Football Talk

Προειδοποίηση στις μπάλες ποδοσφαίρου πριν πουληθούν πως προκαλούν άνοια ζητάει γιατρός!

Προειδοποίηση στις μπάλες ποδοσφαίρου πριν πουληθούν πως προκαλούν άνοια ζητάει γιατρός!

Ο γιατρός, ο οποίος επιβεβαίωσε τη σχέση μεταξύ ποδοσφαίρου και άνοιας, επιμένει πως οι μπάλες πρέπει να πωλούνται με προειδοποιητικά μηνύματα τυπωμένα πάνω τους, ώστε να «επικεντρώνουν την προσοχή των ανθρώπων».

Σχετικά Άρθρα

«Αν ήμουν ένας γονιός που έμπαινε στο μαγαζί για μπάλες ποδοσφαίρου, αυτή η προειδοποίηση θα με έκανε να σκεφτώ την υγεία του παιδιού μου».

Με αυτό το λιτό, αλλά ξεκάθαρο μήνυμα, ο γιατρός που απέδειξε τη σχέση μεταξύ άνοιας και ποδοσφαίρου, θέλησε να υποστηρίξει τη θέση του, πως οι μπάλες οφείλουν να πωλούνται με ένα προειδοποιητικό μήνυμα τυπωμένο πάνω τους, ως μέτρο προστασίας απέναντι στην άνοια, που σχετίζεται με τις κεφαλιές.

Τα σχόλιά του έρχονται μετά τα νέα δεδομένα που παρέχουν την πιο ισχυρή απόδειξη μέχρι σήμερα, ότι το να παίζεις ποδόσφαιρο - ιδιαίτερα σε αμυντικές θέσεις - καθιστά πέντε φορές πιο πιθανό το να εμφανίσεις άνοια, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι τερματοφύλακες, οι οποίοι δεν εκτίθενται σε επαναλαμβανόμενο χτύπημα με το κεφάλι διατρέχουν τον μικρότερο κίνδυνο.

 

Ο σύνδεσμος του ποδοσφαίρου με την νευροεκφυλιστική νόσο είναι πλέον αποδεδειγμένος και οι νομοθέτες του ποδοσφαίρου πιέζονται για να βρουν τρόπο να προσαρμοστούν.

«Πρέπει να σκεφτούμε λύσεις, όπως οι προειδοποιήσεις για την υγεία στη συσκευασία. Aυτό θα βοηθήσει στην εστίαση της προσοχής των ανθρώπων. Το ποδόσφαιρο έχει φανταστικά οφέλη για την υγεία. Ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου είναι μικρότερος, αλλά ελλοχεύει αυτός ο τρομερός κίνδυνος της άνοιας», ανέφεραν οι ειδικοί.

Ερωτηθείς για αυτήν την ιδέα, ο αρθρογράφος , Chris Sutton, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας για την άνοια στο ποδόσφαιρο, είπε: «Ποιο είναι το μειονέκτημα; Είχα καιρό να το σκεφτώ και δεν υπάρχει. Στέλνει το μήνυμα. Ακόμα κι αν βοηθάει μόνο μια οικογένεια να γνωρίζει τον κίνδυνο, θα άξιζε τον κόπο».

Η έρευνα ανέλυσε αρχεία 7.676 Σκωτσέζων πρώην επαγγελματιών ποδοσφαιριστών που γεννήθηκαν μεταξύ 1900 και 1976. Συγκρίθηκαν με περισσότερα από 23.000 άτομα από τον γενικό πληθυσμό. Όσοι είχαν καριέρα για περισσότερα από 15 χρόνια, είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών, όπως η άνοια.

Ένα άλλο εύρημα είναι ότι η εποχή που έπαιξαν οι ποδοσφαιριστές δεν είχε καμία επίδραση, υποδηλώνοντας ότι η εισαγωγή συνθετικών μπάλων για να αντικαταστήσει τις παλιές δερμάτινες, δεν είχε καμία επίπτωση. Τονίστηκε ότι παρόλο που οι δερμάτινες μπάλες ήταν βαρύτερες όταν βρέχονταν, «ταξίδευαν» πιο αργά.

Υπενθυμίζεται πως στον απόηχο των ευρημάτων, μόλις την περασμένη εβδομάδα, εκδόθηκε νέα οδηγία που περιορίζει τους ποδοσφαιριστές σε 10 κεφαλιές «μεγάλης δύναμης» στις προπονήσεις ανά εβδομάδα.

 

 

Σε όλους τους συλλόγους της Premier League, οι οποίοι επέστρεψαν τώρα για την προετοιμασία τους, έχει σταλεί ειδοποίηση να ακολουθήσουν τους περιορισμούς, όσο διεξάγεται περαιτέρω έρευνα.

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης