Football Talk

Τα «θρυλικά δεκάρια» της Μπαρτσελόνα και το βάρος στην πλάτη του Ανσού Φάτι

Τα «θρυλικά δεκάρια» της Μπαρτσελόνα και το βάρος στην πλάτη του Ανσού Φάτι
Κουμπάλα, Μαραντόνα, Ρομάριο, Ριβάλντο, Ροναλντίνιο, Μέσι και τώρα… Ανσού Φάτι. Η Μπαρτσελόνα είχε ιστορικές μορφές με το νούμερο 10 στην πλάτη και τώρα ο 18χρονος Φάτι καλείται να σηκώσει αυτό το μεγάλο βάρος.
Σχετικά Άρθρα

Ένα ιδιαίτερο νούμερο είναι το «10» για τη Μπαρτσελόνα καθώς το έχουν φορέσει «ιερά τέρατα» των «μπλαουγκράνα». Κουμπάλα, Μαραντόνα, Ρομάριο, Ριβάλντο, Ροναλντίνιο και Μέσι είναι μερικοί από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της ομάδας οι οποίοι ήταν κάτοχοι της φανέλας με το «10».
Ο Λιονέλ Μέσι φορούσε για 13 χρόνια το «10» αλλά τώρα με την αποχώρησή του ήρθε η ώρα του Ανσού Φάτι. Ο 18χρονος εξτρέμ είναι ένα «διαμάντι» των «μπλαουγκράνα» από το 2012 όταν μετακόμισε από την ομάδα νέων της Σεβίλλης. Σίγουρα έχει όλο το μέλλον μπροστά του αλλά καλείται από νωρίς να σηκώσει το βάρος της φανέλας με το «10». Πάμε να θυμηθούμε τους σπουδαίους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη συγκεκριμένη φανέλα στο Καμπ Νου:

Λάζλο Κουμπάλα
Kubala_1.jpg
Ο Ούγγρος επιθετικός-θρύλος της Μπαρτσελόνα, Λάζλο Κουμπάλα, σκόραρε 281 γκολ σε 357 ματς από το 1950 έως το 1961 όντας στυλοβάτης της Μπαρτσελόνα. Κατέκτησε 4 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα Ισπανίας γράφοντας ιστορία με τους «μπλαουγκράνα». Το 1999 ψηφίστηκε από τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της ομάδας. Έξω από το Καμπ Νου δεσπόζει το άγαλμα με τη μορφή του «Βασιλιά Κουμπάλα», τιμώντας αυτόν τον σπουδαίο ποδοσφαιριστή.

Ντιέγκο Μαραντόνα
Maradona.jpg
Πριν γίνει ο «Θεός» της Νάπολι, ο Ντιέγκο Μαραντόνα φορούσε τη φανέλα με το νούμερο 10 της Μπαρτσελόνα. Αγωνίστηκε από το 1982 έως το 1984 με τους «μπλαουγκράνα» κατακτώντας ένα κύπελλο και ένα Σούπερ Καπ Ισπανίας. Στον τελικό του Copa del Rey το 1984 απέναντι στην Αθλέτικ Μπιλμπάο έμεινε στην ιστορία το ανελέητο ξύλο ου παίχτηκε μεταξύ των ποδοσφαιριστών, με τον Μαραντόνα να είναι εκ των πρωταγωνιστών. Στη συνέχεια πήγε στη Νάπολι και έγινε η λατρεία ενός ολόκληρου λαού.

Ρομάριο
Romario_1.jpg
«Δεν μπορούσαμε να διαχειριστούμε την ταχύτητά των Στόιτσκοφ και Ρομάριο. Ο τρόπος που επιτίθονταν ήταν μια καινούργια εμπειρία για εμάς». Αυτά ήταν τα λόγια του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έπειτα από τη νίκη της Μπαρτσελόνα με 4-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1994 στο Champions League. Εκείνη τη χρονιά ο Ρομάριο κατέκτησε το Μουντιάλ, βραβεύτηκε από τη FIFA ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής, ενώ κατέκτησε το κύπελλο Ισπανίας τη σεζόν 1993/94. Ένας αυθεντικός γκολεαδόρ με σπάνιο ένστικτο του σκόρερ.

Ριβάλντο
RIBO_1.jpg
Τον Βραζιλιάνο σουπερστάρ είχαμε την τύχη να τον απολαύσουμε στα ελληνικά γήπεδα με τη φανέλα του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ. Στη Μπαρτσελόνα έκανε τα «μαγικά» του από το 1997 έως το 2002, χρονιά που κατέκτησε το Μουντιάλ και μετακόμισε στη Μίλαν. Στους «μπλαουγκράνα» στέφθηκε πρωταθλητής δύο συνεχόμενες σεζόν (1997/98 και 1998/99), κατέκτησε το UEFA Super Cup και πήρε τη Χρυσή Μπάλα το 1999. Ένα από τα ωραιότερα γκολ που έχουμε δει, σημειώθηκε από τον «Ρίμπο» απέναντι στη Βαλένθια το 2001, στέλνοντας τη Μπαρτσελόνα στο Champions League της επόμενης σεζόν.

Ροναλντίνιο
RONI.jpeg
Ο χαμογελαστός μάγος της μπάλας μας έδειχνε κάθε φορά που χάιδευε τη μπάλα πόσο όμορφο άθλημα είναι το ποδόσφαιρο. Τα πράγματα που έκανε με τη στρογγυλή θεά ήταν ασύλληπτα, με φοβερή τεχνική κατάρτιση, ταχύτητα με τη μπάλα στα πόδια, ασταμάτητες ντρίμπλες και αμέτρητα highlights. Το γκολ με εκτέλεση φάουλ απέναντι στον Σίμαν, το «σβήσιμο του τσιγάρου» απέναντι στην Τσέλσι και πολλά ακόμα γράφτηκαν στην ιστορία και στις αναμνήσεις όλων των ποδοσφαιρόφιλων.
Πρωταθλητής κόσμου το 2002, κάτοχος της Χρυσής Μπάλας το 2005, 2 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα και 2 Super Cup Ισπανίας με την Μπαρτσελόνα είναι μερικά από τα κατορθώματα του «μάγου» της μπάλας με το χαμόγελο στα χείλη.

Μέσι
messi_graphic.jpg
Ο μόνος ποδοσφαιριστής της σχετικής λίστας ο οποίος παίζει ακόμα ποδόσφαιρο είναι ο Λιονέλ Μέσι. Τώρα πια όχι με τη Μπαρτσελόνα, αλλά για λογαριασμό της Παρί Σεν Ζερμέν, ο Μέσι είναι ένα φαινόμενο του ποδοσφαίρου που έχουμε την τύχη να θαυμάζουμε. Έχει κερδίσει 6 φορές τη Χρυσή Μπάλα αλλά τα κατορθώματα με την Μπαρτσελόνα τον κατατάσσουν σε θρυλική μορφή της ομάδας. Δέκα πρωταθλήματα, τέσσερα Champions League, επτά Copa del Rey, τρία διηπειρωτικά και τρία Super Cup είναι οι τίτλοι του Μέσι με τη φανέλα της Μπάρτσα και είναι αλήθεια πως… ζαλίζουν. Μετά από όλα αυτά τη σκυτάλη για τη φανέλα με το νούμερο 10 την παίρνει ο Φάτι και αναμένουμε να δούμε αν θα καταφέρει να ανταποκριθεί. Οι προκάτοχοί του έγραψαν ιστορία…

Αλέξανδρος Καρατσενίδης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης