ότι το σύστημα της διεξαγωγής των Play off την τελευταία διετία, ασχέτως του αν κάποιος είναι γενικώς υπέρ τους ή όχι, είναι σαφώς πιο άρτιο και επιτυχημένο σε σχέση με το προϋπάρχον σύστημα το οποίο δεν αφορούσε τον πρωταθλητή παρά μόνο τέσσερις ομάδες για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και δεν είχε λόγο ύπαρξης.

Είναι μάλιστα ένα σύστημα το οποίο… αδικήθηκε στα δύο χρόνια εφαρμογής του αφού τα Play off τόσο πέρσι όσο και φέτος διεξήχθησαν σε συνθήκες COVID από τη μία και από την άλλη με σημαντική διαφορά του πρώτου της βαθμολογίας στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Για να γίνει η οποιαδήποτε τροποποίηση είτε θα πρέπει να αποφασισθεί αύξηση των ομάδων της Super League για ένα πρωτάθλημα που θα κρίνεται στην κανονική του διάρκεια σε ένα σύνολο μίνιμουμ τριάντα αγωνιστικών, είτε περαιτέρω μείωση ομάδων με διεξαγωγή πρωταθλήματος σε τρεις ή τέσσερις γύρους προκειμένου να διατηρηθεί ένας σημαντικός ρυθμός αγώνων ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος.

Μανώλης Βογιατζάκης – Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΠΑΕ ΟΦΗ

«Τα τελευταία δύο χρόνια το πρωτάθλημα έχει παραπάνω ενδιαφέρον»

Οτιδήποτε γίνεται για το καλό του ποδοσφαίρου και έχει ενδιαφέρον για τον φίλαθλο με βρίσκει πάντα υπέρ. Η συγκεκριμένη απόφαση δείχνει μέχρι τώρα να έχει θετικό αντίκτυπο γιατί τα τελευταία δύο χρόνια που είναι σε ισχύ βλέπουμε ότι το πρωτάθλημα έχει παραπάνω ενδιαφέρον, ιδιαίτερα την προηγούμενη χρονιά γιατί φέτος ο Ολυμπιακός είχε πολύ μεγάλη διαφορά. Θα ήταν καλό, κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου, να μην υπάρχει αυτή η μεγάλη διαφορά μεταξύ του πρώτου ή έστω του δεύτερου.

Γενικά θεωρώ πως αυτό το format έχει βοηθήσει το πρωτάθλημα και την αξιοπιστία του. Ακόμα και αν μειωθούν κατά δύο οι ομάδες, μπορεί να το “σηκώσει” το ελληνικό πρωτάθλημα γιατί είναι τέτοια η Super League που ενδεχομένως ένας τρίτος γύρος, ίσως έχει περισσότερα ντέρμπι και ενδιαφέροντα παιχνίδια.

Αυτό είναι όμως κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το συζητάμε στον “αέρα”, πρέπει να έχουμε ένα πιο ειδικό πλαίσιο που ουσιαστικά να εξηγεί ακριβώς ποια θα είναι η διαδικασία και να πατήσουμε πάνω σε αυτή, έτσι ώστε να πούμε αν θα είναι καλύτερο ή χειρότερο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε όλα τα δεδομένα, όταν μιλάμε υποθετικά για ένα σενάριο που δεν έχει ουσιαστική βάση.

Τάσος Κολλίντζας – Δημοσιογράφος ΕΡΤ

«Υπάρχει κίνδυνος κορεσμού με τόσα ντέρμπι μέσα σε μία χρονιά»

Αν και γενικά είμαι εναντίον των Play off, καταλαβαίνω ότι λόγω της χαμηλής δυναμικής του πρωταθλήματος πρέπει να βρεθούν λύσεις. Το φορμάτ είναι καλό, ειδικά εφόσον συμμετέχει και ο πρωταθλητής στην διαδικασία.

Ωστόσο σίγουρα είναι πρωτοτυπία το γεγονός πως στις τελευταίες δύο αγωνιστικές δεν υπήρχε κανένα βαθμολογικό ενδιαφέρον για καμία από τις ομάδες. Δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς έτσι οι ομάδες δίνουν την ευκαιρία σε μικρά παιδιά να πάρουν χρόνο συμμετοχής στα τελευταία παιχνίδια και έτσι ο κόσμος βλέπει τι υπάρχει στις ακαδημίες του συλλόγου.

Η μία λύση είναι σίγουρα να μειωθούν οι αγώνες, όμως όσο συνεχίζει να «πέφτει» το ελληνικό ποδόσφαιρο, τότε αυτόματα μειώνονται τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και το ενδιαφέρον. Φέτος οι ομάδες από την 2η μέχρι και την 3η θέση πάλευαν για το ίδιο εισιτήριο, οπότε δεν υπήρχε λόγος να πιεστούν παραπάνω. Επίσης από ένα σημείο και μετά υπάρχει ο κίνδυνος κορεσμού με τα πολλά ντέρμπι σε μία χρονιά, σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Play off.

Βάιος Τσούτσικας – Διευθυντής Bwin Sport FM

«Το ελληνικό πρωτάθλημα δεν “σηκώνει” πάνω από 10 ομάδες»

Εάν το πρωτάθλημα δεν είναι ανταγωνιστικό, είναι γιατί τα τελευταία δύο χρόνια η διαφορά του πρώτου με τους υπόλοιπους είναι μεγάλη. Δεν το θεωρώ αποτυχημένο το φορμάτ των Play off, βλέπουμε ανταγωνιστικά παιχνίδια μέχρι τα μέσα Μαΐου και τα οποία κρίνουν την επόμενη χρονιά των ομάδων.

Παίζει σημαντικό ρόλο που συμμετέχει και ο πρωταθλητής, ειδικά στο μέλλον εάν είναι υπό διεκδίκηση το πρωτάθλημα. Το ελληνικό πρωτάθλημα, εξαιτίας της δυναμικής του, δεν «σηκώνει» πάνω από 10 ομάδες στην πρώτη κατηγορία, υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις όταν ακούστηκε η πρόταση για πρωτάθλημα 10 ομάδων. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, με λιγότερες ομάδες και ίσως 3 ή 4 γύρους, ωστόσο είχε σίγουρα περισσότερο ενδιαφέρον σε σχέση με πέρσι.

Γιώργος Μαζιάς – Διευθυντής Sportday

«Τα Play off είναι ό,τι καλύτερο έχουμε αυτή τη στιγμή»

Η διαδικασία των Play off θα ήταν επιτυχημένη αν ο Ολυμπιακός δεν είχε ξεφύγει φέτος. Το μίνι αυτό πρωτάθλημα άλλωστε δεν είναι ανούσια διαδικασία, αν ο πρώτος δεν απέχει πολύ από τους υπόλοιπους. Τα Play off και το πρωτάθλημα φέτος ήταν τεσσάρων ταχυτήτων. Ο πρωταθλητής, οι ομάδες που κυνηγούν την Ευρώπη, 3-4 ομάδες που ήταν μέρος του πρωταθλήματος και αυτές που πάλεψαν για την παραμονή τους. Ο 6ος είχε στα Play off τον ρόλο του «ρυθμιστή», και στα Play out υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αν με ρώταγες αν θα πρέπει να συνεχίζουν να διεξάγονται θα έλεγα ναι. Δεν έχουμε κάτι καλύτερο.

Λίλα Κουντουριώτη – Δημοσιογράφος Novasports

«Οι ομάδες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό»

Θεωρώ ότι είναι ένας πολύ επιτυχημένος θεσμός αυτός των Play off και ειδικά την τελευταία χρονιά παρακολουθήσαμε όλες τις ομάδες να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, χωρίς να χάνει το ενδιαφέρον του το πρωτάθλημα. Μπορεί μεν η πρώτη θέση να είχε κριθεί όμως ακόμη και οι ομάδες που ήταν εκτός ευρωπαϊκών εισιτηρίων είδαμε μέχρι την τελευταία στιγμή να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, παίρνοντας ακόμη και νίκες.

Πάνος Βόγλης – Δημοσιογράφος OPEN TV

«Για να έχει ενδιαφέρον η διαδικασία, πρέπει να είναι ανταγωνιστική μέχρι τέλους»

Έχω ξεκάθαρη άποψη και είμαι υπέρ των Play off, με τον πρώτο επίσης να συμμετέχει σε αυτή την διαδικασία. Κάτι ανάλογο άλλωστε συμβαίνει και στην Κύπρο και με βρίσκει σύμφωνο. Το δικό μας πρωτάθλημα χρειάζεται κάτι extra άλλωστε, ώστε να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικό.

Παρόλα αυτά, απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει ενδιαφέρον η εν λόγω διαδικασία είναι να είναι ανταγωνιστική μέχρι το τέλος, πράγμα που γίνεται μόνο αν ο πρώτος δεν έχει μία διαφορά ανώτερη των 10 βαθμών. Αν έχει μία τέτοια διαφορά, σαφώς θα είναι δίκαιη, αλλά αν δεν έχει τότε θα έχουν και μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα Play off.

Όλο το παιχνίδι λοιπόν κρίνεται στην διαφορά του πρώτου με τις υπόλοιπες ομάδες. Κάτι αντίστοιχο άλλωστε συμβαίνει και με τον 7ο που φιλοδοξεί να μπει στην εξάδα για να πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Γιαννίκος Δούσκας – Δημοσιογράφος Novasports

«Υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία και ανταγωνισμός»

Είμαι ξεκάθαρα υπέρ του ισχύοντα τρόπου διοργάνωσης των Play off και των Play out. Η συμμετοχή του πρώτου της κανονικής διάρκειας προσθέτει επιπλέον ενδιαφέρον, ασχέτως εάν στη σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε ο Ολυμπιακός είχε ήδη οικοδομήσει μεγάλη διαφορά. Η διαδικασία αυτή κάνει το πρωτάθλημα πιο ενδιαφέρον γεγονός που προκύπτει από την ίδια την αγωνιστική δράση, από τη στιγμή που στα Play off υπήρχε ευρωπαϊκό διακύβευμα έως και την 8η αγωνιστική, ενώ στα Play out ο υποβιβασμός κρίθηκε την προτελευταία αγωνιστική. Επομένως, είναι δεδομένο πως υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία και ανταγωνισμός, καθώς οι ομάδες κοντράρονται ανά τρεις / τέσσερις ημέρες με αντιπάλους του ιδίου βεληνεκούς.

Το τωρινό σύστημα έχει κατ’ εμέ περισσότερα πλεονεκτήματα, αλλεπάλληλες σπουδαίες αναμετρήσεις, όχι μόνο στα Play off, στα οποία είναι λογικό να επικεντρώνονται οι περισσότεροι, αλλά και στα Play out, καθώς η προσπάθεια επιβίωσης πάντα προσφέρει περισσότερες συγκινήσεις.


BN Sports

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης