Ο αρχαιότερος οπλοκατασκευαστής
Η απόδειξη τηρείται ακόμη στο δημόσιο αρχείο και αντίγραφο της μπορεί να δεί κανείς στο μουσείο της εταιρείας στο Gardone.
Αποτελεί την πρώτη καταγεγραμμένη πράξη προμήθειας οπλισμού από την οικογένεια Beretta και την καθιστά τον παλαιότερο εν ενεργεία κατασκευαστή πυροβόλων όπλων.
Η οικογενειακή παράδοση θέλει τον Bartolomeo να ιδρύει το 1500 ένα μεταλλοχυτήριο στην κοιλάδα Val Trompia, το κέντρο της μεταλλουργίας της μεσαιωνικής Ιταλίας.
Η περιοχή με κέντρο την κωμόπολη Gardone, εξελίχθηκε και παραμένει η “καρδιά” της ιταλικής οπλοβιομηχανίας.
Ο γιός του Jacomo και ο εγγονός του Giovannino επέκτειναν την εταιρεία και συνέχισαν την παραγωγή στρατιωτικών και κυνηγετικών όπλων.
Έχει τεκμηριωθεί ότι στη ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571, ο στόλος των ενωμένων Ιταλών (Βενετία, Γένοβα και στόλος του Πάπα) χρησιμοποιήσαν πυροβόλα φτιαγμένα από τον οίκο των Beretta.
Το 1689 η εταιρεία κατασκεύαζε κάνες για τους περισσότερους ευρωπαίους μονάρχες και τυφέκια με “τσακμακόπετρα” (flintlock).
Μια οικογενειακή επιχείρηση
Το 1815 ο Pietro Antonio Beretta μπήκε στην επιχείρηση και ταξίδευε σε όλη την Ευρώπη για να δημιουργήσει νέες αγορές.
Το 1832 ανέλαβε τη διοίκηση. Εφάρμοσε πρωτοπόρες τεχνικές παραγωγής και έδωσε στην οικογενειακή επιχείρηση δομή και όγκο, επεκτείνοντας την στην παραγωγή ολοκληρωμένων όπλων.
Τη μετονόμασε σε Fabrica d’ Armi Pietro Beretta (Εργοστάσιο Όπλων Πιέτρο Μπερέττα) και μέχρι το 1850 κατασκεύαζε 300 όπλα το χρόνο, ποσότητα αξιοσημείωτη για χειροποίητες κατασκευές.
Ο εγγονός του Pietro κράτησε τα ηνία από το 1903 μέχρι το 1957.
Διοίκησε μια εταιρεία με 8.000 εργαζόμενους που παρήγαγε το 80% των όπλων της Ιταλίας και διέθετε το ιδιωτικό της υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, ώστε να καλύπτει της ανάγκες της σε ενέργεια.
Η τέχνη έμενε πάντα στην οικογένεια και η διοίκηση περνά επί 16 γενιές από πατέρα σε γιούς, μια παράδοση που διακόπηκε μόνο από τον σημερινό πρόεδρο Ugo Gussalli Beretta.
Εκείνος ανέλαβε τη διοίκηση από τους “άκληρους” αδελφούς της μητέρας του Carlo και Giuseppe.
Ο Carlo τον υιοθέτησε πριν πάρει το τιμόνι της εταιρείας, δίνοντας του το όνομα Beretta δίπλα στο δικό του πατρώνυμο.
Έτσι οι δικοί του απόγονοι -Franco και Pietro - που ήδη εργάζονται στον όμιλο κάποια μέρα θα συνεχίσουν τη διαδοχή.
Επιχειρηματικότητα δίπλα στην εφευρετικότητα
Σε αντίθεση με άλλες φίρμες, η Beretta δεν έχει συνδεθεί με ένα τύπο ή είδος όπλων που παράγει.
Στη μακραίωνη διαδρομή της υπήρξε ευέλικτη και προσαρμόστηκε στις νέες τεχνολογίες και συνθήκες.
Πολύ συχνά βασίζεται σε ιδέες άλλων που αφομοιώνει και ενσωματώνει στα δικά της προϊόντα.
Το 1918 κατασκεύασαν ένα από τα πρώτα υποπολυβόλα για τον ιταλικό στρατό και αργότερα το διάσημο πιστόλι modello 1934, ένα δείγμα απλότητας και λειτουργικότητας που ακόμη εμπνέει.
Την ίδια εποχή στη δεκαετία του ‘30, επηρεασμένος από την επιτυχία του Browning B25, ο μεγαλύτερος ίσως σχεδιαστής της εταιρείας, Tullio Marengoni, συνέλαβε ένα σχέδιο αλληλεπίθετου δίκανου.
Το Sovroposto SO συνδύαζε το περαστό κλειδί kersten με μικρό βάθος μπάσκουλας και μηχανισμό πυροδότησης με “ολόκληρες φωτιές” (sidelock).
Θεωρείται ακόμη ένα από τα κομψότερα σχέδια του είδους και οι διάδοχοι του κατασκευάζονται ακόμη.
Το ίδιο έκανε και στη δεκαετία του 1950, όταν έφτιαξε το BM 59 βασισμένο στο M1 Garand.
Στη δεκαετία του 1990, προμήθευσε στον αμερικανικό και πολλούς άλλους στρατούς εκατομμύρια M92F βασισμένα στο Walther P38.
Έχει κατασκευάσει τα πάντα από κανόνια πλοίων και πολυβόλα μέχρι μικροσκοπικά πιστόλια και χειροποίητα δίκανα που κέρδισαν ολυμπιακά μετάλλια.
Σήμερα παράγει περίπου 2000 όπλα την ημέρα.
Πλαγιόκανα, σούπερ-ποζέ, αυτογεμή για κυνήγι και αθλητισμό. Ραβδωτά κυνηγετικά, στρατιωτικά τουφέκια και πιστόλια, όπλα για σαφάρι, ακόμη και ρέπλικες σχεδίων του 18ου και 19ου αιώνα.
Ο όμιλος της Beretta κατέχει τις ιταλικές φίρμες Benelli, Franchi, Uberti.
Έχει εξαγοράσει τις Sako, Stoeger, Tikka, Burris Optics και πρόσφατα την εμβληματική Holland & Holland.
Επίσης διατηρεί ένα ποσοστό συμμετοχής κοντά στο 20% στην (ανταγωνίστρια της) Browning.
Έχει παρουσία σε πάνω από 100 χώρες, εργοστάσια σε ΗΠΑ, Ιταλία, Τουρκία, Ισπανία, Φιλανδία και η “οικογένεια” από το Gardone φαίνεται ικανή να συνεχίσει για άλλους πέντε αιώνες!
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών