Τελευταία Νέα
Gun Room

Η «ιταλική» καραμπίνα της J.P. Sauer - Γνωστοί μηχανισμοί και υψηλή ποιότητα

Η «ιταλική» καραμπίνα της J.P. Sauer - Γνωστοί μηχανισμοί και υψηλή ποιότητα
Ο όμιλος Blaser που έχει στην κατοχή του την J.P Sauer (από τα μέσα της δεκαετίας του 2000) έχει μεγάλη παράδοση στα επαναληπτικά κινητού ουραίου και τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει αξιόλογα σούπερ-ποζέ (πχ. F2)
Στην ευρωπαϊκή οπλοτεχνία το όνομα J.P. Sauer & Sohn έχει μεγάλη απήχηση.
Με αδιάλειπτη παρουσία από το 1751, η εταιρεία από τη γερμανική Θουριγγία είναι γνωστή για τα επαναληπτικά κινητού ουραίου και τα παραδοσιακά δίκανα της. Τα λειόκανα της είναι χαρακτηριστικά δείγματα της γερμανικής σχολής.
Όλα εκτός από το πλέον πρόσφατο, το οποίο διαθέτει έντονο “άρωμα” Ιταλίας.
gn2_2.JPG
Καταγωγή από το Νότο

Tο γεγονός είναι κάθε άλλο παρά τυχαίο, αφού το SL5, μοναδικό αυτογεμές στη γκάμα τους δεν είναι μια πρωτότυπη σύλληψη.
Αποτελεί συνεργασία με την ιταλική Breda και βασίζεται στίς πατέντες αδρανείας του Bruno Civolani.
Υπάρχει ξεκάθαρη συγγένεια με μοντέλα όπως τα Benelli M2 ή Breda 930i. Εξάλλου είναι ξεκάθαρο με την πρώτη ματιά, καθώς οι λέξεις “Made in Italy” πάνω στην κάνη συνοδεύουν τη φίρμα της Sauer που είναι
χαραγμένη στον κορμό.
Ο όμιλος Blaser που έχει στην κατοχή του την J.P Sauer (από τα μέσα της δεκαετίας του 2000) έχει μεγάλη παράδοση στα επαναληπτικά κινητού ουραίου και τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει αξιόλογα σούπερ-ποζέ (πχ. F2). Όμως δεν έχουν επενδύσει στην εξέλιξη ημιαυτομάτων όπλων. Θέλοντας να συμπληρώσουν τη γκάμα τους - κυρίως για να έχουν πλήρη παρουσία στην αμερικανική αγορά – ήρθαν σε συμφωνία με τη Breda.
H τελευταία είναι η μόνη “ανεξάρτητη” παραγωγός καραμπινών στην Ιταλία, αφού οι υπόλοιπες ανήκουν στην ιδιοκτησία της Beretta Holding. Η μοναδικότητα της Breda έγκειται στη δυνατότητα της να κατασκευάζει όπλα με το πατενταρισμένο αδρανειακό σύστημα που χρησιμοποιούν επίσης οι Benelli και Franchi, λόγω της μακροχρόνιας σχέσης της με τον εφευρέτη του και τις συμφωνίες με τη Beretta Holding.
gn3_2.JPG
Τα δύο SL5

Η ανάπτυξη του αυτογεμούς ξεκίνησε αρχικά το 2016 και σύντομα “χωρίστηκε” σε δύο διαφορετικά όπλα διαμετρήματος cal 12: ένα με θαλάμη τριών ιντσών (76mm) και ένα “Super Magnum” (89mm) προσανατολισμένο στο κυνήγι υδροβίων.
Ο κορμός και για τους δύο τύπους βασίζεται σε εκείνον του Breda B3.5SM. Αποτελείται από δύο μέρη. Το κάτω μέρος είναι από ντουραλουμίνιο και περικλείει το μηχανισμό της σκανδάλης, και το σύστημα τροφοδοσίας με το μάνταλο και τη ράμπα. Πάνω του βιδώνεται μόνιμα η σταθερή αποθήκη φυσιγγίων. Ο οδηγός του επανατατικού ελατηρίου με το σωλήνα του είναι επίσης στερωμένα στο πίσω μέρος του κάτω κορμού, Καλύπτονται από το κοντάκι. Ο άνω κορμός είναι ένα ατσάλινο κάλυμμα που περιβάλλει την προέκταση της κάνης και το κυρίως σώμα του κλείστρου.
Ο μηχανισμός είναι πανομοιότυπος με το γνωστό περιστροφικό κλείστρο δύο κεφαλών που χρησιμοποιείται σε πάμπολλα μοντέλα Benelli. Ως κύρια οπτική διαφορά, το μοντέλο των τριών ιντσών προσφέρεται σε μαύρη βαφή με ξύλο καρυδιάς σε κοντάκι και “πάπια”. Τα αντίστοιχα απάρτια στο μοντέλο των 3,5 ιντσών είναι πλαστικά και βάφονται σε συνδυασμούς παραλαγής. Με βάρος 3-3,1 κιλά βρίσκεται στο μέσο όρο της κατηγορίας.
gn4_1.JPG
Γνωστοί μηχανισμοί και υψηλή ποιότητα

Δεν υπάρχουν πολλές εκπλήξεις στη μηχανική συγκρότηση των SL5.
Οποιοσδήποτε χειριστής Breda Ermes ή Benelli M1, M2, κλπ. θα γνωρίζει πως να χειριστεί και να συντηρήσει το αυτογεμές Sauer.
Η όπλιση γίνεται από ένα μοχλό στα δεξιά του κλείστρου. Το κουμπί ενεργοποίησης της τροφοδοσίας από την αποθήκη και η ασφάλεια βρίσκονται πάνω στη σκανδαλοθήκη. Δε λείπουν όμως και οι προσεγμένες λεπτομέρειες. Για παράδειγμα στο μοντέλο Super Magnum τα χειριστήρια είναι υπερμεγέθη και εύχρηστα με χοντρά γάντια. Τα κλείστρα φέρουν αντιδιαβρωτική επικάλυψη και η σκανδαλοθήκη είναι από ανοδιωμένο αλουμίνιο, αντί πλαστικού.
Για το κοντάκι χρησιμοποιείται καρυδιά, η οποία έχει υποστεί “βελτίωση”, σύμφωνα με τη Sauer. Αυτή είναι μια πρακτική που χρησιμοποιούν επί χρόνια οι Ιταλοί, οι οποίοι χρωματίζουν και ενισχύουν την εμφάνιση του ξύλου με βαφές που παραπέμπουν σε υψηλότερης επιλογής ξυλεία. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής των κλίσεων στο κοντάκι για να ταιριάξει στον εκάστοτε σωματότυπο.
Παραδοσιακά υπάρχει μια φήμη ποιότητας γύρω από τις κάνες κατασκευής Breda και η Sauer την ενισχύει διευκρινίζοντας ότι εκείνες των SL5 παράγονται με “βαθύ τρυπανισμό” και διαμορφώνονται με εσωτερική λείανση του αυλού. Στο στόμιο δέχονται τσοκ τύπου Crio Plus (Benelli) και πέντε από αυτά συνοδεύουν το όπλο. Οι κάνες έρχονται σε δύο μήκη: 71 και 76cm.
Το συνολικό επίπεδο ποιότητας φαίνεται να είναι “ένα κλικ” πάνω από αυτό που συναντάμε πχ. στα Franchi ή τα Benelli -της ίδιας κατηγορίας τιμής. Αυτό είναι το αόρατο “ποιοτικό πλεονέκτημα” που η κληρονομιά της Breda διαποτίζει στο μοντέρνο αυτογεμές των Γερμανών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης