Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Από την επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης δημιουργούνται 500 νέες θέσεις εργασίας - Επιβεβαίωση bankingnews

Ελλάκτωρ: Από την επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης δημιουργούνται 500 νέες θέσεις εργασίας - Επιβεβαίωση bankingnews
Η σύμβαση αφορά στην εξόρυξη 120 εκατ. τόνων λιγνίτη, ενώ επιτρέπει και την απελευθέρωση για εκμετάλλευση όμορων κοιτασμάτων της ΔΕΗ
Υπεγράφη η «Σύμβαση Μίσθωσης Δικαιώματος Έρευνας και Εκμετάλλευσης Δημόσιου Λιγνιτοφόρου Χώρου στη περιοχή Βεύης, Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας», μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και της θυγατρικής της εταιρείας Ακτωρ ΑΤΕ.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ομίλου Ελλάκτωρ, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του www.bankingnews.gr, η υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης αποτελεί το τελευταίο βήμα μιας σειράς διαδικασιών για την επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, που θα ολοκληρωθεί πλήρως με την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή.
Η επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στη Φλώρινα είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και συνολικά για τη χώρα, αφού διασφαλίζει περαιτέρω την ενεργειακή επάρκεια της.
Με την επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου δημιουργούνται σχεδόν 500 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και σχεδόν 2.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.
Η σύμβαση αφορά στην εξόρυξη 120 εκατ. τόνων λιγνίτη, ενώ επιτρέπει και την απελευθέρωση για εκμετάλλευση όμορων κοιτασμάτων της ΔΕΗ.
Στη σύμβαση προβλέπονται επίσης μεταξύ άλλων τα εξής:
Μίσθωση για δεκαπέντε έτη αρχικά, με καθαρά έσοδα για το Δημόσιο που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ.
Έργα για την προστασία του περιβάλλοντος που δεν περιορίζονται στην ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά ξεπερνούν για την δεκαπενταετία τα 26 εκατομμύρια ευρώ.

Tι ανέφερε ήδη από το πρωί το www.bankingnews.gr

Υπεγράφη το mega project του Άκτωρα – Σε λειτουργία μπαίνει το λιγνιτωρυχείο της Βεύης μετά από 15 χρόνια
Με την επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου δημιουργούνται σχεδόν 500 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και σχεδόν 2.000 έμμεσες θέσεις εργασίας
Υπεγράφη χτες το mega project του Άκτωρα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr (στις 27/11), που αφορά την επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.
Το λιγνιτωρυχείο παραμένει κλειστό εδώ και 15 χρόνια προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στον εφοδιασμό με καύσιμο της λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στη Μελίτη Φλώρινας.
Το συγκεκριμένο λιγνιτωρυχείο μετά από διαγωνιστική διαδικασία έχει παραχωρηθεί στη θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για μια 15ετία, με δυνατότητες παράτασης της παραχώρησης ανά πενταετία και έως τη συμπλήρωση 50 χρόνων.
Στις υποχρεώσεις του αναδόχου, περιλαμβάνονται:
- Επενδύσεις ύψους 26,4 εκατ. ευρώ για έργα προστασίας του περιβάλλοντος, παρακολούθησης της ρύπανσης κλπ
- Επενδύσεις σε ερευνητικές εργασίες ύψους 6,1 εκατ. ευρώ.
- Επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό ύψους 28,33 εκατ. ευρώ εντός της πρώτης πενταετίας.
- Η παραγωγή λιγνίτη σε κλιμακούμενες ποσότητες από 162.000 τόνους το πρώτο έτος και 862.000 τόνους το δεύτερο, έως 5.180.000 τόνους από το 13ο έτος και μετά.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στα 15 μισθωτικά έτη που προβλέπονται αρχικά, τα άμεσα καθαρά έσοδα από μισθώματα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 150 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο.
Να σημειωθεί ότι η πρώτη προκήρυξη του έργου έγινε τον Μάιο του 2006 επί υπουργίας Δημήτρη Σιούφα.
Το 2009 ο Γιάννης Μανιάτης από τη θέση του υφυπουργού τότε επαναπροκήρυξε το έργο, με νέα μεθοδολογία, διαδικασία που ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της υπουργικής απόφασης από τον υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου.
Το λιγνιτωρυχείο της Βεύης διαθέτει συνολικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα ύψους 900 εκατ. τόνων που μπορούν να στηρίξουν την τροφοδοσία μιας μονάδας 400 MW.
Την εκμετάλλευσή του κατά το παρελθόν είχε αναλάβει η εταιρεία ΒΙΟΛΙΓΝΙ και μετά την πτώχευση της εταιρείας επανήλθε στο Δημόσιο, αλλά έμεινε ανενεργό για 15 χρόνια περίπου.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης με καύσιμο χαμηλής ποιότητας από άλλα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η ΔΕΗ υποχρεώθηκε σε εισαγωγές λιγνίτη από την Τουρκία ή την ΠΓΔΜ για την κάλυψη ελλείψεων.
Σε κάθε περίπτωση, η προβληματική τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης με καύσιμο είχε ως αποτέλεσμα η πλέον σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ να υπολειτουργεί και να υφίσταται ζημιές λόγω της κακής ποιότητας λιγνίτη.
Με την επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου δημιουργούνται σχεδόν 500 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και σχεδόν 2.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Οι αντιδράσεις
Η παραχώρηση πάντως του λιγνιτωρυχείου Βεύης στην εταιρεία «Άκτωρ» έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινότητας Βεύης του Δήμου Φλώρινας.
Συγκεκριμένα, σε επιστολή της τοπικής κοινότητας Βεύης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και σε παράγοντες του νομού, αναφέρονται τα εξής:
«Η λαϊκή συνέλευση της τοπικής κοινότητας Βεύης, που έγινε στις 31/10/2014, αποφάσισε ομόφωνα να εξουσιοδοτήσει το τοπικό συμβούλιο ως επιτροπή αγώνα, για να καταγγείλει τη σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με την εταιρία «Άκτωρ ΑΤΕ» που αφορά στην παραχώρηση του ορυχείου Βεύης.
Διότι δεν ικανοποιπήθηκε από το ΥΠΕΚΑ κανένα από τα δίκαια αιτήματα μας που είχαν τη στήριξη όλων των φορέων του νομού και είχαν κατατεθεί με υπομνήματα σε όλους του υπουργούς Ανάπτυξης από το 2000 έως σήμερα».
Την αντίθεσή της στην παραχώρηση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στην εταιρία «Άκτωρ» εκφράζει και η ΓΕΝΟΠ.
Η Ομοσπονδία καλεί με ανακοίνωσή της το Υπουργείο Περιβάλλοντος να επανεξετάσει την απόφαση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάβουν πρωτοβουλίες και τη διοίκηση της ΔΕΗ να προσφύγει στα αρμόδια όργανα της ΕΕ.
Υποστηρίζει ακόμη ότι η παραχώρηση έγινε με διαδικασίες εξπρές και προκαλεί τεράστια ζημιά στο δημόσιο συμφέρον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης