Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μετατίθεται η συνάντηση Τσίπρα με Juncker για τις 9 Ιουνίου - Στο Βερολίνο ο Βαρουφάκης θα δει το Schaeuble 9/6

Μετατίθεται η συνάντηση Τσίπρα με Juncker για τις  9 Ιουνίου - Στο Βερολίνο ο Βαρουφάκης θα δει το Schaeuble 9/6
Την νέα εβδομάδα κατακόρυφα αυξάνονται οι πολιτικές πρωτοβουλίες για να αρθεί το αδιέξοδο με την Ελλάδα
Κορυφώνονται οι διπλωματικές και κυρίως πολιτικές διαβουλεύσεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επίτευξη η συμφωνίας για την Ελλάδα.
Οι διαπραγματεύσεις πλέον, διεξάγονται κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, καθώς ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων έχει υποβαθμιστεί σημαντικά.
Στο πλαίσιο αυτό και όσο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, δεν θα υπάρξει συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν J.C. Juncker και τον επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem αύριο Σάββατο 6 Ιουνίου όπως ήταν προγραμματισμένο αλλά μετατίθεται για μετά τις 9 Ιουνίου μετά την ερχόμενη Τρίτη.
Επίσης, η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή λόγω της προ ημερησίας συζήτησης μετέθεσε την κρίσιμη συνάντηση για την επόμενη εβδομάδα.
Παράλληλα εκτάκτως θα μεταβεί στο Βερολίνο ο Βαρουφάκης ο έλληνας ΥΠΟΙΚ για να έχει κρίσιμη συνάντηση με τον W. Schaeuble τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ την ερχόμενη Τρίτη 9 Ιουνίου.
Η προγραμματισμένη σύσκεψη των δανειστών της Ελλάδας, δεν έχει αλλάξει και θα πραγματοποιηθεί την  Δευτέρα 8 Ιουνίου.
Οι δανειστές θα συναντηθούν στο Βερολίνο  Angela Merkel, Francois Hollande, J.C. Juncker, Mario Draghi και Christine Lagarde με επίκεντρο την Ελλάδα και την αναζήτηση μιας λύσης για να αρθεί το αδιέξοδο....

Jaeger (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Πιθανή συνάντηση Schaeuble - Βαρουφάκη την Τρίτη (9 Ιουνίου) στο Βερολίνο

Για πιθανή έκτακτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, με τον έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, την Τρίτη 9 Ιουνίου, έκανε λόγο σήμερα, Παρασκευή 5 Ιουνίου,  ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Martin Jaeger.
Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου, τη συνάντηση ζήτηση το ελληνικό ΥΠΟΙΚ.
«Δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της Angela Merkel και του Wolfgang Schaeuble σχετικά με το ελληνικό ζήτημα», ανέφερε, παράλληλα, ο Martin Jaeger.
Στη συνέχεια σχολίασε πως η Ελλάδα είχε την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσει στο ΔΝΤ, αλλά επέλεξε να μην το κάνει.
Ο κ. Jaeger ανέφερε ακόμα ότι
Σημειώνεται ότι τη φημολογία πως η γερμανίδα Καγκελάριος και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών διαφωνούν στο ελληνικό ζήτημα, απέρριψε με δηλώσεις του και ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Steffen Seibert, ο οποίος συγκεκριμένα τόνισε πως «δουλεύουν μια χαρά μαζί».

Dijsselbloem (Eurogroup): Η Ελλάδα πρέπει να πάρει δυσάρεστα μέτρα - Δεν αποτελεί λύση η καθυστέρηση των δόσεων του ΔΝΤ

Η Ελλάδα πρέπει να πάρει δυσάρεστα μέτρα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η καθυστέρηση της αποπληρωμής των δόσεων δεν αποτελεί λύση του προβλήματος.
Ο Dijsselbloem, μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, εμφανίστηκε επικριτικός για τις πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η καθυστέρηση της αποπληρωμής των δόσεων δεν εξαλείφει το πρόβλημα της Ελλάδας.
Θα πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις η ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Reuters: Εάν υπάρξει συμφωνία, οι δανειστές θα εγκρίνουν την επιστροφή των 10,9 δισ. από τον EFSF στην Ελλάδα

Απόφαση για την άμεση επιστροφή στην Ελλάδα των 10,9 δισ. ευρώ που βρίσκονται στον EFSF, με στόχο να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες της χώρας κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αναμένεται να λάβουν οι δανειστές, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, εάν υπάρξει συμφωνία, οι δανειστές θα εγκρίνουν την επιστροφή των 10,9 δισ. από τον EFSF στην Ελλάδα.
Το Reuters, αποκαλύπτοντας νέες πληροφορίες για το περιεχόμενο της πρότασης των δανειστών προς την Ελλάδα αναφέρει επίσης πως οι δανειστές πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση για αυξήσεις στον ΦΠΑ αντίστοιχες με το 1% του ΑΕΠ, αλλά και για περικοπές συντάξεων αντίστοιχες επίσης με το 1% του ΑΕΠ.
Ταυτόχρονα οι δανειστές αξιώνουν από την ελληνική πλευρά να μην κάνει πίσω στην ανάγκη για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, αλλά ούτε και να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν στις πιέσεις για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, ζητώντας ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, των ΕΛΠΕ, των μεγάλων λιμανιών της χώρας, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και του ΟΤΕ.
Εάν η Ελλάδα αποδεχθεί τις προτάσεις των δανειστών, τότε εκείνοι θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα 10,9 δισ. ευρώ του EFSF, για να καλυφθούν οι ανάγκες των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου.

Το μήνυμα της τηλεδιάσκεψης στις 4 Ιουνίου

Tην αισιοδοξία τους ότι σύντομα θα υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών εξέφρασαν ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel και o Γάλλος πρόεδρος Fr. Hollande, κατά τη διάρκεια της νέας τηλεδιάσκεψης που είχαν αργά το βράδυ της Πέμπτης 4 Ιουνίου, με στόχο την άρση του αδιεξόδου.
Όπως επιβεβαιώνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση ότι η πρόταση των θεσμών δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συμφωνία αφού δεν λαμβάνει υπόψη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που έλαβε χώρα τους τελευταίους μήνες στις Βρυξέλλες.
Αντίθετα η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αντανακλά το κοινό έδαφος, όπως αποτυπώθηκε στις διαπραγματεύσεις, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης